تحلیل تکنیکال مطالعه رفتار های بازار با استفاده از چارت و نمودار ها و با هدف پیش بینی روند قیمت ها میباشد. تحلیل فاندامنتال علم بررسی متغیر های اقتصادی، مالی و همه عوامل موثر در قیمت یک دارایی یا آینده آن است. به بیان دیگر در تحلیل فاندامنتال تحلیلگر جنبه های مختلف یک پروژه و اخبار را بررسی میکند. اما در تحلیل تکنیکال به بررسی نمودار و حرکت آن با ابزارهای متفاوت پرداخته میشود. همچنین در این نوع تحلیل با بررسی گذشته یک دارایی مالی، آینده آن را پیش بینی میکنند. در این سری مقالات به آموزش برخی از چارت های مهم که برای تحلیل تکنیکال به آن نیاز دارید میپردازیم.
تحلیل تکنیکال قدمت بالایی دارد. استفاده از چارت ها و شاخص های تکنیکال و ترسیم نمودارها را میتوان در نوشته های قرن 17 و 18 میلادی پیدا کرد. در اکثر منابع اولین استفاده مستقیم اقتصادی از تحلیل های تکنیکال را به چارلز داو نسبت میدهند. او بنیان گذار وال استریت ژورنال نیز بوده است. همچنین شاخص میانگین صنعتی داو جونز را نیز طراحی کرد. که هنوز با وجود نواقص موجود در این شاخص و نقدهایی که همواره بر آن وارد است، همچنان از شاخص های مهم اقتصادی محسوب میشود.
شاخص میانگین صنعتی داو جونز
چارت یا نمودار چیست؟
در کتاب مرجع کامل تحلیل تکنیکال در بازارهای سرمایه، نمودارها را اصلی ترین ابزار تحلیل تکنیکال مینامند که بدون آنها تحلیل و پیش بینی حرکات آتی بازار غیر ممکن خواهد بود.
یک نمودار قیمت مجموعهای متوالی از قیمت است که بر روی یک بازه زمانی (تایم فریم) مشخص ترسیم میشود. از نظر آماری، نمودار ها مجموعه ای از نقشه های زمانی میباشند. بر این اساس هر نمودار از دو پارامتر اصلی تشکیل شده است که عبارتند از: قیمت و زمان. این دو پارامتر به ترتیب در محور عمودی (محور y) و محور افقی (محور x) نمودارهای قیمت نمایش داده میشوند. برای رسم یک نمودار، قیمتها از سمت چپ به راست و با توجه به زمان مربوطه ترسیم میشوند به نحوی که آخرین قیمت در سمت راست نمودار قرار دارد. این ابزار همواره توسط تحلیلگر های بازار استفاده میشود.
چارت یا نمودار
تحلیلگر های مبتدی یا حرفهای از این نمودار ها برای بررسی نوسانات وارده بر دارایی های مالی خود استفاده میکنند. این چارتها انواع متفاوتی دارند:
نمودار قیمت – زمان
از متداول ترین چارتها، چارت های زمان – قیمت هستند. این نمودارها قابلیت تنظیم زمان دارند. نمودار قیمت یک دارایی مالی را میتوان بر اساس نیاز در واحد های زمانی متفاوت با تایم فریم های مختلف ترسیم کرد. همچنین این نمودار را میتوان به صورت شمعی، خطی یا میلهای نیز تنظیم کرد. این نمودار از 4 بخش اصلی تشکیل شده که آنها را به اختصار O-H-L-C مینامند..
قیمت باز شدن (OPEN): این قیمت اولین قیمتی است که دارایی مالی با آن باز میشود. معامله به این قیمت در یک بازه معاملاتی صورت میگیرد.
قیمت بالا (HIGH): این قیمت بیشترین قیمتی است که در یک بازه معاملاتی مشخص، سهم با آن معامله میشود.
قیمت پایین (LOW):این قیمت کمترین قیمتی است که در یک بازه معاملاتی مشخص، سهم با آن معامله میشود.
قیمت بسته شدن (CLOSE): این قیمت آخرین قیمتی است که دارایی مالی با آن بسته میشود. معامله به این قیمت در یک بازه معاملاتی صورت میگیرد.
نمودار بر اساس دو پارامتر قیمت و زمان
چارت رنکو (Renko Chart)
چارت رنکو نموداری با ریشه ژاپنی است. به همین دلیل بسیاری از تریدر های ژاپنی در مسابقات مطرح از این چارت استفاده میکنند. رنکو (Renko) از کلمه ژاپنی Renga به معنی آجر گرفته شده است. این نمودار تغییرات جزئی قیمت را حذف میکند و به عقیده بسیاری به همین دلیل تغییرات روند را بهتر مشخص میکند.
این نوع نمودار با حذف تغییرات کوچک قیمت، روند را بهتر و دقیقتر نشان میدهد. این چارت متشکل از بخش هایی شبیه به آجر است که با عبور قیمت از مرز بالایی یا پایینی هر کدام از این آجرها، یک آجر دیگر در سمت راست تشکیل میشود. این نوع نمودار در کنار کندل استیک و دیگر ابزارها میتواند بسیار مفید باشد. چارت رنکو در تعیین نقاط ورود و خروج به تریدرها کمک قابل توجهی میکند.
تغییرات روند
جمع بندی بخش اول
در این بخش به بررسی دو نمودار زمان – قیمت و رنکو پرداختیم. شناخت انواع مختلف چارت و کاربرد آنها در تحلیل تکنیکال ضروری است. به یاد داشته باشید که ترید کردن همیشه عملی پر ریسک است. شناختن انواع متفاوت چارتها و عملکرد آنها به شناخت بهتر عملکرد یک ارز در آینده کمک خواهد کرد. در قسمت دوم این سری ویدئو به بررسی نمودار میلهای میپردازیم.