mark price و last price ؛ تفاوت این دو در چیست؟

آنچه می‌خوانید...

صرافی‌های بسیاری هستند که از معاملات آتی، آینده یا فیوچرز (futures) پشتیبانی می‌کنند. این معاملات که نامشان با خودشان است با معاملات لحظه‌ای و آنی تفاوت دارند. در این معاملات قراردادی منعقد می‌شود که طی آن، ارز دیجیتال توافقی میان خریدار و فروشنده در آینده‌ای مشخص و با قیمتی معین تبادل خواهد شد. در این معاملات دو قیمت mark price و last price هم مطرح می‌شوند که در معاملات آتی اهمیت زیادی دارند و در این مقاله از فکت کوینز درباره‌شان صحبت خواهیم کرد.

قیمت لحظه ای slp

- Advertisement -

mark price و last price چیست؟

mark price و last price

بازار فیوچرز از mark price و last price استفاده می‌کند. چرا؟ چون نمی‌خواهد که لیکویید شدن ناگهانی و سریع برای کاربران پیش بیاید. لیکویید شدن زمانی رخ می‌دهد که حساب معاملاتی یک فرد در بازار فیوچرز بسته شود. این یعنی سرمایه تریدر یا معامله‌گر در معامله صفر می‌شود.

در معاملات فیوچرز صرافی‌ها نقش واسطه‌ دارند. آنها با ارائه بستر و خدمات به معامله‌گرها اجازه فعالیت می‌دهند و خودشان هم از راه دریافت کارمزد به سود می‌رسند. اگر کسی لیکویید شود، سرمایه‌اش حکم سود دیگران را پیدا می‌کند. برای اینکه به سراغ mark price و last price برویم و از تفاوتشان برایتان بگوییم، خوب است که نگاهی به لیکوییدشدن داشته باشیم و بعد این دو مفهوم را توضیح بدهیم.

لیکویید شدن چیست؟

در معاملات آتی یا فیوچرز، شما می‌توانید با لوریج (levrage) یا اهرم دست به معامله بزنید. این کار مستلزم سرمایه‌گذاری وجه تضمین اولیه (initial margin) در موقعیت‌های باز در قراردادی آتی است. چنین ویژگی خاصی است که بازارهای آتی را جذاب می‌کند چون در این صورت، معامله‌گران یا همان تریدرها می‌توانند از تغییرات اندک در حرکت‌ها و نوسانات قیمتی سود ببرند.

صرافی‌های فیوچرز مکانیزم‌های مدیریت ریسک متنوعی دارند تا از ضررهای کلان جلوگیری کنند. لیکویید شدن هم یکی از همین مکانیزم‌هاست. این مکانیزم نمی‌گذارد که سرمایه تریدرها منفی شود.

در بازارهای پرنوسان، موقعیت‌های اهرم‌دار تمایل دارند که به سمت گپ‌های قیمتی پیش بروند؛‌ یعنی همان شکاف‌های قیمتی که در آنها معاملاتی صورت نگرفته است. در این حالت‌ها، از دست‌رفتن سرمایه می‌تواند از مارجین نگهداری (maintenance margin) یا حداقل وجه تضمین فراتر برود.

لینک مفید: قرارداد آتی (Futures) چیست؟ – آشنایی با بیت‌کوین فیوچرز

در طول لیکویید شدن چه رخ می‌دهد؟

در طول فرایند لیکویید شدن، تمام سفارش‌های باز بی‌فوت وقت لغو می‌شوند. تمام کاربران هم باید از پروتکل‌های لیکویید شدن مشابهی پیروی کنند که با عنوان لیکویید شدن هوشمند از آنها یاد می‌شود. بایننس تا جای ممکن از لیکویید شدن تمام و کمال کاربران جلوگیری می‌کند.

هر کاربری که مجبور به استفاده از لیکوییدشدن اجباری شود، باید کارمزدی هم پرداخت کند. البته این کارمزد فقط به مقدار سرمایه لیکوییدشده تعلق می‌گیرد. شایان ذکر است که به عنوان قانونی کلی، سرمایه کاربرانی که موقعیت‌های کوچک را دنبال می‌کنند و نگه می‌دارند و وارد ورطه لیکوییدشدن می‌شوند، با احتمال قوی‌تری به‌طور کامل لیکویید می‌شود.

کاربرانی با حساب‌های پروپیمان‌تر و بزرگتر درصد کمتری از حسابشان در مقایسه با کاربران خردتر لیکویید می‌شود. دلیل این است که مارجین نگهداری یا حداقل وجه تضمین وابسته به اندازه پوزیشن کاربر است و به انتخاب لوریج او ارتباطی ندارد.

این حداقل وجه هم درصدی از وجه تضمین اولیه است که اگر موجودی حساب عملیاتی به زیر آن برسد، مشکلاتی برای تریدر رخ خواهد داد. در نوسانات بازار، امکان لیکویید شدن حساب‌ها وجود دارد. برای پرهیز از این موضوع در دوره‌های پرنوسان بازار در معاملات فیوچرز دو ویژگی در نظر گرفته می‌شود: mark price و last price.

last price چیست؟

mark price و last price

منظور از لست پرایس چیست؟ منظور آخرین قیمتی است که قرارداد در آن معامله شده است. به‌عبارت دیگر، آخرین معامله در تاریخچه معاملات اهمیت دارد و لست پرایس را مشخص می‌کند و برای محاسبه سود و زیان کاربرد دارد.

mark price چیست؟

منظور از مارک پرایس چیست؟ مارکت پرایس هم ویژگی دیگری است که می‌تواند مقابل دستکاری قیمت‌ها بایستد. این قیمت با استفاده از ترکیبی از داده‌های سرمایه‌گذاری و سبد داده‌های قیمتی از چند صرافی‌ اسپات به‌دست می‌آید. لیکوییدشدن کاربران و سود و زیان‌های کسب‌نشده با مارکت پرایس مشخص می‌شود.

خطر و لوریج(اهرم) براساس پوزیشن ترید کاربران تنظیم و تعیین می‌‌‌شوند؛ هر چقدر که پوزیشن بزرگ‌تر باشد،مارجین موردنظر هم بزرگ‌تر خواهد بود و لوریج کمتر می‌شود.

به این نکته دقت کنید که تغییرات مارجین نگهداری یا حداقل وجه تضمین روی قیمت لیکوییدشدن اثرگذاری مستقیم دارد. برای پرهیز از لیکویید شدن باید مارجین بیشتر اضافه کنید یا از حجم پوزیشن هایتان بکاهید. توصیه این است که نرخ مارجین را زیر ۸۰ درصد نگه دارید.

لینک مفید: قراردادهای فیوچرز یا آتی چیست؟ همراه با ویدئو

قیمت لیکوییدشدن با نگاه به mark price و last price

با توجه به چیزهایی که درباره مارک پرایس و لست پرایس گفتیم، به شرح بیشتر قیمت لیکوییدشدن می‌پردازیم. لیکویید شدن زمانی رخ می‌دهد که مارک پرایس به قیمت لیکویید می‌رسد. به تریدرها توصیه می‌شود که به تغییرات مارک پرایس و لیکویید شدن دقت کنند تا سرمایه خود را از دست ندهند.

در حالت پوشش ریسک یا hedge mode، پوزیشن های خرید و فروش یک قرارداد در حالت مارجین کراس دارای قیمت لیکوییدشدن یکسانی هستند. اگر پوزیشن های خرید و فروش هر دو در موقعیت ایزوله قرار داشته باشند، بنا به مارجینی که به پوزیشن ها تعلق می‌گیرد، قیمت لیکوییدشدن هم متفاوت خواهد بود.

تفاوت mark price و last price در چیست؟

mark price و last price

در بخش پایانی مقاله می‌خواهیم از تفاوت انتخاب mark price و last price برایتان بگوییم. انتخاب مارک پرایس و لست پرایس در معاملات فیوچرز چطور پیش می‌رود؟ انتخاب هریک به عنوان قیمت مورد نظر برای معامله (trigger) چه مزایا و معایبی دارد؟

قیمت ماشه(trigger price) همان قیمتی است که معامله‌گران می‌خواهند ضررشان در آن نقطه متوقف شود و معامله در آن سطح صورت پذیرد. با استفاده از این قیمت است که نیاز به نظارت بر بازار برای تریدرها کاهش پیدا می‌کند.

استفاده از لست پرایس در نقش قیمت ماشه

  • مزایا: زمانی که از لست پرایس برای قیمت ماشه بهره می‌برید، قیمت اجرایی به قیمت موردنظرتان برای معامله بسیار نزدیک خواهد بود.
  • معایب: از آنجایی که لیکویید شدن با قیمت مارک پرایس تحریک می‌شود و تحت تاثیر قرار می‌گیرد، گاهی با رسیدن مارک پرایس به خط لیکویید، لست پرایس همچنان از حد ضرر دور می‌ماند؛ به‌ویژه در زمانی که نقطه ضرر به نقطه لیکویید نزدیک است.

استفاده از مارک پرایس در نقش قیمت ماشه

  • مزایا: استفاده از مارک پرایس می‌تواند جلوی ضررکردن را قبل از رسیدن به لیکوییدشدن بگیرد.
  • معایب: اگر معامله با لست پرایس پیش رفته باشد، هنگامی که مارک پرایس برای سفارش انتخاب می‌شود، قیمت اجرایی حد ضرر از موردی که فکر می‌کنید و انتظار دارید، منحرف می‌شود و فاصله می‌گیرد. علت هم تفاوت mark price و last price است.

در آخر

در این مقاله از مفاهیمی چون لیکویید شدن، mark price و last price گفتیم. آشنایی با این ویژگی‌های معاملات فیوچرز یا آتی است که امکان مدیریت بهتر سود و زیان را برای تریدرها فراهم می‌کند.

برگرفته از:

binance.com و binance.com و support.kucoin.plus

 

 

1 نظر

  1. سلام خسته نباشید من حد ضررامو طوری تنظیم میکنم ک روی منفیه ۳ درصد برام بفروشه یا بخره … اما تو تاریخچش ک میبینم بیشتر از ۳ درصده تا ۵ ۶ درصد هم میره … تا الان با mark prics حد ضرر میذاشتم …میشه راهنماییم کنید چیکار کنم ؟ … اگه از last price واسه حد ضرر استفاده کنم درست میشه ؟

پاسخ دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

spot_img

هیچ خبری رو از دست نده!

محاسبه‌گر ارزهای دیجیتال
ارز معادل
تومان

محاسبه با مبلغ تتر : تومان