top banner adv

گس یا سوخت در شبکه اتریوم چیست؟

گس یا سوخت در شبکه اتریوم چیست؟
0
بازدید : 10919

گس اتریوم! گس یکی از بنیادی ترین مفاهیم شبکه اتریوم به شمار می رود که به نظر می رسد همچنان یکی از چالش برانگیز ترین مفاهیم برای کاربران باشد. این مسئله جای تعجبی هم ندارد زیرا گرچه به ظاهر مفهومی ساده است اما لایه های عمیقی برای درک این مفهوم وجود دارد. در ادامه با فکت کوینز همراه باشید تا با مفهوم گس اتریوم بیشتر آشنا شوید.

ماشین مجازی اتریوم ( Ethereum Virtual Machine) که بر روی هر نود اتریوم اجرا می شود، شبیه سازی شده از یک سیستم کامپیوتری است. یکی از نمونه های ماشین مجازی غیر بلاک چینی، نرم افزار VirtualBox است که امکان شبیه سازی سیستم کامپیوتری (مهمان) را به سخت افزار فیزیکی شما (میزبان) ممکن می سازد. هر عملیاتی در ماشین مجازی اتریوم، از چرخه های CPU، دیسک یا حافظه روی ماشینِ میزبان استفاده می کند. این عملیات باید اندازه گیری شود و این مقدار، گس نامیده می شود.

هر عملیاتی روی EVM، مقدار مشخصی از گس را می سوزاند و همه تراکنش ها یک مقدار مشخصی از گس را مصرف نمیکنند. دسترسی به حافظه یا نوشتن روی دیسک ها، هزینه های متفاوتی را می طلبد. اساسا، هر چه قدر قراردادها پیچیده تر باشند، نیازمند اجرای عملیات بیشتر و هزینه های اجرا نیز بیشتر خواهند بود. به عنوان مثال، ارسال ساده یک اتریوم، هزینه ای برابر با 21000 گس دارد اما ارسال توکن Augur که بر بستر اتریوم قراردارد، گسی برابر با 100000 خواهد داشت. برای تحت پوشش قراردادن این هزینه ها، فرستنده تراکنش ها باید مشخص کند برای هر واحد گس چه مقدار می پردازد که این واحد Gwei نامیده می شود ( 1 Gwei= 0.000000001 ETH )
اکنون می توانیم هزینه تراکنش ها را حساب کنیم که برابر است با گس مصرفی ضربدر قیمت گس. در صورتی که یک اپراتور مخرب، قراردادی هوشمند بسازد که در یک حلقه بی نهایت قرار بگیرد، هر حلقه، مقداری گس را مصرف می کند و هزینه بی نهایتی را برای کاربر به وجود خواهد آورد. بنابراین، برای هر تراکنش، گس لیمیت وجود دارد و در این مرحله، ماشین مجازی اتریوم در صورت مواجه با اشکال، اجرای این قرارداد را متوقف می کند اما همچنان برای تراکنش مخرب، کارمزد کامل را لحاظ می کند.

گس اتریوم چیست
گس اتریوم

مطلب مفید: طرح EIP-4488 برای کاهش گس راهکارهای لایه 2 اتریوم توسط بوترین معرفی شد

بیشتر بخوانید : آپدیت شاپلا (Shapella) اتریوم چیست؟

بلاک ها در  شبکه اتریوم

در نهایت تراکنش ها دسته بندی می شوند و ماینرها آنها را داخل بلاک ها قرار می دهند.هر تراکنش پس از اجرا شدن، وضعیت اتریوم را تغییر می دهد و همان تراکنش مقدار فضای کوچکی در بلاک را اشغال می کند که تحت تاثیر هر دو فاکتور اندازه وضعیت و اندازه بلاک است. فاکتور مهم دیگری که باید به آن توجه داشت، نرخ آنکل است. آنکل بلاک، مباحث مربوط به خودش را دارد اما به طور خلاصه می توان گفت اگر دو بلاک به طور همزمان توسط ماینرها پیدا شوند، این ماینرها در کل شبکه مسابقه می دهند تا ببینند کدام یک زودتر منتشر می شود. “برنده” این مسابقه، بلاک اصلی و 2 اتریوم پاداش دریافت می کند و ماینر بعدی، یک آنکل بلاک و پاداش کمتری را دریافت می کند. به دلیل بهینه سازی اخیر Geth و Pariyt نرخ آنکل سقوط کرده است و به عدد ثابت 7% رسیده است.

بیشتر بخوانید : آشنایی با مفهوم توکنومیک در حوزه کریپتوکارنسی ها

شبکه اتریوم به منظور بررسی و کنترل نرخ حالت و نرخ آنکل (uncle rate)، مفهوم گس لیمیت بلاک را معرفی کرده است. از آنجا که هر تراکنش دارای گس کل مرتبطی است که مصرف شده، این لیمیت یا محدودیت مشخص می کند که چه مقدار محاسبه در شبکه بلاکچین قابل انجام است.

مطلب مفید: راهکارهای لایه دوم اتریوم چیست؟

کارمزد بازار و گس اتریوم

اکنون که اندکی با مفاهیم کلیدی تراکنش و بلاک ها آشنا شدیم زمان آن است تا درمورد گس بازار اتریوم هم اطلاعاتی را به دست بیاوریم. از آنجا که برای انجام محاسبات در هر بلاک، با محدودیت تعداد مواجه هستیم برای تراکنش های روزانه اتریوم سقف معینی داریم. بدان معنا که بازار توسط طرف های متقاضی ایجاد می شود تا تراکنش های آنها در بلاک ها گنجانده شود.

در این مرحله، این کاربران هستند که تعیین می کنند به ازای هر واحد گس اتریوم، چه مقدار (gas price) می پردازند. این مقدار بسته به تقاضای موجود در شبکه نوسان دارد و قرار است برای تغییر اساسی سیستم فعلی از طریق EIP-1559 تغییراتی اجرا شود. با توجه به محدودیت گس بلاک تقریبا در تمام موارد، کارمزد بازار مشخص می کند که چه تراکنش هایی ماین شوند و از آنجا که استخراج کنندگان به دنبال سود هستند، تراکنش هایی با کارمزد بالاتر را انتخاب می کنند.

برای درک بهتر چگونگی عملکرد گس در اتریوم اجازه دهید موضوع را با یک قیاس روشنتر کنیم. تصور کنید در مسیر سفر در حال رانندگی هستید و باید باک ماشین را پر کنید.

  • به یک پمپ بنزین می روید و مشخص می کنید چقدر بنزین باید در باک ماشین بریزید.
  • بنزین را در باک ماشین می ریزید.
  • مبلغی را که بابت بنزین بدهکار هستید به پمپ بنزین پرداخت می کنید.

حالا همین موضوع را به گس اتریوم نسبت دهیم:

بیشتر بخوانید : نحوه کار بلاک چین به چه صورت است؟

  • راندن ماشین، همان عملیاتی است که قرار است انجام دهید، همانند اجرای یک تابع از یک قرارداد هوشمند.
  • بنزین همان گس اتریوم است.
  • پمپ بنزین همان ماینر شما است.
  • پولی که به  پمپ بنزین می پردازید همان کارمزد ماینر است.

کاربران برای تمام اقداماتی که می خواهند در اتریوم اجرا کنند باید برای موارد زیر گس اتریوم را بپردازاند:

گس اتریوم چیست
گس اتریوم

مطلب مفید: چگونه اتریوم را با کارمزد بسیار کم انتقال دهیم؛ معرفی پروژه Aztec

چرا به سیستم گس اتریوم نیاز داریم ؟

پاسخ ساده است، به منظور انگیزه بخشیدن به کاربران اتریوم. مانند هر سیستم نظیر به نظیر اثبات کار، اتریوم نیز به شدت وابسته به هش ریت ماینرهای شبکه است. هر چه تعداد ماینرها بیشتر و هش ریت بالاتر باشد، سیستم امن تر و سریع تر خواهد بود. برای آنکه ماینرهای بیشتری جذب شبکه اتریوم شوند، باید تا حد ممکن سیستم برای ماینرها سودمند و جذاب باشد. در شبکه اتریوم ماینرها به دو روش می توانند کسب درآمد داشته باشند:

  • به وسیله استخراج بلاک ها و دریافت پاداش
  • با تبدیل شدن به فرمانروای موقت بلاک هایی که استخراج کرده اند

اجازه دهید گزینه دوم را بررسی کنیم. ماینرها مسئول هستند که تراکنش ها را داخل بلاک هایشان قرار دهند. به این منظور باید از قدرت محاسباتی سیستم های کامپیوتری شان برای اعتبار بخشیدن به قراردادهای هوشمند استفاده کنند. سیستم گس، به آنها اجازه می دهد برای انجام این کار، هزینه مشخصی را دریافت کنند. این هزینه با نام کارمزد ماینرها شناخته می شود و موجب می شود ماینرها برای حضور فعال در اکوسیستم اتریوم انگیزه بیشتری داشته باشند.

بیشتر بخوانید : هر آنچه باید درباره استیبل کوین جدید کاردانو Djed بدانید

0
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x