اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF) چیست؟ نهنگ ها چه زمانی خرید می کنند؟

اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF) برای هشدار به معاملهگران در زمان انباشت توسط نهنگهای بازار و افزایش قیمتها طراحی شده است. نهنگهای بزرگ و تریدرهای خرد دو بازیگر اصلی در بازارهای مالی هستند. این مؤسسات بزرگ و نهنگها هستند که معمولاً روند بازار را تعیین میکنند، در حالی که تریدرهای خرد در انجام این کار ناتوانند.
بنابراین، اگر تریدرهای خرد بتوانند جریان پول کلان را پیدا کنند، میتوانند برتری خود را به دست بیاورند. در این مقاله از فکت کوینز بررسی خواهیم کرد که جریان پول چایکین (CMF) در تحلیل تکنیکال چیست و چگونه باید آن را تحلیل کنیم تا متوجه شویم که سرمایه کلان وارد بازار شده است.
اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF) چیست؟
شاخص جریان پول چایکین (CMF) به معاملهگران نشان میدهد که آیا مؤسسات، نهنگها و سرمایهگذاران در حال انباشت و خرید ارزهای دیجیتال هستند یا در حال توزیع و فروش. در اصل، CMF جریان سرمایه پشت رمز ارزها را نشان میدهد.
شاخص جریان پول چایکین (CMF) توسط تحلیلگر بازار سهام مارک چایکین (Marc Chaikin) در اوایل دهه 1980 به عنوان راهی برای سنجش قدرت یک روند ایجاد شد. CMF فرض میکند که همه روندهای قیمت به یک شکل ایجاد نمیشوند. یک روند صعودی که قیمتهای پایانی روزانه آن نزدیک به کفهای آن بسته میشود، در مقایسه با روند صعودی که قیمتهای پایانی روزانه آن نزدیک به سقفهای خود بسته میشود، ضعیفتر است.
حجم معاملات نیز بر قدرت یک روند تأثیر میگذارد. یک روند صعودی با حجم ضعیف یا آهسته، نشانه ضعیف بودن روند صعودی است. در سوی مقابل، یک حجم قوی و رو به رشد نشانه سالم بودن روند صعودی است. CMF برای ترکیب این متغیرها در یک شاخص طراحی شده است که زیر نمودار قیمت نمایش داده میشود و به معاملهگران کمک میکند فشار خرید و فروش را در بازار شناسایی کنند.
بیشتر بخوانید: بررسی انواع تحلیل در بازار ارز دیجیتال
CMF به عنوان یک نمودار جدای از نمودار قیمت ارز دیجیتال، بین 100- تا 100+ در نوسان است. این محدوده آن را به یک نوسانگر محدود تبدیل میکند.
بسیاری از ابزارهای تحلیل نمودار، CMF را با پیشفرض 20 ارائه میکنند. با این حال، در هنگام استفاده از CMF برای ارزهای دیجیتال، عدد 21 یا 28 به عنوان پیشفرض بهتر است، زیرا بازارهای دیگر فقط پنج روز در هفته باز هستند و این بازارها شامل تقریباً یک چرخه چهار هفتهای از 20 روز معاملاتی هستند. این به اندیکاتور اجازه میدهد تا یک چرخه کامل را ثبت کند.
بازار کریپتو 24 ساعت شبانهروز و هفت روز هفته باز است. بنابراین، 20 روز معاملاتی کمتر از سه هفته کامل است. ورودی 21 چرخه کامل سههفتهای و ورودی 28 چرخه کامل چهارهفتهای را امکانپذیر میکند.
مهمترین سطح در نمودار CMF خط صفر است. زمانی که CMF بالای صفر باشد، گفته میشود روند صعودی است. هنگامی که CMF زیر صفر است، آنگاه روند نزولی در نظر گرفته میشود. ممکن است مواردی وجود داشته باشد که قیمت در حال افزایش، اما حجم در حال کاهش است. در این شرایط، CMF نقاط پایینتری را نشان میدهد و به معاملهگر هشدار میدهد که سرعت (مومنتوم) روند صعودی پایین است.
بیشتر بخوانید: مهمترین ابزار تحلیل تکنیکال برای ترید
شاخص جریان پول چایکین (CMF) چگونه محاسبه میشود؟
سه بخش در محاسبه شاخص CMF وجود دارد.
- محاسبه ضریب جریان پول.
- حاصل ضرب ضریب جریان پول و حجم کل آن دوره.
- جمع حاصل ضربها برای دورههای تنظیم شده (28 دوره توصیه شده) و تقسیم نتیجه بر مجموع دورهها (28).
در نتیجه، جریان پول چایکین (CMF) به ارزش ضریب جریان پول بستگی دارد. زمانی که قیمت پایانی (کلوز) بالاتر از محور میانی شاخص باشد، این مقدار مثبت و زمانی که قیمت پایانی زیر محور میانی باشد، منفی است.
اگر حجم معاملات سنگین باشد، ضریب حتی دورتر از خط صفر نوسان میکند. اگر حجم معاملات کم باشد، اثر ضریب کاهش پیدا میکند.
بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام تحلیل تکنیکال ؛ راهنمای ترید برای افراد مبتدی
مزایا و معایب استفاده از جریان پول چایکین (CMF)
مانند هر اندیکاتوری که در نمودارها اعمال میکنید، اندیکاتور CMF دارای نقاط قوت و ضعف خود است. هنگامی که با مزایا و معایب آن آشنا شدید، میتوانید با دقت این شاخص را برای به حداکثر رساندن نتایج اعمال کنید.
نقاط قوت
- CMF به معاملهگران کمک میکند تا قدرت و جهت یک روند را تائید کنند. مشاهده واگرایی بین قیمت و CMF آسان است و بنابراین معاملهگران میتوانند ورود و خروج خود از معامله را بهتر زمانبندی کنند.
- جریان پول چایکین (CMF) یک شاخص مومنتوم است. بنابراین، زمانی که در بازارهای رونددار اعمال میشود، بسیار مفید است و به معاملهگران ارزهای دیجیتال کمک میکند تا قدرت و جهت یک روند را تعیین کنند.
- هنگامی که یک روند قدرت خود را از دست میدهد، این در اندیکاتور به عنوان واگرایی ظاهر میشود و معاملهگران را نسبت به تغییر روند احتمالی آگاه میکند.
بیشتر بخوانید: ۷ نکته مهم برای هولدرهای بیت کوین در سال ۲۰۲۳
نقاط ضعف
- این شاخص در طول یک بازار بی ثبات، زمانی که روندها قطعی نیستند، سیگنالهای نادرست زیادی صادر میکند.
- جریان پول چایکین (CMF) یک شاخص تأخیری است که قیمت را دنبال میکند.
- مانند همه شاخصها، CMF همیشه 100٪ دقیق نیست. یک معاملهگر باید محدودیتهای CMF را در نظر داشته باشد. برای مثال، زمانی که بازار روندی ندارد، سیگنالهای نادرست بهطور چشمگیری افزایش مییابد، بهویژه زمانی که نوسان قیمت وجود دارد.
- این به این دلیل است که اندیکاتور CMF از میانگین متحرک قیمت و حجم معاملات استفاده میکند. میانگین متحرک معمولاً تأخیر دارد و به تغییرات ناگهانی در شرایط بازار بهسرعت واکنش نشان نمیدهد.
نحوه استفاده از اندیکاتور CMF
شاخص CMF دو کاربرد اصلی دارد: تعیین جهت روند و قدرت روند.
تعیین جهت روند نسبتاً آسان است. هنگامی که شاخص CMF بالای صفر است، روند و حجم وجود دارد که نشان میدهد روند بازار قوی یا رو به رشد است.
هنگامی که شاخص CMF زیر صفر است، روند قیمت و حجم حاکی از روند نزولی بازار است.
در بسیاری از مواقع، اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF) درست در حوالی محور صفر قرار میگیرد. این معمولاً در طول یک پولبک در طی یک روند صعودی یا یک حرکت صعودی در طول یک روند نزولی اتفاق میافتد. عقب نشینی به خط صفر به معاملهگران فرصتی برای ورود به موقعیتهای جدید در جهت روند میدهد.
بیشتر بخوانید: تله خرسی (Bear Trap) در معاملات چیست؟ چطور گرفتار آن نشویم؟
اندیکاتورCMF و واگرایی
در نقاط محوری مهم در روندهای بزرگتر، واگرایی در CMF ظاهر میشود. واگرایی زمانی است که قیمت در یک جهت، اما شاخص CMF در جهت مخالف حرکت میکند.
به عنوان مثال، در نمودار فوق، قیمت به حرکت نزولی خود ادامه میدهد در حالی که CMF سیر صعودی دارد.
عکس آن زمانی رخ میدهد که بازار در حال اصلاح به سمت بالا است . وقتی قیمت همچنان به صعود خود ادامه میدهد و به بالاترین حد خود میرسد، CMF سقفهای پایینتر تشکیل میدهد که نشانه فشار فروش است.
در طول تابستان 2021، بیت کوین بهسرعت دچار اصلاح شد و به پایینترین قیمت پایانی (کلوز) خود از اول ژانویه رسید. اگرچه این اصلاح تهاجمی بود، اما عدم نزول اندیکاتور CMF به دنبال بیت کوین نشان داد که تقاضا برای بیت کوین در حال افزایش است. پس از پدیدار شدن این واگرایی صعودی، قیمت بیت کوین خود طی چند ماه بعد دو برابر شد.
بیشتر بخوانید: برنامه معاملاتی (Trading Plan) چیست؟ آموزش کامل تنظیم برنامه معاملاتی
مقایسه جریان پول چایکین (CMF) و نوسانگر چایکین (CO)
اگرچه شباهتهایی بین جریان پول چایکین (CMF) و نوسانگر چایکین Chaikin) Oscillator) وجود دارد، فرمول ریاضی پشت هر یک از این شاخصها و نحوه تفسیر سیگنالهای آنها کاملاً متفاوت است.
هر دو شاخص توسط مارک چایکین ابداع شدهاند. با این حال، نوسانگر چایکین به دلیل استفاده از دو میانگین متحرک نمایی، شبیه به اندیکاتور مکدی (MACD) عمل میکند. اندیکاتور MACD مومنتوم قیمت را با مقایسه میانگین متحرک نمایی 12 دورهای و 26 دورهای محاسبه میکند.
نوسانگر چایکین (CO) از میانگین متحرک نمایی 3 دورهای و 10 دورهای CMF استفاده میکند و زمانی که اندیکاتور بالای صفر باشد در یک روند صعودی قرار میگیرد. برعکس، هنگامی که اندیکاتور CO زیر صفر است، روند نزولی است. برخی از معاملهگران ترجیح میدهند از Chaikin Oscillator استفاده کنند، زیرا واکنش آن نسبت به معکوس شدن روند سریعتر است.
بیشتر بخوانید: روانشناسی بازار ارز دیجیتال چیست و چرا مهم است؟
استراتژیهای معاملاتی CMF
اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF) در تعیین روندها و واگراییها مفید است. با این حال، بهکارگیری این شاخص به تنهایی شما را به اشتباه خواهد انداخت. بنابراین، در ادامه سه ابزار اضافی برای استفاده همراه با CMF را معرفی میکنیم.
CMF به همراه حائل خط صفر (Zero Line Buffer)
خرید در بازار زمانی که CMF به صفر میرسد، راه خوبی برای خرید در کف قیمت است. اما چگونه میتوان تشخیص داد که این فقط یک افت کوتاهمدت است یا یک اصلاح بزرگتر که ممکن است CMF را به طور قابلتوجهی به زیر صفر برساند و وارد یک روند نزولی جدید کند؟
یک راه حل برای این مشکل اضافه کردن حائل به دو طرف خط صفر است. یک حائل (بافر) رایج که توسط معاملهگران ارزهای دیجیتال استفاده میشود +0.05 و -0.05 است.
زمانی که CMF به صفر برمیگردد، معاملهگر تا زمانی که ۰.۰۵- شکسته نشود، اقدام به فروش نخواهد کرد. هنگامی که 0.05- به سمت پایین شکسته شد، احتمال یک اصلاح قیمت بزرگتر افزایش مییابد.
به طور مشابه، معاملهگر تا زمانی که CMF از مرز 0.05+ عبور نکند، خرید نخواهد کرد. لذا حتی اگر CMF برای مدت کوتاهی به زیر صفر برسد، این تأییدیه را خواهیم داشت که بازار ممکن است به صعود خود ادامه دهد.
بیشتر بخوانید: استراتژی معامله لاکپشتی (Turtle Trading) چیست؟
ارتباط CMF و EMA
یکی از اشکالات استفاده از شاخص جریان پول چایکین (CMF) به عنوان یک شاخص مستقل این است که شناسایی سطوح سیو سود و ریسک میتواند گیجکننده و ناهمساز باشد. بنابراین، ترکیب یک شاخص دیگر برای تائید روند به معاملهگران کمک میکند تا سطوح ریسک و سیو سود خود را شناسایی کنند.
به عنوان مثال، استفاده از میانگین متحرک نمایی 9 دورهای و 34 دورهای (EMA) در نمودار میتواند به عنوان یک ابزار زمانبندی برای ورود و خروج از یک موقعیت عمل کند. تریدر در اینجا ابتدا به دنبال این است که CMF بالای صفر باشد، سپس زمانی که EMA9 از EMA34 عبور میکند، وارد پوزشن لانگ (خرید) میشود. استراتژی تلاقی میانگینهای متحرک یک راه متداول برای ورود به معامله در بازار ارز دیجیتال است.
به همین ترتیب، اگر یک واگرایی در CMF ظاهر شود یا اگر CMF به زیر صفر برسد، به منزله سیگنال فروش است.
بیشتر بخوانید: پیشبینی بازار ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۳؛ نظر بهترین کارشناسان را بخوانید!
CMF و خطوط روند
به جای استفاده از خطوط روند به عنوان سطوح حمایت و مقاومت، میتوانیم از خطوط روند برای کمک به نشان دادن نقاط محوری (پیوت) بالقوه استفاده کنیم. در نمودار قیمت روزانه اتریوم، یک خط روند حمایتی بلندمدت از مارس 2020 برقرار است. این خط روند قیمت اتریوم را در کل روند صعودی سال 2020 و اصلاح سال 2021 حمایت کرده است.
معاملهگر ممکن است متوجه این شود که وقتی قیمت در تابستان 2021 کاهش مییابد، اتریوم احتمالا این خط روند حمایتی را دوباره لمس خواهد کرد. در آن مقطع، اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF) نزدیک خط صفر در نوسان است که نشان میدهد روند بلندمدت همچنان صعودی است. در این مورد، CMF روند بلندمدت را تائید میکند و خط روند نشانگر زمانبندی برای ورود به معامله خواهد بود.
یک معاملهگر اتریوم میتواند به محض لمس خط روند خرید کند و یک حد ضرر درست زیر خط روند قرار دهد. اگر خط روند شکسته شود، حال و هوای بازار در حال تغییر است و معاملهگر باید از معامله خارج شود. پس از جهش قیمت در جولای 2021، اتریوم مجدداً این خط روند را در سپتامبر 2021 آزمایش میکند و سپس به بالاترین حد خود میرسد.
کلام آخر
اندیکاتور جریان پول چایکین (CMF) میتواند برای تشخیص روندهای کلان بازار یعنی زمانی که نهنگهای بزرگ در حال خرید ارزهای دیجیتال هستند مفید باشد. این یک شاخص ساده است که تحلیل و خواندن آن آسان است. با این حال، CMF به خودی خود یک شاخص کامل نیست، به همین دلیل است که بسیاری از معاملهگران آن را با ابزارهای دیگری مانند میانگین متحرک و خطوط روند ترکیب میکنند.
سوالات متداول
اندیکاتور جریان پول چایکین یک شاخص مفید در بازارهای پرطرفداری مانند بورس و ارز دیجیتال است. این اندیکاتور، ابزار مفیدی برای تأیید جهت روند است. CMF میتواند سیگنالهای خروجی احتمالی را زمانی که پتانسیل تغییر روند وجود دارد ارائه دهد.
دلیل اینکه شاخص جریان پول چایکین بهترین اندیکاتور و شاخص حجم کلاسیک است این است که انباشت و توزیع سازمانی را اندازهگیری میکند. به طور معمول در رالی، نشانگر چایکین باید بالای خط صفر باشد. برعکس، در وضعیت فروش، شاخص حجم چایکین باید زیر خط صفر باشد.
فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز
برای دیدن آموزش های رایگان بیشتر،عضو شوید