
استخراج ارز ديجيتال، دليل قطع برق نيست
وزارت صنعت، معدن و تجارت: استخراج غیرقانونی رمزارزها دلیل کمبود و قطع برق نیست. وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران ادعای شرکت توانیر (شرکت مادرتخصصی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران) مبنی بر مصرف ۲هزار مگاواتی فعالیتهای استخراج رمزارزها را زیرسؤال برده است.
بنا به گزارشها، وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران ادعاهای شرکت توانیر درخصوص کمبودهای اخیر نیرو و برق در کشور بهواسطه فعالیتهای غیرقانونی استخراجکنندگان رمزارزها را رد کرد. براساس گزارشهای روزنامه انگلیسیزبان و چاپ تهرانِ فایننشال تریبون (Financial Tribune)، علیرضا هادی، مدیر برنامهریزی و فعالیتهای سرمایهگذاری وزارت صنعت، معدن و تجارت اذعان داشته که نمودارهای مصرف انرژی منتشرشده از سوی شرکت توانیر بهشدت اغراقشده هستند. این مقام مسئول ادعاهای شرکت توانیر مبنی بر مصرف ۲هزار مگاواتی فعالیتهای غیرقانونی استخراج رمزارز را زیر سؤال برده و در ادامه گفته است که چنین رقمی از مصرف، معادل با مصرف حدود ۳ میلیون قطعه سختافزاری است.
باوجود قانونی اعلامشدن استخراج رمزارزها از سوی دولت ایران، شرکت توانیر انگشت اتهام کمبود نیرو و برق اخیر را به سمت فعالیت استخراجهای غیرقانونی گرفته است. در ماه اوت سال ۲۰۲۱ میلادی (حوالی دهه اول مرداد تا ۱۰ شهریور ۱۴۰۰)، رجبی مشهدی، سخنگوی شرکت توانیر اعلام کرده است: «استخراجکنندگان غیرمجاز رمزارزها متهم اصلی قطعیهای برق اخیر کشور هستند. در صورت توقف فعالیتهای آنها، حدود ۸۰درصد کاهش قطعی برق رخ میداد».
ادعای دیگر توانیر این است که عملیات بیش از ۵هزار مزرعه استخراج رمز ارز را متوقف و ۲۱۳ هزار سختافزار استخراج غیرقانونی را هم ضبط کرده است؛ این سختافزارها ظرفیت مصرف برقی معادل ۸۵۰ مگاوات داشتهاند. تاکنون، بنا به برآوردهای شرکت توانیر، وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران به ۵۶ مزرعه استخراج رمزارز مجوز فعالیت داده که جمع مصرف انرژیشان در حدود ۴۰۰مگاوات است. در سال ۲۰۲۰ میلادی (در سال ۱۳۹۹)، این وزارتخانه مجوز فعالیت ۱۲۶هزار وسیله تجهیزاتی رمزارزها را صادر کرده که میزان اوج انرژی مصرفیشان به ۱۹۵مگاوات میرسد.
سال گذشته، گزارش منابع آگاه به شرکت توانیر کمک کرده بود که ۱۱۰۰ مزرعه استخراج رمزارز غیرقانونیِ فاقد مجوزهای رسمی را تعطیل کند. شهروندانی که مصارف غیرقانونی برق در حوزه رمزارزها را گزارش بدهند، پاداشی معادل ۱۰۰ میلیون ریال (۴۸۰دلار) از سوی دولت دریافت میکنند. ایران اجازه فعالیتهای قانونی به کسبوکارهای حوزه رمزارز را صادر میکند و به استخراجکنندگان هشدار داده بود که کسبوکار و تجهیزاتشان را تا قبل از پایان سال ۲۰۲۰ به ثبت قانونی برسانند.
برای اطلاع از آخرین اخبار ارزهای دیجیتال با فکت کوینز همراه باشید.