top banner adv

اثبات دانش صفر (ZKP) چیست؟ قسمت دوم

اثبات دانش صفر (ZKP) چیست؟  قسمت دوم
0
بازدید : 10759

همانطور که در مقاله قبلی ذکر شد، اثبات دانش صفر (ZKP) که به عنوان پروتکل ZKP نیز شناخته می‌شود، روشی برای تأیید اطلاعات در بلاکچین بدون فاش شدن اطلاعات است. در یک سیستم اثبات دانش صفر، اثبات‌کننده (Prover) می‌تواند بدون اینکه خود اطلاعات را فاش کند، ثابت کند که از اطلاعات دانش (آگاهی) دارد. این سیستم‌های گواهی را می‌توان به کمک رمزنگاری مدرن، برای افزایش سطح حریم خصوصی و امنیت استفاده کرد. از اثبات دانش صفر بیشتر برای برنامه‌هایی استفاده می‌شود که در آنها حریم خصوصی و امنیت ضروری است.

بیشتر بخوانید : ویتا اینو (Vita Inu) چیست؟ معرفی برادر دوقلوی شیبا اینو

ویژگی های اثبات دانش صفر

کامل بودن (Completeness)

اگر گزاره‌ای که می خواهیم اثبات شود، درست باشد و هر دو کاربر از قوانین پیروی کنند، در این صورت تأیید کننده (Validator) بدون هیچ گونه کمک خارجی قانع می‌شود.

صحت (Soundness)

اگر گزاره‌ نادرست باشد، تأیید کننده (Validator) تحت هیچ سناریویی قانع نخواهد شد.

آگاهی صفر از اطلاعات

در هر دو مور‌د، تأیید کننده نمی‌تواند اطلاعاتی فراتر از درست یا غلط بودن گزاره بدهد.

بیشتر بخوانید : اثبات دانش صفر (ZKP) چیست؟ قسمت دوم

بیشتر بخوانید : بهترین پلتفرم‌های کپی تریدینگ کدامند ؟

اثبات دانش صفر (ZKP) چیست؟

مزایای اثبات دانش صفر (ZKP)

  • سادگی: یکی از مزایای اصلی اثبات دانش صفر این است که هیچ روش رمزگذاری پیچیده‌ای ندارد.
  • امن بودن: نیاز به افشای همه اطلاعات نداریم.

معایب اثبات دانش صفر (ZKP)

  • طولانی بودن: در روش اثبات دانش صفر، محاسبات زیادی وجود دارد که هر یک برای پردازش به زمان مشخصی نیاز دارند. این مهمترین عیب روش اثبات دانش صفر است.
  • ناقص بودن: پیام های ارائه شده به تأیید‌کننده/اثبات‌کننده ممکن است از بین بروند یا ویرایش شوند.
  • محدود بودن: در پروتکل دانش صفر اطلاعات محرمانه باید به شکل مقدار عددی (numerical value) باشد. درغیر این صورت، ترجمه لازم است.

بیشتر بخوانید : کشت سود یا استیکینگ (Staking)؛ کدام بهتر است؟

انواع اثبات دانش صفر

انواع اثبات دانش صفر

اثبات دانش صفر تعاملی (Interactive Zero-Knowledge Proof)

در اثبات دانش صفر تعاملی، اثبات کننده (Prover) از یک سری احتمالات ریاضی برای متقاعد کردن تایید‌کننده (Validator) استفاده می‌کند تا تأیید‌کننده یک واقعیت خاص را بپذیرد.

اثبات دانش صفر غیر تعاملی (Non-Interactive Zero-Knowledge Proof )

اثبات دانش صفر غیر تعاملی به این صورت است که اثبات‌کننده و تأییدکننده مجبور نیستند همزمان آنلاین باشند. به این معنی که اثبات‌کننده می تواند همه چالش‌ها را یک باره ایجاد کند و تأییدکنندگان می‌توانند بعداً پاسخ دهند. این امر امکان تبانی را پایین می‌آورد.

بیشتر بخوانید : تاریخچه سقوط قیمت بیت کوین در سال های اخیر

توجه: امکان انتقال از ZKP غیر تعاملی به تعاملی وجود دارد.

کاربردهای اثبات دانش صفر در سیستم بلاک چین

پیام رسانی

در پیام رسانی، رمزگذاری انتها به انتها (END To End) ضروری است، به طوری که هیچ کس نتواند پیام خصوصی شما را بخواند. برای اطمینان از امنیت پیام، پلتفرم‌های پیام رسان از کاربران می‌خواهند هویت خود را احراز کنند. اما، با ظهور ZKP ، آنها قادر خواهند بود، بدون درز اطلاعات شخصی اضافی، اعتماد را در شبکه پیام رسان ایجاد کنند.

احراز هویت

اثبات دانش صفر همچنین می تواند انتقال اطلاعات حساس مانند اطلاعات تأیید اعتبار را با امنیت بیشتر تسهیل کند. امری که می‌تواند یک کانال امن برای کاربران ایجاد کند تا بتوانند اطلاعات خود را بدون فاش شدن آنها رد و بدل کنند و به این ترتیب می توان از افشای اطلاعات حتی در در بدترین سناریوها جلوگیری کرد.

محافظت از واحد ذخیره سازی

یکی دیگر از کاربردهای احتمالی اثبات دانش صفر (ZKP) در زمینه ذخیره سازی (Storage) است.

اثبات دانش صفر با پروتكلی همراه است كه نه تنها از واحد ذخیره سازی، بلكه از اطلاعات موجود در آن نیز محافظت می‌کند.

انجام تراکنش‌های خصوصی در بلاکچین

هنگام انجام تراکنش در بلاکچین، بسیار مهم است که آن را از دسترس اشخاص ثالث دور نگه دارید. گرچه روش‌های مرسوم تا حدودی امن هستند، اما ممکن است نقاط ضعفی برای افشای اطلاعات داشته باشند.

اسناد محرمانه

اثبات دانش صفر این امکان را برای فرد فراهم می‌کند تا بلوک‌های خاصی را کنترل کند تا دسترسی به یک کاربر خاص را فراهم و دسترسی دیگران را محدود کند. به این ترتیب، از اسناد محرمانه در برابر افرادی که مجاز به دیدن آنها نیستند محافظت می‌کند.

امنیت اطلاعات حساس

ZKP سطح امنیتی بالایی را برای هر بلوک حاوی اطلاعات حساس بانکی مانند جزئیات کارت اعتباری و سوابق شما، فراهم می‌کند، به این ترتیب که در صورت درخواست اطلاعات توسط کاربر، بانک‌ها باید فقط بلوک‌های مورد نیاز را ارسال کنند. بلوک های دیگر دست نخورده باقی مانده و از آنها محافظت می‌شوند.

موارد استفاده از اثبات دانش صفر

  • Zcash اولین مورد استفاده گسترده از اثبات دانش صفر در دنیای رمزنگاری است که  از یک الگوریتم اثبات دانش صفر به نام zk-SNARK استفاده می‌کند که مخفف “Argument of Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive of Knowledge” است.
  • آزتک پروژه ای است که سعی دارد با ایجاد یک سری قراردادهای هوشمند متمرکز بر حریم خصوصی، اثبات دانش صفر را به شبکه اتریوم بیاورد. از این قراردادهای هوشمند کاملاً خصوصی می‌توان برای ایجاد توکن‌های اختصاصی ERC20 و سازمانهای خودمختار غیرمتمرکز (DAO) استفاده کرد.
  • ترون (Tron) نسخهای از zk-SNARK ها را در شبکه خود پیاده سازی کرده است.
  • ZoKrates یک جعبه ابزار دیجیتال است که می تواند توسط توسعه دهندگان ماهر برای ابداع و تأیید اثبات دانش صفر با استفاده از زبان سالیدیتی (یک زبان برنامه نویسی شی گرا برای ایجاد قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم) استفاده شود.
  • ZCoin : این شرکت از پروتکل Zerocoin که مبتنی بر اثبات دانش صفر است، برای افزایش امنیت و ناشناس ماندن در روند معاملات استفاده می‌کند. با این حال، آنچه آن را از سایر پروژه‌ایی که روی این مفهوم کار می‌کنند متمایز می کند، این است که ویژگی مقیاس پذیری را نیز ارائه می‌دهد.

چالش‌های ادغام ZKP در بلاکچین

عدم وجود استانداردها

از آنجایی که فناوری بلاکچین نوپا است، هیچ استاندارد، سیستم و زبان همگنی وجود ندارد که توسعه دهندگان را قادر به تعامل با مفهوم ZKP کند و از پتانسیل آن به روشی کارآمد استفاده کند.

مقیاس پذیری

چالش دیگری که استفاده از اثبات دانش صفر (ZKP) در محیط بلاکچین را محدود می‌کند مقیاس پذیری است.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی الگوریتم جذاب اثبات دانش صفر و ویژگی‌های آن پرداختیم و به برخی از شبکه‌هایی که در حال حاضر از این فناوری استفاده می‌کنند نیز اشاره کردیم. الگوریتم اثبات دانش صفر (ZKP)، فناوری نوینی است که در ترکیب با بلاکچین، سیستمی قدرتمند با ویژگی تغییرناپذیری و امنیت بالا را فراهم می‌کند، به همین دلیل انتظار می‌رود در آینده پروژه‌های بیشتری این الگوریتم را در شبکه‌های توزیع شده خود پیاده سازی کنند.

الگوریتم اثبات دانش صفر (ZKP) چیست؟

پروتکل اثبات دانش صفر (ZKP) شامل الگوریتم‌هایی است که معاملات و تراکنش‌ها را در شبکه بلاکچین از حالت یکطرفه خارج می‌کنند و نیاز به افشای اطلاعات کاربران را از بین می‌برند

اثبات دانش صفر را چه کسی اولین بار ابداع کرد؟

‏اثبات دانش صفر یا اثبات هیچ‌آگاهی در سال ۱۹۸۲ توسط گلدواسر میکالی معرفی شد.

5
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x