top banner adv

استیک بهتر است یا کشت سود؟ تفاوت این دو در چیست؟

استیک بهتر است یا کشت سود؟ تفاوت این دو در چیست؟
0
بازدید : 11530

در بازار کریپتو کارنسی ها، راه‌های متعددی برای کسب درآمد غیر فعال وجود دارد. اما در میان همه این روش‌ها، سوالی که ذهن علاقه مندان به کسب درآمد از ارزهای دیجیتال را به خود مشغول کرده، تفاوت استیک و کشت سود (Yield farming or Staking) است. برای آگاهی از پاسخ این سؤال، فکت کوینز را همراهی کنید.

 استیک و کشت سود ارزهای دیجیتال، دو روش اصلی کسب درآمد از ارزهای دیجیتال هستند که سرمایه گذاران صنعت کریپتوکارنسی عموماً از آنها استفاده می‌کنند. بر خلاف آنچه در ترید کوین ها اتفاق می افتد، کسب سود از کشت دیفای بسیار ایمن‌تر به نظر می‌رسد و کاربران، اغلب سودهای خوبی را به دست می‌آورند. در ادامه، هر دو روش را مورد بررسی قرار می‌دهیم و با استفاده از موارد ذکر شده می‌توانید برای انتخاب هر کدام از این روش‌ها و کسب درامد از آنها تصمیم بگیرید.

دیفای چیست و چگونه از طریق دیفای درآمد غیر فعال داشته باشیم؟

دیفای (DeFi ) به معنای امور مالی غیر متمرکز است و در حقیقت، به نرم افزارهای غیرمتمرکزی مربوط می‌شود که در شبکه‌های بلاکچین از قبیل؛ اتریوم ساخته می‌شوند. این پلتفرم امکان خرید، فروش، سپرده گذاری و قرض گرفتن کریپتوکارنسی ها را برای کاربران به وجود می‌آورد. درست، همانند اتفاقی که در سیستم‌های سنتی بانکداری اتفاق می افتد.

سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال می‌توانند به سادگی از طریق پلتفرم‌های سپرده گذاری و استخرهای نقدینگی، درامدهای غیرفعال داشته باشند. از آنجا که فضای دیفای در سال 2020، شکوفا و پررونق شد، بسیاری از پلتفرم‌های مبتنی بر دیفای لانچ شده‌اند و کاربران می‌توانند کشت سود داشته باشند یا به اصطلاح Yield Farmer باشند. از همان زمان، بسیاری از علاقه مندان به حوزه ارزهای دیجیتال دو روش ییلد فارمینگ و استیکینگ را مقایسه کرده و در مورد این موضوع که کدام یک از آنها بهتر است بحث‌هایی را مطرح نموده اند.

راه‌های متعددی برای کسب سود از کشت دیفای وجود دارد. دارندگان ارزهای دیجیتال باید در مورد بهترین راههای ممکن تصمیم بگیرند و از سرمایه‌هایشان به بهترین شکل برای کسب سود استفاده کنند.

استیکینگ چیست؟ مقایسه اثبات کار و اثبات سهام در حوزه ارزهای دیجیتال

اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) دو مکانیزم اجماع هستند که به پلتفرم‌های بلاکچین اعتبار می‌بخشند. در میان بلاکچین ها، بیت کوین نخستین بلاکچین ایجاد شده است و از مکانیزم اثبات کار استفاده می‌کند. این مکانیزم که اغلب ماینینگ یا استخراج نامیده می‌شود برای تأمین اعتبار نودها و تولید بلاک‌های جدید در بلاک چین از سخت افزار استفاده می‌کند. از آنجا که کامپیوترها باید این نوع محاسبات پیچیده را انجام دهند، هزینه فراوانی برای تهیه و اجرا به دنبال خواهند داشت و هزینه برق مصرفی نیز بالا خواهد بود. بنابراین، ماینینگ یک سیستم پایدار نخواهد بود و هر کسی نمی‌تواند یک ماینر شبکه بیت کوین باشد.

اثبات سهام، جایگزینی برای اثبات کار است. به جای ماینینگ یا استخراج، اعتبار دهندگان برای تولید بلاک‌های جدید، ارزهای‌شان را استیک می‌کنند. پروسه استیکینگ به مراتب، مصرف برق کمتری خواهد داشت. بسیاری از پلتفرم‌های جدید، ترجیح می‌دهند از استیکینگ استفاده کنند زیرا برای بلاک چین‌ها یک مکانیزم دوستدار طبعیت محسوب می‌شود.

اتریوم یکی از محبوب‌ترین و معروف‌ترین شبکه‌ها برای دیفای است و اخیراً برای ارتقاء شبکه به مکانیزم اثبات سهام اقدام کرده تا بتواند از این طریق تعداد تراکنش‌های کافی را ارائه دهد. گرچه اتریوم 2.0 تا سال 2022 ارائه خواهد شد اما سرمایه گذاران می‌توانند با استیکینگ اتریوم کسب درآمد کنند.

بررسی نحوه عملکرد استیکینگ؟

کاربران شبکه اتریوم برای آنکه بتوانند یک اعتباردهنده باشند می‌توانند از دو روش؛ استیک مقدار مشخصی اتریوم یا مشارکت در استخر نقدینگی استفاده کنند. ممکن است هر پلتفرم استیکینگ، قوانین کمی متفاوت داشته باشد اما رایج‌ترین شیوه، استفاده از استخرهای استیکینگ است. معمولاً، استیکینگ را قفل شدن سرمایه کریپتویی معنا می‌کنند و بنابراین به سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال نیاز خواهد داشت. استیکینگ به امنیت شبکه کمک می‌کند و موجب درآمد زایی غیر فعال می‌شود. هر استخر نقدینگی، شرایط و APY های متفاوتی دارد. منظور از APY، درصد سود سالانه کشت و درامد سالانه‌ای است که از آن استخر حاصل می‌شود. قبل از این نوع سرمایه گذاری، شرایط استخر نقدینگی را بررسی کنید زیرا برخی از استخرها، زمان بندی مشخصی دارند و نسبت به سایرین، درصد سالانه کمتری را به سرمایه گذار پرداخت می‌کنند. برای به دست آوردن بالاترین درآمد غیرفعال ممکن، بهتر است پیش از سرمایه گذاری تمام روش‌های استیکینگ ارز مورد نظرتان را بررسی کنید.

بررسی چگونگی استیک ارزهای دیجیتال با استفاده از اثبات سهام

پروسه استیکینگ، بسیار آسان است. تنها برای ارزهایی که از مکانیزم بومی اثبات سهام استفاده می‌کنند می‌توان از استیکینگ استفاده کرد. به عنوان مثال، بیت کوین متعلق به بلاکچین اثبات کار است و بنابراین نمی‌توان بیت کوین را استیک کرد.

رایج‌ترین روش‌های استیک رمزارزها عبارتند از:

  • استفاده از کیف پول
  • استفاده از صرافی ارزهای دیجیتال
  • مشارکت در استخرهای نقدینگی
  • تبدیل شدن به یک اعتباردهنده

ممکن است هر ارز دیجیتال از روش‌های مختلفی برای استیکینگ استفاده کند و از این رو است که بررسی و تحقیق در مورد هر ارز دیجیتال و پروسه استیکینگ آن اهمیت می‌یابد. رایج‌ترین مراحل استیک رمزارزها عبارتند از؛

    بیشتر بخوانید : استخر استیکینگ (Staking Pool) چیست؟

  • راه اندازی یک کیف پول رمز ارز برای استیکینگ
  • انتقال سرمایه کریپتویی به همان کیف پول
  • انتخاب استخر استیکینگ (ممکن است صرافی‌های ارزهای دیجیتال، گزینه‌های فراوانی را به کاربران ارائه ندهند.)
  • قفل کردن سرمایه به منظور استیکینگ
  • منتظر ماندن برای جمع آوری و دریافت پاداش‌های استیکینگ

استیکینگ در کیف پول‌های سرد نیز امکان پذیر است. از آنجا که در این نوع کیف پول‌ها، اتصال به اینترنت وجود ندارد یک امنیت حداکثری برای سرمایه شما وجود خواهد داشت. اتریوم 2.0 نیز قابلیت استیکینگ را فراهم آورده است. در صورتی که موجودی کیف پولتان 32 اتریوم باشد و دانش راه اندازی یک نود اعتبار دهنده را نیز داشته باشید، می‌توانید یک اعتبار دهنده باشید. گزینه دیگر برای استیک اتریوم، استفاده از صرافی ارز دیجیتالی مثل Binance است. کاردانو نیز به دلیل قابلیت استیکینگ ADA در کیف پولش، ارز رایجی در حوزه استیکینگ به شمار می‌رود. شاید تصور کنید می‌توان ADA را ماین کرد، اما این تصور کاملاً اشتباه است. پروسه استیک کاردانو، به محض اتصال به شبکه شروع خواهد شد. کاربر باید استخر استیک را انتخاب کند. کاربرانی که نمی‌خواهند از کیف پول برای استیک استفاده می‌کنند، می‌توانند از صرافی‌های ارز دیجیتال استفاده کنند. بلافاصله پس از خرید کاردانو، می‌توانید استیک را شروع کنید. توکن Theta نیز قابلیت استیک با کیف پول را دارا است. پولکادات و CAKE نیز در صرافی پنکیک سوآپ قابل استیک هستند.

5 ارز دیجیتال برتر برای استیکینگ

استیک رمزارزها تاکنون صدها میلیون دلار را قفل کرده و فضای دیفای همچنان در صدر این جدول قرار دارد. پلتفرم‌های استیکینگ، فرصت کسب و افزایش درآمد غیر فعال را برای سرمایه گذاران معمولی رمزارزها فراهم می‌آورد. یک شبکه بلاکچین سود آور، نیازمند تیم فعالی از توسعه دهندگان و ایجاد پلتفرم‌های کاربردی است. هر چه تمایل و علاقه سرمایه گذاران برای فعالیت در این پلتفرم بیشتر باشد، رشد شبکه بیشتر خواهد شد و متعاقباً علاقه سرمایه گذاران جدید و توسعه دهندگان را به دنبال خواهد داشت. معروف‌ترین و رایج‌ترین ارزهای دیجیتال برای استیکینگ، عبارتند از؛

  • اتریوم
  • کاردانو
  • تزوس
  • پلیگان
  • تتا

ییلد فارمینگ (Yeild Farming) چیست؟

بیشتر بخوانید : اودیوس؛ آشنایی با پروتکل بلاک چین اودیوس (Audius)

کشت سود یا ییلد فارمینگ، نسبت به استیکینگ مفهوم جدیدتری است. در حقیقت یعنی، توانایی یک سرمایه گذار برای بررسی و انتخاب توکنی برای سپرده گذاری در یک پلتفرم. داراندگان ارزهای دیجیتال برای سپرده گذاری سرمایه‌شان، استفاده از استخرهای نقدینگی و دریافت پاداش اقداماتشان، حق انتخاب دارند. ییلد فارمیینگ که با نام توکن فارمینگ نیز رایج است از سال 2020 و با لانچ Compound (اولین استخر سپرده گذاری دیفای) آغاز به کار کرد. امروز، چندین پلتفرم استقراض دیفای موجود است که برای ییلد فارمینگ استفاده می‌شود و هر کدام از آنها مزیت‌های خاص خودشان را دارند.

دارندگان ارزهای دیجیتال می‌توانند از پلتفرم‌های سپرده گذاری همانند Compound و Aave استفاده کنند یا اینکه مستقیماً از استخرهای نقدینگی صرافی‌های غیرمتمرکز مثل؛ یونی سوآپ یاپنکیک سوآپ بهره مند شوند. پروسه توکن فارمینگ، پروسه‌ای کاملاً بنیادی است، زیرا کاربران باید وجوه خود را در یکی از این پلتفرم‌های سپرده گذاری سرمایه گذاری کنند و بابت این سرمایه گذاری درصد سود سالانه دریافت کنند و در عوض می‌توانند از پلتفرم توکن، مجدداً برای ییلد فارمینگ استفاده کنند. درآمد غیر فعال ییلد فارمرها از نرخ بهره پرداخت شده توسط وام گیرنده‌ها یا کاربران استخرهای لیکوئیدیتی حاصل می‌شود. به نظر می‌رسد ییلد فارمینگ یا کشت سود نسبت به ترید رمز ارزها تضمین و قابلیت اعتماد بیشتری داشته باشد و بیشترین درآمد بدون ریسک نیز به استیبل کوین‌ها مربوط می‌شود.

بررسی عملکرد ییلد فارمینگ

در سیستم‌های بانکداری سنتی، امور مالی از سپرده گذاری و استقراض از طریق بانک به عنوان یک شخص میانجی انجام می‌شود. در سیستم‌های بانکی از “order book” یا دفتر سفارشات استفاده می‌شود و در ییلد فارمینگ، برای سهولت ترید ارزها از قراردادهای هوشمند یا بازارسازان خودکار استفاده می‌شود. تأمین کنندگان نقدینگی یا (LPs) برای تأمین نقدینگی استخر، سرمایه‌شان را سپرده می‌کنند و بابت ان پاداش می گیرند. از آنجا که تأمین کنندگان نقدینگی، سرمایه‌شان را به استخر نقدینگی مشخصی واریز می‌کنند، سایر کاربران می‌توانند از این استخر نقدینگی وام بگیرند، قرض بدهند یا ترید داشته باشند. تمام تراکنش‌های ارزهای دیجیتال، هزینه مشخصی برای خدمات دارد که این هزینه دریافتی میان تأمین کنندگان نقدینگی تقسیم می‌شود. به علاوه، تمام پروتکل‌های وام دهی، یک توکن بومی دارند که این توکن ها نیز میان تأمین کنندگان استخر نقدینگی توزیع می‌شود تا انگیزه و تمایل بیشتری برای سرمایه گذار در استخرها داشته باشند.

در مقایسه استیک و کشت سود توجه به این نکته مهم است که ییلد فارمینگ هنوز یک روش جدید است و تجربه تنها راهی است که بهترین روش کسب درآمد حداکثری را به شما نشان خواهد داد.

بیشتر بخوانید : استیکینگ رمز ارزها (Staking) ؛ کسب درآمد غیر فعال از رمز ارزها

تأمین کنندگان نقدینگی (LPs) و استخرهای نقدینگی

دفتر سفارشات در سیستم بازارساز خودکار نگهداری می‌شود و استخرهای نقدینگی و تأمین کنندگان نقدینگی دو جزء  اصلی این دفتر هستند. اکنون، ببینیم استخر نقدینگی چیست؟ اساساً، یک قرارداد هوشمند است که  وجوه و سرمایه‌ها را جمع آوری می‌کند تا پروسه سپرده گذاری، استقراض، خرید و فروش ارزهای دیجیتال برای کاربران تسهیل شود. افرادی که وجوه را به استخرهای نقدینگی واریز می‌کنند، تأمین کننده نقدینگی، نامیده می‌شوند و از وجوهشان برای تقویت اکوسیستم دیفای استفاده می‌کنند. آن‌ها، پاداش‌هایی را از استخر نقدینگی دریافت می‌کنند. اغلب توکن هایی که حجم ‌ترید پائینی دارند برای ییلد فارمینگ مناسب تر هستند زیرا این تنها راه آسان برای ترید انها است.

ریسک‌های ییلد فارمینگ چیست؟

در حوزه کشت سود، ریسک‌هایی نیز وجود دارد که سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال باید نسبت به آنها آگاهی داشته باشد.

  • امکان لیکوئید شدن سپرده در ییلد فارمینگ

اگر کاربری بخواهد ارزی را قرض بگیرد، باید ابتدا وثیقه‌ای معادل با قرض را واریز کند. در حقیقت، سیستم وام دهی دیفای به این شکل کار می‌کند. در برخی پروتکل‌های وام دهی، برابر با 200 درصدِ مبلغ باید به عنوان وثیقه واریز شود. این بدان معناست که کاربر باید یک دارایی را برای استقراض دارایی دیگری، سپرده گذاری کند. درصورتی که ارزش سپرده یا وثیقه به طور ناگهانی کاهش پیداکند، استخر تلاش می‌کند تا با فروش وثیقه در در بازار آزاد، زیان وارده را جبران کند. اما ممکن است بازهم کاهش ارزش رخ دهد و در این صورت تأمین کنندگان نقدینگی در معرض خطر می افتند. در ادامه این پروسه، وام گیرنده وثیقه را از دست می‌دهد. به همین دلیل بهتر است در مواردی که ارزش دارایی کاهش می‌یابد برای جلوگیری از تحلیل رفتن وثیقه، از استخرهایی که نرخ بالایی دارند، وام بگیرید.

  • نوسانات قیمتی

بازار ارزهای دیجیتال با ماهیت نوسانی بودن قیمتها شناخته شده است. گرچه این ویژگی می‌تواند مزایایی برای تریدها و برخی سرمایه گذاران داشته باشد، اما شاید ییلد فارمرها با کاهش ارزش ناگهانی توکن ها، متحمل ضررهایی شوند. این موضوع بیشتر زمانی رخ می‌دهد که‌ ترند بازار به شکلی باشد که بازار ترغیب به خرید یا فروش توکن خاصی شود.

  • اشتباهات پروتکل

ییلد فارمینگ و کل اکوسیستم دیفای برای تسهیل اقدامات مالی که توسط نرم افزارهای غیرمتمرکز انجام می‌شوند، مبتنی بر قراردادهای هوشمند هستند. اما قراردادهای هوشمند، بخش‌هایی از کدهای برنامه نویسی هستند که به دست انسان‌ها نوشته می‌شوند و انسان دارای خطاست. یک قرار داد یا پروتکلی که طراحی قدرتمندی نداشته باشد، با حمله هکرها یا سایر نقص‌ها مواجه خواهد شد و همه این نکات منفی موجب از دست رفتن سرمایه خواهند شد.

  • بهترین حوزه‌ها برای کشت سود یا Yield Farms

درست مثل آنچه در سایر سیستم‌ها اتفاق می افتد، ییلد فارمرها نیز از سیستم خودشان پشتیبانی می‌کنند زیرا از این پلتفرم پاداش‌هایی را به دست می‌آورند.  هر بلاکچین دارای مجموعه‌ای از ییلد فارم است که شرایط متنوعی را پیشنهاد و ارائه می‌دهند. برخی سرمایه گذاران که علاقه مند به خرید سرمایه‌ها هستند باید یک ییلد فارمر شوند و برخی دیگر بر یافتن بهترین فارم برای سرمایه گذاری متمرکز می‌شوند.

آخرین ترندها و ارزهای مورد علاقه برای ییلد فارمینگ، موارد زیر هستند:

  • اتریوم
  • پلیگان
  • زنجیره هوشمند بایننس (BSC)
  • فانتوم

مقایسه استیک و کشت سود

استیک و کشت سود شباهت‌هایی با یکدیگر دارند و هر دو از برترین روش‌های کسب درآمد غیر فعال در حوزه رمز ارزها محسوب می‌شوند. مهم‌ترین تفاوت اینجاست که در ییلد فارمینگ، کاربران باید سرمایه‌های کریپتویی شان را در پلتفرم‌های دیفای سپرده کنند. استیکینگ، زمانی اتفاق می افتد که سرمایه گذاران کریپتویی از سرمایه‌هایشان برای حمایت از بلاکچین و کمک به اعتبار بخشی تراکنش‌ها و بلاک های شبکه استفاده می‌کنند. اجازه دهید در ادامه به مهمترین تفاوت‌های روش استیک و کشت سود بپردازیم.

 

 

بیشتر بخوانید : امضای آستانه (TSS) چیست ؟ بررسی اهمیت آن در امنیت بلاک چین

بیشتر بخوانید : شبکه لایتنینگ (Lightning Network) چیست؟

استیکینگ ییلد فارمینگ

مزایا:

در استیکینگ، پاداشی تعیین شده که با عنوان APY شناخته می‌شود. معمولاً حدود 5 درصد است اما بسته به توکن استیک شده و روش انجام ممکن است افزایش هم داشته باشد.

ییلد فارمینگ، نیازمند یک استراتژی سرمایه گذاری دقیق و کاملاً فکر شده است. این پروسه به سادگی استیکینگ نیست اما ممکن است پاداش‌های بیشتری تا 100 درصد را نیز به همراه داشته باشد.

پاداش‌ها:

پاداش‌های استیکینگ نوعی مشوق شبکه است و به اعتبار سنج‌هایی داده می‌شود که به بلاکچین کمک می‌کنند به اجماع و بلاک‌های جدید برسند.

پاداش‌های ییلد فارمینگ، توسط استخرهای نقدینگی مشخص می‌شوند و با تغییر قیمت توکن ها در نوسان هستند.

امنیت:

توکن های استیکینگ، خط مشی سختگیرانه ای دارند و مستقیماً با اجماع بلاکچین مرتبط هستند. اگر کاربری قصد فریب سیستم را داشته باشد با ریسک از دست دادن سرمایه‌اش مواجه خواهد شد.

کشت سود مبتنی بر پروتکل‌های دیفای و قراردادهای هوشمند است و اگر برنامه نویسی ها ضعیف باشند، ممکن است در برابر هکرها عملکرد ضعیفی داشته باشد.

خطر از دست دادن دائمی سرمایه

با استیک کردن ارز دیجیتال، خطر از دست دادن دائمی سرمایه تهدیدی برای شما نخواهد داشت.

ییلد فارمرها به دلیل نوسان قیمت دارایی‌های دیجیتال، در معرض خطراتی هستند. از دست دادن دائمی سرمایه زمانی اتفاق می افتد که وجوه شما در یک استخر نقدینگی قفل شده باشد و نسبت توکن ها در استخر نابرابر باشد.

زمان شبکه بلاکچین های مختلف، کاربران را ملزم می‌کند سرمایه‌هایشان را برای زمان مشخصی استیک کنند. برخی از آنها نیز یک زمان حداقلی را تعیین کرده‌اند. در ییلد فارمینگ نیازی نیست کاربران سرمایه‌هایشان را برای مدت زمان مشخصی قفل کنند.

 

ییلد فارمینگ بهتر است یا استیکینگ ؟

انتخاب بهترین گزینه برای کسب درامد غیر فعال از سرمایه‌های رمز ارزی شاید بین همین دو گزینه استیک و کشت سود باشد. به هر حال، هر کدام از این روش‌ها نیازمند دانش و اطلاعات مربوط به خوشان هستند.

شاید محاسبه بازگشت سرمایه (ROI) میان استیک و کشت سود، کاربران را به سمت ییلد فارمینگ سوق دهد اما قطعاً موضوع عمیق‌تر از این حرف‌ها است. احتمالاً، ییلد فارمینگ برای سرمایه گذاران تازه وارد حوزه کریپتو کمی گیج کننده باشد و نیاز به زمان و تحقیقات بیشتری باشد. گرچه استیک رمز ارزها، پاداش کمتری دارد اما نیازی به توجه دائمی سرمایه گذار نیست و برخی وجوه می‌توانند برای مدت زمان طولانی‌تری قفل شوند.

در پایان، انتخاب هر یک از این روش‌ها وابسته به خود شما است، اینکه می‌خواهید چه نوع سرمایه گذاری باشید و در فضای دیفای چقدر دانش و تجربه دارید.

1
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x