top banner adv

فورک (Fork) چیست ؟ با انواع فورک آشنا شوید

فورک (Fork) چیست ؟ با انواع فورک آشنا شوید
0
بازدید : 10880

فورک (Fork) اصطلاحی است که برای به‌روزرسانی‌ در پروتکل یک شبکه بلاک چین بکار می‌رود. برای ایجاد یک تغییر در بلاک چین و بهبود آن باید بیش از 50 درصد کاربران بر سر آن به اجماع برسند. در جریان این تغییرات بلاک‌چین دچار یک به روزرسانی می‌شود که به این فرآیند، فورک گفته می‌شود. در این مقاله از فکت کوینز به این سوال جواب می‌دهیم که فورک اساسا به چه معناست و چگونه اتفاق می افتد؟ ضمن آنکه به معرفی انواع فورک و مقایسه آنها خواهیم پرداخت. پس با ما در ادامه همراه باشید.

بیشتر بخوانید : معرفی ۴ کوین برتر برای آوریل ۲۰۲۲

مقدمه ای بر فورک (fork)

ماهیت غیرمتمرکز بلاک چین های عمومی (مانند بیت کوین و اتریوم)  این امکان را به کاربران شبکه می‌دهد تا بتوانند در صورت رسیدن به اجماع، تغییراتی در پروتکل بلاک چین ایجاد کنند. با این حال، بسیاری از اوقات، گره‌های موجود در شبکه نمی توانند در مورد وضعیت آتی بلاکچین به اجماع و اتفاق نظر  برسند. این امر به فورک شدن یا انشعاب زنجیره منجر می‌شود، یعنی یک زنجیره جدید از زنجیره اصلی Fork می‌شود و بنابرین دو زنجیره در شبکه بوجود می‌آید.

فورک چگونه اتفاق می افتد؟

در بلاک چین، شبکه ای از رایانه ها (که گره‌های شبکه  نامیده می‌شوند) یک تاریخچه مشترک از اطلاعات را نگهداری می‌کنند. هر گره دارای کل اطلاعات بلاکچین است و از این رو می توان هر گره را به عنوان یک دفترچه  حساب کرد. به همین دلیل است که بلاکچین اغلب با عنوان «دفترچه توزیع شده» یا  DLT نیز شناخته می شود.

اگر کل گره ها بر سر اعتبار  اطلاعات (تراکنش‌ها) به اجماع برسند، یک بلاک جدید می‌تواند به شبکه اضافه شود. برای دستیابی به این اجماع، یک گره باید عملیات محاسباتی قابل توجهی را برای حل یک معادله ریاضی انجام دهد. این فرایند «گواهی کار یا اثبات کار» (POW) نامیده می شود. به طور خلاصه، برای افزودن یک بلاک جدید، گره‌ها باید به اجماع برسند .

برای مثال یک بلاکچین را در نظر بگیرید که  پروتکل آن سقف اندازه بلاک را 1 مگابایت (MB) درنظر میگیرد و این سقف باید رعایت شود. ماینرها از این قانون 1 مگابایتی پیروی می‌کنند تا بتوانند پاداش استخراج خود را دریافت کنند.

اما اگر یک ماینر تصمیم بگیرد بلاک 2 مگابایتی ایجاد کند، چه اتفاقی می افتد؟

بیشتر بخوانید : آیا استخراج ارز هلیوم در سال 2022 سودآوری دارد؟

در ابتدا سایر ماینرها این بلاک را نادیده می گیرند زیرا با قوانین مطابقت ندارد. به یاد داشته باشید که ماینرها به دنبال پاداش بلاک هستند و برای این کار باید به قوانین پایبند باشند. حال بیایید فرض کنیم ماینری همچنان به ایجاد بلوک های 2 مگابایتی ادامه دهد. اگر سایر ماینرها همچنان این بلاک‌ها را نادیده بگیرند، در نهایت یک  زنجیره با بلاک‌های 2 مگابایتی ایجاد میشود که طول کوتاهی خواهد داشت. در واقع دو زنجیره به وجود می‌آید، یکی با بلاک‌های 1 مگابایتی و دیگری با بلاک‌های 2 مگابایتی. در نتیجه یک فورک یا انشعاب در شبکه رخ داده است.

اگر 25 درصد از  ماینرها در شبکه تصمیم بگیرند که بلاک های 2 مگابایتی به جای 1 مگابایتی ایجاد کنند، و شروع به اضافه کردن بلاک به زنجیره 2 مگابایتی کنند، یک Fork یا انشعاب واقعی داریم!

اکنون، برای تغییر در قوانین فعلی بلاکچین و دادن مجوز تولید بلاک 2 مگابایتی به یک “هارد فورک” نیاز داریم. Hard Fork زمانی است که نرم افزار برای معرفی یک قانون جدید به روزرسانی شود و در نتیجه، شبکه دیگر با نرم افزار و قوانین قدیمی سازگار نخواهد بود. اگر یک ماینر همچنان به اجرای نرم افزار قدیمی ادامه دهد، تراکنش‌های جدید را فاقد اعتبار می داند، مثل زمانی که بلاک جین اتریوم بر سر سازمان خودمختار  غیر متمرکز خود (DAO) فورک شد و به دو زنجیره اتریوم (Ethereum) و اتریوک کلاسیک (Ethereum Classic) تقسیم شد.

بیشتر بخوانید : مصاحبه اختصاصی فکت کوینز با مدیر عامل استخر ViaBTC

دلایل وقوع فورک یا انشعاب در بلاکچین

اضافه کردن قابلیت های جدید

 از آنجا که اکثر بلاک چین‌ها  عمومی و متن باز هستند، قابل تغییر  و به روزرسانی هستند. مشکلات ایجاد شده  در این بلاک چین‌ها با Fork شدن یا منشعب شدن زنجیره قابل  حل  بوده و زنجیره‌های جدید در صورت اجماع شبکه امکان پذیر هستند.

رفع مشکلات امنیتی

بلاکچین یک فناوری نسبتاً نوظهور است و به همین دلیل مستعد بروز خطا و مشکلات امنیتی است. یکی از دلایل فورک شدن بلاک چین همین باگ‌ها و مشکلات امنیتی است که باید رفع شود.

برگشت دادن مبالغ از دست رفته

در صورت مشاهده نقض قوانین و سواستفاده در شبکه، کلیه تراکنش های یک دوره خاص می تواند باطل شود.

انواع فورک (fork)

فورک  می تواند براساس سازگاری به عقب ، پروتکل زنجیره بلاک و زمان لحظه استخراج بلاک جدید ایجاد شود. انواع فورک یا انشعاب به شرح زیر است:

 سافت فورک (Soft Fork): سافت فورک یک به‌روزرسانی در نرم‌افزار بلاک چین است که با نسخه‌ قدیمی سازگاری دارد  است یا به اصطلاح backwards compatible است.

بیشتر بخوانید : اثبات کار (POW) چیست؟

هارد فورک (Hard Fork) : هارد فورک یک به‌روزرسانی اساسی در نرم‌افزار بلاک چین است که با نسخه‌ قدیمی ناسازگار است یا به اصطلاح  backwards compatible نیست.

 فورک موقتی (Temporary Fork) : هنگامی که دو ماینر همزمان بلوک جدیدی استخراج می کنند Fork موقتی در شبکه ایجاد می‌شود.

سافت فورک (Soft Fork)

هنگامی که تغییری در نرم افزار اجرا شده روی گره ها (گره های کامل) به عنوان یک شرکت کننده در شبکه ایجاد می شود ، این تغییر به گونه ای است که بلاک های جدید براساس قوانین جدید استخراج می شوند (در پروتکل Blockchain) همچنین توسط نسخه قدیمی نرم افزار معتبر شناخته می شوند. این ویژگی به عنوان سازگار با گذشته (Backward Compatible) نیز خوانده می شود.  سافت فورک شامل آپدیت‌های اختیاری است.

به روزرسانی SegWit شبکه Bitcoin نوع جدیدی از آدرس (Bech32) را به این شبکه اضافه کرد. با این حال، این تغییر آدرس قبلی P2SH را بی اعتبار نکرد. یک گره کامل (فول نود) با آدرس  P2SH می تواند تراکنش معتبری را با گره ای از آدرس نوع Bech32 انجام دهد.

بیشتر بخوانید : ارز دیجیتال Diem فیسبوک تهدیدی برای سیستم بانکداری سنتی

هارد فورک (Hard Fork)

اگر تغییر به گونه ای باشد که بلاک های جدید استخراج شده بر اساس قوانین جدید از نظر نسخه قدیمی معتبر شناخته نشوند، هارد فورک ایجاد می‌شود. وقتی Hard Fork اتفاق می افتد، ارز دیجیتال جدیدی به وجود می‌آید، مانند اتریوم (اصلی: اتریوم، جدید: اتریوم کلاسیک) و بیت کوین (اصلی: بیت کوین، جدید: بیت کوین کش).

به فورکهایی که با نسخه های قدیمی نرم افزار سازگار نیستند، «هارد فورک» گفته می‌شود. Hard Fork ها معمولاً قوانین اجماع را تغییر می دهند (به عنوان مثال اندازه بلوک، الگوریتم استخراج، پروتکل اجماع).به عنوان مثال به روزرسانی جدید کسپر (Casper) در بلاک چین اتریوم که  در آن پروتکل اجماع از گواهی کار (Pow) به گواهی سپرده (PoS) تغییر خواهد کرد. گره هایی که به روزرسانی Casper را نصب می‌کنند از پروتکل اجماع جدید استفاده می کنند.

فورک موقت / فورک تصادفی (Temporary Fork)

وقتی چندین ماینر تقریباً به صورت همزمان یک بلاک جدید را استخراج می کنند، ممکن است کل شبکه در انتخاب بلاک جدید به اجماع نرسند. برخی ممکن است بلاک استخراج شده توسط طرف دیگر را بپذیرند و منجر به ایجاد زنجیره‌ای متفاوت از زنجیره اصلی شوند. در حالی که دیگران ممکن است در مورد زنجیره‌های دیگر به اجماع برسند. علت چنین وضعیتی این است که برای انتشار اطلاعات در کل شبکه بلاکچین زمان لازم است و بنابراین نظرات متناقضی ممکن است در مورد ترتیب زمانی وقایع وجود داشته باشد. در این نوع از Fork ، دو یا چند بلاک دارای ارتفاع (Height) یکسانی هستند.

Temporary Fork

فورک‌های موقتی سرانجام  خودشان از بین می‌روند زیرا اکثر گره ها زنجیره اصلی را برای افزودن بلاک های جدید و همگام سازی انتخاب می کنند.

مقایسه انواع فورک

در جدول زیر به مقایسه Fork سخت و نرم می پردازیم:

 سطح تاثیر گذاریقدرت هش مورد نیازبه روز رسانیمقامت در برابر حمله
هارد فورکدر سطح پروتکلبه قدرت هش وابسته نیستهمه نودها باید به روزرسانی شوندامکان بازگشت سرمایه وجود دارد
فورک نرمدر سطح شبکهبه 50 درصد قدرت هش نیاز داردنیازی به آپدیت همه نودها نیستامکان بازگشت سرمایه وجود ندارد

آینده فورک در بلاکچین

انتظار می رود که در آینده شاهد افزایش هارد Fork ها در فضای بلاک چین باشیم، چرا که دنیای ارمزارزها به سرعت در حال تغییر و تحول است. هارد فورک و سافت فورک برای موفقیت طولانی مدت شبکه های بلاکچین بسیار مهم هستند. آنها به ما اجازه می دهند که به رغم عدم وجود یک مرجع مرکزی، در سیستم های غیرمتمرکز تغییر و به روزرسانی داشته باشیم.

فورک یا انشعاب بلاک چین امکان ایجاد قابلیت‌ها و ویژگی‌هایی جدید در بلاکچین ها و رمزارزها را فراهم می کنند. بدون این مکانیزم ها، ما به یک سیستم متمرکز با کنترل از بالا به پایین نیاز داریم.

هارد فورک چیست؟

هارد فورک (Hard Fork) به معنای به‌روزرسانی‌ اساسی در پروتکل یک شبکه بلاک چین است که به منظور حل مشکلات امنیتی شبکه، اضافه‌کردن قابلیت‌های جدید یا ایجاد یک آلت کوین کاملا جدید انجام می‌شود.

سافت فورک چیست؟

سافت فورک یک به‌روزرسانی در نرم‌افزار بلاک چین است که با نسخه‌ قدیمی سازگاری دارد  است یا به اصطلاح backwards compatible است.

دلایل وقوع Fork در بلاکچین چیست؟

اضافه کردن قابلیت‌های جدید، رفع مشکلات امنیتی شبکه و و برگشت دادن مبالغ از دست رفته از دلایل وقوع Fork در بلاک چین است.

0
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x