
اتریوم 2.0 چیست و چرا اهمیت دارد؟
شاید بتوان گفت اتریوم برای افرادی که قصد دارند قراردادهای هوشمند داشته باشند، یکی از بهترین پلتفرمهای غیرمتمرکز به حساب میآید. برای آشنایی کامل با اتریوم 2 در ادامه فکت کوینز را همراهی کنید. این پلتفرم به شکل هوشمندی توسعه یافته است و اکنون در آستانه بزرگترین تحولات خود قرار دارد. به همین دلیل اکنون راهاندازی دومین نسخه از این پلتفرم با نام اتریوم 2.0 صورت گرفته است.
ارتقا و بهروزرسانی دراز مدت شبکه اتریوم عمدتاً با هدف حل مشکلات قابلیت تغییر مقیاس شبکه و امنیت آن انجام شده است. در مرحله اول، بلاک چین “رایانه جهانی” به مکانیزم اثبات سهام تبدیل میشود.
این کار بسیار زمانبر بود اما در مرحله اول، اتریوم 2.0 بالاخره راهاندازی شد. هدف اصلی این ارتقا چند مرحلهای تغییر مقیاس پذیری و امنیت شبکه اتریوم از طریق چندین تغییر در زیرساخت شبکه صورت گرفت و مهمترین آن تغییر از مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) به مدل اثبات سهام (PoS) است.
اتریوم 2.0 چیست؟
به طور کلی، یک ورژن به روزرسانی شده بزرگ از اتریوم، نسخه 2.0 آن است که بر اساس وعده اتریوم، باعث به وجود آمدن پیشرفتهای چشمگیری برای این شبکه شده است. اثبات سهام و شاردینگ دو مورد از این پیشرفتها به حساب میآید که سرعت تراکنشها را به شدت بالا میبرد و در همین حال کارمزد شبکه را هم کاهش میدهد. اثبات سهام میتواند به نوعی جایگزین استخراج اتریوم شود؛ به عبارت دیگر، افرادی که بخواهند در کار ساخت بلاک و تائید تراکنشها مشارکت نمایند، دیگر نیازی به تهیه سختافزار و برق ندارند و تنها با تهیه اتر می توانند در این پروسه شرکت کنند. تنها کافیست اترها را به شبکه اختصاص دهند و از این طریق از شبکه پاداش دریافت نمایند.
البته شایان ذکر است که استخراج اتریوم تا مدتهای بسیار زیادی ادامه خواهد داشت. به طور کلی، اتریوم 2.0 دارای چندین فاز اصلی است. در یک دسامبر 2020 از فاز صفر آن رونمایی شد. در این فاز، اثبات سهام فعال شد اما استخراج به صورت موازی ادامه یافت.
روند بوجود آمدن اتریوم 2.0
با ارتقا بلاک چین اتریوم، اتریوم 2.0 که به نام اتر 2 یا سرنیتی (Serenity) نیز شناخته میشود ساخته شد. هدف این ارتقا افزایش سرعت، کارایی و مقیاس پذیری شبکه اتریوم است تا بتواند تراکنشهای بیشتری را پردازش کرده و موانع را کاهش دهد.
اتریوم 2.0 در چندین مرحلهای راهاندازی میشود. اولین ارتقا که بیکن چین (Beacon chain) نامیده میشود در اول دسامبر سال 2020 به صورت زنده اجرا شد. بیکن چین، سهام بومی را در بلاک چین اتریوم معرفی میکند که یک ویژگی کلیدی در تغییر شبکه به مکانیسم اجماع PoS به حساب میآید. همانطور که از نامش پیداست، این بلاک چین از شبکه اصلی اتریوم جداست. مرحله دوم The Merge (ادغام) نامیده میشود. انتظار میرفت که این مرحله در سه ماه اول یا دوم 2020 انجام شود و بلاک چین را با شبکه اصلی اتریوم ادغام کند.
نظرسنجیهای اولیه حاکی از حمایت احتمالی از حداقل هدف ادغام در سال 2021 است. ادغام پس از EIP-1559 انجام میشود که خود قرار بود در ماه ژوئیه/آگوست برای هاردفورک لندن برنامهریزی شود. مرحله آخر شارد چین (shard chain) است که نقش مهمی در مقیاس بندی شبکه Ethereum ایفا میکند. به جای حل تمام عملیات بر روی یک بلاک چین، زنجیرههای خرد شده این عملیات را در 64 زنجیره جدید گسترش میدهد. این همچنان بدان معنیست که اجرای گره اتریوم از نظر سختافزاری بسیار آسانتر است. زیرا دادههای بسیار کمتری باید در دستگاه ذخیره شود.
انتظار نمیرود هیچ ارتقایی در رابطه با شارد چین تا سال 2022 اتفاق بیفتد اما زمان دقیق آن مشخص نیست.
تفاوت اتریوم 2.0 با اتریوم ethereum چیست؟
در حالی که اتریوم 1.0 از مکانیسم اجماعی موسوم به اثبات کار (PoW) استفاده میکند، اتریوم 2.0 از مکانیسم اثبات سهام (PoS) استفاده میکند.
چگونه اثبات سهام با اثبات کار متفاوت است؟
با استفاده از بلاک چینی مانند اتریوم، نیاز است که تراکنشها به صورت غیر مستقیم تائید شوند. اتریوم مانند دیگر ارزهای رمزگذاری شده اعم از بیت کوین، در حال حاضر از مکانیزم اثبات کار proof of work استفاده میکند.
در این سیستم، ماینرها از قدرت پردازش دستگاه برای حل معماهای پیچیده ریاضی و تائید تراکنش های جدید استفاده میکنند. اولین ماینری که یک پازل را حل کرد یک تراکنش جدید را به سابقه تمام تراکنشهای موجود در بلاک چین اضافه میکند. سپس با ارز رمزنگاری شده بومی شبکه پاداش میگیرند. با این حال، این فرآیند میتواند بسیار انرژی بر باشد.
اثبات سهام از این جهت متفاوت است که به جای ماینرها، کاربران میتوانند رمز ارز یک شبکه را استیک کنند و به عنوان اعتبار سنج در شبکه فعال شوند. اعتبارسنجان از این نظر شبیه ماینرها هستند که تراکنشها را تائید میکنند و اطمینان میدهند که شبکه تراکنشهای جعلی را پردازش نمیکند.
این اعتبارسنج ها بر اساس مقدار و مدت زمانی که یک رمزارز را در شبکه استیک کرده اند انتخاب میشوند. اعتبارسنج های دیگر هم میتوانند صحت این بلاک را تصدیق کنند. زمانی که تعداد کافی از این اعتبار سنج ها صحت بلاک را تایید کردند، بلاک به بلاک چین اضافه میشود. سپس اعتبارسنجان در ازای ارئه بلاک موفق از شبکه پاداش میگیرند. این فرآیند تحت عنوان ضرب (minting) شناخته میشود.
مقیاس اتریوم 2.0 چگونه بهتر از اتریوم 1.0 خواهد بود؟
یکی از دلایل اصلی ارتقا به اتریوم 2.0 مقیاس پذیری است. در اتریوم 1.0، شبکه فقط میتواند حدود 30 تراکنش در ثانیه را پردازش کند که همین مسئله باعث تأخیر و ازدحام در شبکه میشود. اتریوم 2.0 وعده پردازش 100000 تراکنش در ثانیه را میدهد. این افزایش از طریق پیادهسازی زنجیرههای خرد (shard chain) انجام میشود.
آیا میدانستید؟
اتریوم فعلی دارای یک بلاک چین بوده که از یک زنجیره واحد با بلاکهای متوالی تشکیل شده است. رست است که این بلاک چین ایمن است اما بسیار کند عمل میکند و کارآمدی لازم را ندارد. با معرفی زنجیرههای خرد، این بلاک چین تجزیه میشود و به این ترتیب امکان انجام معاملات به جای زنجیرههای متوالی در زنجیرههای موازی وجود دارد. همین امر باعث افزایش سرعت شبکه میشود و میتواند به راحتی مقیاس بندی گردد.
چگونه ethereum 2.0 از امنیت بیشتری برخوردار خواهد بود؟
اتریوم 2.0 با مدنظر قرار دادن امنیت بالا طراحی شده است. اکثر شبکههای PoS دارای مجموعهای کوچک از اعتبارسنجها هستند که باعث متمرکزتر شدن سیستم و کاهش امنیت شبکه میشود. اتریوم 2.0 به حداقل 16384 اعتبارسنج احتیاج دارد که نه تنها امنیت شبکه را ارتقاء میدهد بلکه آن را غیرمتمرکزتر هم میکند.
با این حال، به گفته لیور یاف توسعه دهنده اصلی بلاک چین Ardor و Nxt، یک آسیبپذیری بالقوه وجود دارد که بر میزان مشارکت در شبکه تمرکز میکند. ممیزی امنیتی کد اتریوم 2.0 توسط سازمانهایی از جمله شرکت امنیتی بلاک چین Least Authority و Quantstamp انجام میشود. بنیاد اتریوم همچنین یک تیم امنیتی اختصاصی برای اتریوم 2.0 ایجاد میکند تا مشکلات احتمالی امنیت سایبری در رمز ارز را بررسی کند. جاستین دریک، پژوهشگر اتریوم 2.0 بیان کرد که این پژوهش شامل مدلسازی اقتصادی، پاداش، پیجر، رمزنگاری کاربردی خواهد بود. بنیاد اتریوم در حال ایجاد یک تیم امنیتی داخلی و اختصاص داده شده به اتر 2 است.
مطالب مفید: افراد بیشتری در حال خرید اتریوم هستند؛ انباشت ادامه دارد
توسعه دهندگان اتریوم 2.0
در این پروژه عظیم صدها توسعه دهنده شرکت دارند. تیم تحقیقاتی بنیاد اتریوم نقش اصلی در این پروژه دارد و آن را هدایت مینماید. اما در این راه تیمهای اجرا و توسعه زیادی به روند اجرا پروژه کمک میکنند. رابطهای کاربری اتریوم 2 توسط 7 تیم مختلف برنامهنویسی شد به گونهای که برای کاربردهای مختلف قابل استفاده باشد. فرآیند توسعه اتریوم 2.0 محدود نیست. در این رابطه، ویتالیک بوترین در توییت شخصیاش بیان کرده است که توسعه اتریوم، 5 الی 10 سال زمانبر است. گویا فرآیند توسعه اتریوم فرآیند زمانبریست و تا سالها ادامه خواهد داشت تا این پلتفرم بهتر و بهتر شود.
دریافت پاداش از سپردهگذاری در ethereum2.0
شاید برایتان جالب باشد که بدانید هر سپردهگذار برای پیشنهادِ ایجاد و تائید blockchain بعدی، پاداش میگیرد، البته در صورتی که بلاکهای ایجاد شده معتبر باشد. پاداشها معمولاً با توجه به وضعیت شبکه به صورت متغیر در آن لحظه معین میشود. نرخ پاداش عمدتاً تابعی از میزان اتر سپردهگذاری شده و میانگین درصد اعتبارسنجهای آنلاین است. پاداش در انتهای هر دوره به کیف پول اعتبارسنج واریز میگردد؛ اما ابتدا جریمهها از پاداشها کم میشود به همین دلیل خیلی از مواقع پاداشی که انتظار میرود با پاداش نهایی متفاوت است.
ریسک سپردهگذاری و اعتبارسنجی در اتریوم 2.0
عمدترین مزیت سپردهگذاری در شبکه اتریوم، دریافت پاداش است. اما طبیعتاً ریسکها و معایب خاص خود را نیز دارد. گاهی ممکن است اترهای سرمایهگذاری شده خود را هم از دست بدهید، اما اگر دقت لازم را داشته باشید این امر کمتر اتفاق خواهد افتاد. برای مثال آفلاین بودن در زمانی که توسط شبکه برای تائید بلاکها انتخاب گردیده است باعث از دست رفتن سرمایه اعتبارسنجها میشود. البته جریمه آن سبک است و معادل با پاداشیست که قرار بود اعتبارسنج برای تائید بلاک دریافت نماید.
منتشر کردن اطلاعات متناقض و مغایر در بلاک چین از دیگر مواردی است که باعث جریمه میشود و جریمه سنگینتری در بر دارد. در این مورد اعتبارسنج از شبکه اخراج شده و مقداری ارز از سپرده او برداشت میشود. مقدار سپردهای که اعتبارسنج از دست میدهد متغیر است میتواند حداقل یک اتر و حداکثر کل سپرده او باشد. از اینرو بهتر است اعتبارسنجان از عواملی که باعث چنین جریمهای میشود دوری کنند. معمولاً این جریمه زمانی اتفاق میافتد که اعتبارسنج به عمد باعث بروز اختلال در کار شبکه شده باشد.
امیدواریم مطالب این مقاله از فکت کوینز برایتان مفید بوده باشد. لطفا نظرات خود را در پاین صفحه برایمان به اشتراک بگذارید.