قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت چیست؟

آنچه می‌خوانید...

قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت، پروتکلی است که برایتنظیم قرارداد بدون نیاز به هیچ واسطه ای استفاده می شود.

تاریخچه و ایجاد قرارداد هوشمند

مفهوم قراردادهای هوشمند برای اولین بار توسط نیک سابو در سال 1994 مطرح شد. در آن زمان ، علاقه و فعالیت کمی در قراردادهای هوشمند وجود داشت . زیرا هیچ پلت فرم دیجیتالی یا دفتر توزیع شده ای وجود نداشت که بتواند آنها را پشتیبانی کند.

- Advertisement -

در سال 2008 ، ارز رمزنگاری شده بیت کوین از طریق یک بستر بلاکچین متشکل از یک دفتر دیجیتال و توزیع شده که تراکنش های پولی را ردیابی می کند ، توسعه یافت. این فناوری توسعه کد قرارداد هوشمند را فراهم می کند که برای ورود کلیه شرایط قرارداد به بلاکچین استفاده می شود.

اکنون بسیاری از سیستم عامل ها امکان استفاده از قراردادهای هوشمند را دارند ، از جمله Ethereum ، bitcoin. امروزه با پذیرش روزافزون بیت کوین و پشتیبانی از فناوری های بلاکچین ، محبوبیت قراردادهای هوشمند رو به رشد است که اغلب در بستر ارزهای دیجیتال ساخته می شوند .

تعریف قرارداد هوشمند

یک قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت که به آن قرارداد رمزنگاری شده نیز گفته می شود ، برنامه ای کامپیوتری است که تحت شرایط خاص انتقال ارزهای دیجیتال یا دارایی های بین طرفین را مستقیماً کنترل می کند. یک قرارداد هوشمند نه تنها قوانین و مجازات های مربوط به یک توافق را به همان روشی که یک قرارداد سنتی انجام می دهد تعریف می کند ، بلکه می تواند به طور خودکار این تعهدات را نیز اجرا کند.

samrtcontract
قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت

این کار را با در نظر گرفتن اطلاعات به عنوان ورودی ، اختصاص مقداری به آن ورودی از طریق قوانین مندرج در قرارداد و اجرای اقدامات مورد نیاز آن بندهای قراردادی انجام می دهد .

این قراردادها در فناوری بلاکچین ذخیره می شوند . دفتر مرکزی غیرمتمرکز که بیت کوین و سایر ارزهای رمزپایه را نیز پایه گذاری می کند.

قراردادهای هوشمند چه می کنند؟

قراردادهای هوشمند پیچیده هستند و پتانسیل آنها فراتر از انتقال ساده دارایی است . آنها می توانند معاملات را در طیف وسیعی از زمینه ها ، از مراحل قانونی تا حق بیمه یا توافق نامه های تأمین سرمایه و مشتقات مالی ، انجام دهند. قراردادهای هوشمند باعث ساده سازی و خودکار سازی فرآیندهای معمول و تکراری که مردم در حال حاضر هزینه های قابل توجهی به وکلا و بانک ها پرداخت می کنند، شده است.

قراردادهای سنتی

نقش وکلا همچنین می تواند در آینده تغییر یابد زیرا قراردادهای هوشمند در زمینه هایی از قضاوت در مورد قراردادهای حقوقی سنتی تا تولید الگوهای قرارداد هوشمند قابل تنظیم ، مورد توجه قرار می گیرند. علاوه بر این ، توانایی قراردادهای هوشمند نه تنها برای خودکارسازی فرآیندها ، بلکه همچنین برای کنترل رفتار ، و همچنین پتانسیل آنها با حسابرسی در زمان واقعی و ارزیابی ریسک ، می تواند مفید باشد.

قرارداد هوشمند و بلاکچین

بلاکچین به دلیل امنیت و تغییر ناپذیری فناوری برای ذخیره قراردادهای هوشمند ایده آل است. داده های قرارداد هوشمند بر روی یک دفتر مشترک رمزگذاری شده است . از دست دادن اطلاعات ذخیره شده در بلوک ها غیرممکن است.

یکی دیگر از مزایای استفاده فناوری بلاکچین در قراردادهای هوشمند ، انعطاف پذیری است. توسعه دهندگان قادر به ذخیره تقریباً هر نوع داده در یک بلاکچین هستند .  آنها در هنگام استقرار قرارداد هوشمند گزینه های متنوعی را برای انتخاب دارند.قراردادهای هوشمند مبتنی بر بلاکچین به ایجاد امنیت ، کارآیی و مقرون به صرفه بودن در معاملات تجاری و سایر معاملات کمک می کند.

قرارداد هوشمند بر بستر بلاکچین

[irp posts=”2800″ name=”بلاکچین چیست؟”]

صنایع مختلفی می توانند از قراردادهای هوشمند مبتنی بر بلاکچین به عنوان بخشی از زنجیره تأمین خود بهره مند شوند. اتوماسیون فرآیندهای پرداخت خدمات درمانی با استفاده از قراردادهای هوشمند می تواند هزینه های اضافی را کاهش داده و از کلاهبرداری جلوگیری کند. صنعت موسیقی می تواند مالکیت موسیقی را در بلاکچین ثبت کند. و سپس یک قرارداد هوشمند برای اطمینان از پرداخت حق امتیاز هنگام استفاده از موسیقی برای اهداف تجاری به کار گیرد. قراردادهای هوشمند و زنجیره بلوک می توانند با ذخیره اطلاعات موجود در مورد تعمیر و نگهداری وسایل نقلیه و تصادفات و مالکیت ، به سود صنعت خودرو باشند.

مزایای قرارداد هوشمند:

هنگام استفاده از قراردادهای هوشمند چندین مزیت بالقوه تجاری وجود دارد.

مقرون به صرفه بودن قراردادهای هوشمند بسیاری از هزینه های عملیاتی را از بین می برد و باعث صرفه جویی در منابع ، از جمله پرسنل مورد نیاز برای نظارت بر پیشرفت آنها می شود.

سرعت پردازش: قراردادهای هوشمند با فرایندهای خودکار اجرا می شوند. و در بیشتر موارد ، می توانند دخالت انسان را از بین ببرند ، و باعث افزایش سرعت تراکنش های مندرج در قرارداد شوند.

خودمختاری: قراردادهای هوشمند به طور خودکار توسط شبکه انجام می شود و نیاز و خطر مرتبط بودن شخص ثالث در استقرار قرارداد هوشمند را برطرف می کند.

قابلیت اطمینان: داده های وارد شده در زنجیره بلوک قابل تغییر یا حذف نیست. اگر یک طرف تعهدات خود را انجام ندهد ، طرف دیگر تحت شرایط قرارداد هوشمند محافظت می شود. تراکنش های خودکار همچنین احتمال خطای انسانی را از بین می برد و هنگام اجرای قراردادها می توان از صحت آنها اطمینان یافت.

مزایای قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت

معایب قراردادهای هوشمند:

قراردادهای هوشمند معایب بالقوه بی شماری دارد.

فقدان مقررات بین المللی متمرکز بر بلاکچین ، ارزهای رمزپایه و قراردادهای هوشمند ، نظارت بر این فناوری ها را در اقتصاد جهانی دشوار می کند.

اجرای قراردادهای هوشمند نیز پیچیده است. تغییر آنها نیز غیرممکن است . گرچه این یک مزیت مرتبط با امنیت محسوب می شود ، طرفین نمی توانند بدون ایجاد قرارداد جدید ، تغییری در توافق نامه قرارداد هوشمند ایجاد کنند یا جزئیات جدید را در آن گنجانند.

قرارداد هوشمند در اتریوم

Ethereum نحوه کار قراردادهای هوشمند را در یک محیط بلاکچین تغییر داد. اتریوم با در نظر گرفتن قراردادهای هوشمند طراحی شده است. و به همین دلیل قراردادهای هوشمند در اکوسیستم اتریوم کارآمد هستند.

در حال حاضر ، اتریوم انتخاب شماره یک برای ایجاد قراردادهای هوشمند است.

[irp posts=”4544″ name=”آشنایی با اتریوم این رایانه جهانی-قسمت اول”]

مثال قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت

املاک و مستغلات در حال استفاده از بلاکچین است. اگر در آینده دور تصمیم به خرید املاک و مستغلات با استفاده از یک سیستم عامل مبتنی بر بلاکچین دارید ، می توانید قراردادهای هوشمند را در عمل مشاهده کنید.

فرض کنید ، شما ملکی را دیدید و تصمیم به خرید آن گرفتید.پارامترهای زیادی وجود دارد که باید در معاملات املاک و مستغلات به آنها توجه شود. به عنوان مثال ، شما باید مبالغ وام ، زمان اقساط و سایر شرایط منحصر به فرد را تعیین کنید.برای تنظیم قرارداد هوشمند ، باید قرارداد هوشمند را امضا کرده و آن را به حرکت درآورید.

فروشنده بر اساس شرایط بحث شده یک قرارداد هوشمند ایجاد می کند. هنگامی که هر دوی شما مطمئن شدید که همه چیز به درستی مستند شده است ، قرارداد هوشمند به مرحله اجرا در می آید.

با گذشت زمان ، اقساط را پرداخت خواهید کرد و این قرارداد هوشمند ثبت می شود.

مالکیت ملک به محض انتقال کل مبلغ پرداختی به فروشنده به شما منتقل می شود. همه چیز به طور خودکار و بدون مداخله هیچ واسطه یا شخص ثالث انجام می شود.

در مقایسه با معامله املاک و مستغلات که از طریق یک روش سنتی انجام شده است . شما می توانید در تکمیل کل معامله در وقت صرفه جویی کنید. زیرا هیچ واسطه ای وجود ندارد.

همچنین ، قرارداد هوشمند به محض وقوع رویدادی در قرارداد هوشمند ، که شامل بانک ها ، خریداران ، فروشندگان و بیمه است ، به تمام اشخاص وابسته اطلاع می دهد.

موارد استفاده از قرارداد هوشمند

قراردادهای هوشمند از نظر رویکرد همه کاره هستند. به طور خلاصه ، در سناریوهای زیر می توان از قراردادهای هوشمند استفاده کرد.

فعالیت های تجاری

ذخیره سوابق

مدیریت زنجیره تأمین

بازار املاک و مستغلات

سیستم وام

محافظت از حق چاپ

خسارت بیمه

DeFI: بهترین موارد استفاده از قرارداد هوشمند

امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) یک جنبش منبع باز برای بخش مالی است و یک اکوسیستم ایجاد می کند که کاربران می توانند برای نیازهای مالی خود به برنامه های توزیع شده (dApps) اعتماد کنند.

اساساً خدمات مالی از طریق یک شبکه عمومی و توزیع شده ارائه می شود. و در مقایسه با مرکز مالی متمرکز (CeFI) قابلیت دسترسی بیشتری دارد.

سخن پایانی در قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت

قرارداد هوشمند یک قرارداد خوداجرا است که شرایط توافق نامه بین خریدار و فروشنده مستقیماً در کد نوشته شده است. کد و توافقات موجود در آن در شبکه توزیع شده و غیرمتمرکز بلاکچین وجود دارد.  این کد ، اجرا را کنترل می کند و معاملات قابل پیگیری و برگشت ناپذیر هستند.

قراردادهای هوشمند اجازه می دهد معاملات و توافق نامه های مطمئن بدون نیاز به مرجع مرکزی ، سیستم حقوقی یا سازوکار اجرایی خارجی در بین اشخاص ناشناس ، گمنام انجام شود.

 

 

پاسخ دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

spot_img

هیچ خبری رو از دست نده!

محاسبه‌گر ارزهای دیجیتال
ارز معادل
تومان

محاسبه با مبلغ تتر : تومان