top banner adv

کاردانو(Cardano) چیست؟ همه چیز درباره کاردانو و رمزارز آدا (ADA)

کاردانو(Cardano) چیست؟ همه چیز درباره کاردانو و رمزارز آدا (ADA)
0
بازدید : 11271

بلاک چین به عنوان یک فناوری بسیار پرکاربرد در صنایع مختلف، از امور مالی گرفته تا هنر قابل پیاده‌سازی است. اما ساختار بنیادین بلاکچین‌ با یک سری چالش‌های منحصر به فرد همراه است. چالش‌هایی مانند دستیابی به امنیت در یک شبکه غیرمتمرکز و مدیریت تراکنش‌ها در مقیاس انبوه. کاردانو (Cardano) همان شبکه‌ای است که آمده تا این چالش‌ها را از میان بردارد!

چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، از بنیان‌گذاران قدیمی اتریوم، با هدف رفع این مشکلات، شروع به توسعه این بلاک چین کرد. اما کاردانو چیست؟ نحوه کار آن چگونه است؟ ارز دیجیتال ADA چیست و چه کاربردی دارد؟ بیایید در این مقاله از فکت کوینز نگاهی به آن بیندازیم.

تاریخچه کوتاهی از کاردانو (Cardano ADA)

کاردانو در سپتامبر 2017 توسط هم‌بنیانگذار اتریوم چارلز هاسکینسون راه اندازی شد و هدف آن پروژه ای از نسل سوم بلاکچین (یا بلاکچین 3.0) بود. نوعی از فناوری بلاک چین که فراتر از فناوری اولیه بیتکوین (نسل اول) و اتریوم (نسل دوم) است. هدف این پلتفرم این است که یک پلتفرم قرارداد هوشمند بسیار مقیاس پذیر و کم مصرف باشد.

مکانیزم اجماع اوروبورس (Ouroboros) بر اساس تحقیقات تیمی از دانشمندان کامپیوتر و رمزنگاران دانشگاه ادینبورگ، دانشگاه توکیو و موسسات دیگر ابداع شده است. هدف آنها ساختن یک شبکه غیرمتمرکز بود که بتواند تراکنش‌ها را به روشی امن و مقیاس پذیر تأیید کند، ضمن اینکه اطمینان حاصل شود که این پلتفرم تا حد ممکن از نظر انرژی کارآمد خواهد بود.

تاریخچه کاردانو
تاریخچه Cardano

Cardano یک بلاک چین برای اهداف عمومی است که بر اساس تحقیقات دانشگاهی طراحی شده است. این پلتفرم توسط یک تیم میان‌رشته‌ای از مهندسان، ریاضی دانان، دانشمندان و متخصصان تجارت در حال توسعه است.

توسعه سیستم عامل همیشه با استفاده از یک رویکرد علمی انجام می‌شود. به گفته سازندگان Cardano، اصول اساسی طراحی این شبکه عبارتند از امنیت، مقیاس پذیری و قابلیت همکاری (Interoperability).

بیشتر بخوانید: مقیاس‌پذیری چیست؟

کاردانو(‌Cardano) چگونه کار می کند؟

هدف این رمز ارز ایجاد یک بستر سازگار با محیط زیست است. این سیستم از مکانیزم اجماع اثبات سهام (گواهی سپرده) منحصر به فردی به نام اوروبوروس (Ouroboros) استفاده می‌کند. در مقابل این سیستم منحصر به فرد، سیستم اثبات کار (گواهی کار) با مصرف انرژی زیاد قرار دارد که در حال حاضر توسط بیتکوین و اتریوم استفاده می‌شود. گفتنی است، اتریوم نیز از طریق به روزرسانی ETH2 در حال انتقال به سیستم اثبات سهام (گواهی سپرده) است.

اثبات کار (Proof of Work) چیست؟

از آنجایی که درشبکه‌های غیرمتمرکز هیچ مرجع متمرکزی وجود ندارد، تراکنش ها باید توسط کل شبکه (نودها) تایید اعتبار شود. این فرآیند با روش‌های مختلفی در بلاک چین انجام می‌شود که یکی از انها مکانیزم اثبات کار یا گواهی کار است. این امر باعث می‌شود که هیچ کس یک ارز را در شبکه دو بار پرداخت نکند. معروف ترین مکانیزم اجماع در بلاکچین، اثبات کار یا گواهی کار (Proof of Work) نام دارد که برای اولین بار با شبکه بیت کوین رواج پیدا کرد.

مکانیزم گواهی کار به قدرت پردازش زیادی نیاز دارد که توسط ماینرهای سراسر جهان انجام می‌پذیرد. ماینرها از این قدرت پردازش برای حل معماهای ریاضی استفاده کرده و بلاکچین را با آخرین تراکنش‌های تأیید شده به روز می‌کنند و در ازای این کار رمز ارز شبکه را به عنوان پاداش دریافت می‌کنند.

اثبات سهام (Proof of Stake) چیست؟

در مکانیزم اثبات سهام یا گواهی سپرده (POS)، به جای استفاده از شبکه ای از ماینرها که برای حل یک معما تلاش می‌کنند، از شبکه ای از افراد به نام اعتبارسنج‌ (Validator) استفاده می‌شود. اعتبارسنج‌ها برای ایمن سازی شبکه و تأیید تراکنش‌ها، ADA خود را در شبکه سپرده گذاری یا استیک می‌کنند.

شبکه بر اساس مقدار آدای (ADA) هر اعتبار سنج و مدت زمانی که در شبکه قفل شده، یک برنده انتخاب می‌کند. هنگامی که برنده آخرین بلاک تراکنش‌ها را تأیید کرد، اعتبارسنج‌های دیگر نیز می‌توانند صحت بلاک را تأیید کنند. وقتی تعداد تأییدها (Confirmation) به حد نصاب رسید، شبکه بلاکچین به روز می‌شود. همه اعتبارسنج‌ها توکن ADA را به عنوان پاداش (که به تناسب سهم هر اعتبار سنج توزیع می‌شود) دریافت می‌کنند.

اعتبارسنجی مسئولیت بسیار مهمی است. اما علاقه مندان همچنین می‌توانند با محول کردن رمز ارزهای خود به یک استخر استیکینگ (Staking Pool) که توسط شخص دیگری اداره می شود، پاداش آدا ADA کسب کنند.

این بلاک چین همچنین به دو لایه جداگانه تقسیم می شود: لایه توسیه (CSL) و لایه محاسباتی (CCL). CSL که حاوی دفتر حساب و مانده حساب است. لایه دوم جایی است که تراکنش‌ها توسط مکانیزم اجماع اوروبوروس (Ouroboros) تأیید می‌شود. لایه CCL جایی است که تمام محاسبات برنامه‌های در حال اجرا روی بلاکچین و از طریق عملیات قراردادهای هوشمند، انجام می‌شود. ایده تقسیم بلاکچین به دو لایه این است که به شبکه کمک کنیم تا در هر ثانیه یک میلیون تراکنش انجام دهد.

بیشتر بخوانید: الگوریتم اجماع RAFT چیست؟

توکن‌های بومی شبکه کاردانو کدام‌اند؟

بیشتر بخوانید : همه چیز درباره فناوری Grafroot

در اول مارس 2021، بلاکچین کاردانو قابلیت ساخت توکن‌های بومی را ارائه داد. مانند توکن‌های مبتنی بر اتریوم که می‌توانند مواردی مانند NFT یا استیبل کوین‌ها مانند USD Coin را شامل شوند. دارایی‌های بومی این شبکه نیز می‌توانند در بلاکچین ساخته و توزیع شوند و نیز قادر به تعامل با قراردادهای هوشمند باشند.

بیشتر بخوانید : پامپ و دامپ (Pump & Dump) ارز دیجیتال چیست؟

توکن بومی کاردانو
توکن بومی cardano

اما برخلاف توکن‌های مبتنی بر اتریوم، توکن‌های بومی کاردانو از طریق قرارداد هوشمند ایجاد نمی‌شوند. در عوض، آنها با همان معماری رمزنگاری آدا (ADA) کار می‌کنند. این معماری بومی از نظر تئوری می‌تواند این رمزها را ایمن‌تر کرده و هزینه‌های مربوط به تراکنش‌ها را کاهش دهد.

کاردانو (ADA) چگونه کار می‌کند؟

بیشتر بخوانید : mark price و last price ؛ تفاوت این دو در چیست؟

این ارز دیجیتال به عنوان یک بلاک چین نسل سوم طراحی شده است. هدف Cardano حل مشکل مقیاس پذیری بلاکچین‌های نسل یک مانند بیتکوین و نسل دوم یعنی اتریوم است. بلاکچین‌های نسل قبل مشکلاتی دارند که اساساً میزان توان عملیاتی آنها را محدود می کند. این امر آنها را به گزینه ای ناکارآمد برای استفاده انبوه در سراسر جهان تبدیل می کند. در تأیید این مشکل می‌توان زمان انجام تراکنش‌های BTC و ETH را بررسی کرد که بسیار در معرض نوسان است.

Cardano با هدف مقایسه در مستندات خود به قدرت محاسباتی شرکت پرداخت ویزا (VISA) ارجاع می‌دهد:

گزارش شده است که این شبکه به طور متوسط 1736 تراکنش پرداخت در هر ثانیه (TPS) را با قابلیت مدیریت حداکثر 24000 TPS (تراکنش بر ثانیه) انجام می دهد. این پلتفرم با چندین روش برای بهبود کارایی خود و رسیدن به هدفش تلاش می‌کند. یکی از مهمترین ارکان این هدف مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) به نام اوروبوروس (Ouroboros) است. اوروبوروس (Ouroboros) ضمن ارائه ضمانت‌های امنیتی، هزینه انرژی را نسبت به سیستم اثبات کار (PoW) کاهش می‌دهد.

راه حل لایه دو این شبکه (Cardano’s Layer 2) برای مقیاس پذیری بیشتر شبکه است. این راه حل با نام هایدرا (Hydra) که نام یک موجود افسانه ای است، نامگذاری شده. ایده این است که با افزودن هر گره جدید به شبکه، توان عملیاتی شبکه افزایش یابد. ترکیب کننده هارد فورک نیز از ویژگی های اصلی این شبکه است. این فناوری اجازه می دهد تا هارد فورک بدون وقفه یا راه اندازی مجدد در بلاکچین فعالیت کند. موفقیت در آپدیت شلی (Shelley update) شاهدی بر اثربخشی این روش است.

بیشتر بخوانید: آدا فایننس اولین پروتکل وام دهی با پشتیبانی از توکن های اکوسیستم کاردانو خواهد بود

ویژگی های کلیدی آدا

همانطور که اشاره کردیم، نقاط قوت این رمز ارز فلسفه علمی و عملی است که در پس آن وجود دارد. تیم توسعه دهنده Cardano بیش از 90 گزارش رسمی برای فناوری پایه خود منتشر کرده است. این پروژه دارای مسیری کاملاً مشخص است.

بیشتر بخوانید : Dynamic NFT نسل جدیدی از توکن های غیر مثلی

بلاکچین کار دانو به شما امکان می‌دهد تا قابلیت قرارداد هوشمند مقیاس پذیر داشته باشید. آنها از VISA به عنوان یک رقیب و از رفع محدودیت های سخت افزاری به عنوان یک هدف اصلی خود یاد می‌کنند. این پلتفرم می تواند تمام الزامات یک فناوری انقلابی فینتک (fintech) را داشته باشد.

با این حال این شبکه هنوز به وعده های بزرگ خود عمل نکرده است. البته این اتفاق در فضای ارزهای دیجیتال بسیار عادی و متدوال است.

آدا (ADA) چیست؟

آدا (ADA) رمز ارز بومی این پلتفرم است. کلمه آدا از نام آدا لاولیس (Ada Lovelace)، ریاضیدان قرن نوزدهم که از او به عنوان «اولین برنامه نویس رایانه جهان» یاد می‌شود، گرفته شده است. توکن‌های ADA پلتفرم Cardano را پایدار نگه می‌دارند. دقیقا شبیه انچه ETH با پلتفرم اتریوم انجام می‌دهد.

رمزارز آدا پلتفرم کاردانو
رمزارز آدا

ADA برای پرداخت کارمزدهای تراکنش مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین توسط اعتبارسنج‌ها (Validators) استیک (سپرده گذاری) می‌شود تا امنیت شبکه تامین شود. ADA در آینده به عنوان توکن حاکمیتی نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت و به هولدرهای خود حق رأی به تغییرات و به روزرسانی‌های این پلتفرم را می‌دهد.

بیشتر بخوانید:استیکینگ کاردانو به مدت 5 سال چه مقدار سود برای سرمایه گذاران به همراه دارد؟

توکنومیک آدا (ADA)

گفتیم که آدا (ADA) توکن بومی کاردانو است. 6/57 درصد از عرضه ADA در یک عرضه اولیه سکه (ICO) توزیع شد که در آن 62.2 میلیون دلار سرمایه جمع آوری شد. این توکن هم یک ارز دیجیتال است و هم روشی برای انجام تراکنش‌ها در شبکه. درست همانطور که برای تراکنش در اتریوم به اتر (ETH) نیاز دارید.

استیکینگ یا سپرده گذاری ADA نیز از طریق Binance Earn جهت کسب سود در دسترس است.

کیف پول‌های آدا 

کیف پول ددالوس (Daedalus) توسط بنیاد IOHK توسعه یافته است. ددالوس یک کیف پول نرم افزاری دسکتاپ متن باز است که برای ذخیره سازی ADA انتخاب مناسبی است. این یک کیف پول فول نود (full node) است. فول نود بودن یک کیف پول به این معنی است که بلاکچین کاردانو باید دانلود شود و هر تراکنش با حداکثر امنیت انجام شود.

بیشتر بخوانید : آینده ییلد فارمینگ (Yield Farming)؛ خطرات ییلد فارمینگ (کشت سود)

کیف پول های سبک که نیازی به دانلود کامل بلاکچین ندارند، کیف پول Yoroi و AdaLite هستند. آدا (ADA) می تواند بر روی کیف پول‌های سخت افزاری سرد مانند Ledger و Trezor از طریق Daedalus Yoroi Wallet و AdaLite ذخیره شود.

کیف پول دسکتاپ ددالوس (Daedalus)

کیف پول ددالوس
کیف پول ددالوس

ددالوس نام کیف پول رسمی کار دانو است. ددالوس یک کیف پول HD محسوب می شود که توسط تیم توسعه این پروژه و به واسطه اتصال مستقیم به بلاکچین پشتیبانی می‌شود. اما اگر صرف حجم بالای اینترنت و تحمل دردسرهای راه اندازی یک کیف پول برای شما دشوار است می‌توانید سراغ کیف پول دیگری بروید. البته این کیف پول در دنیای کریپتو قابلیت‌های حرفه ای و منحصر به فردی دارد. از همه مهمتر کنترل کلیدهای خصوصی از طریق تعیین رمز کاملا به دست خودتان خواهد بود. در حال حاضر ددالوس فقط از ADA پشتیبانی می‌کند؛ اما طبق گزارش‌ها در آینده پشتیبانی از بیت کوین و اتر هم به این کیف پول اضافه خواهد شد.

کیف پول کاردانو یورویی (Yoroi)

کیف پول یورویی
کیف پول یورویی

اگر  به دنبال یک کیف پول نرم‌افزاری مطمئن برای این رمز ارز هستید که بتوان از آن روی تلفن همراه استفاده کرد و اگر نمی‌خواهید کل بلاک چین را دانلود کنید، کیف پول یورویی گزینه مناسبی است. این نرم‌افزار یک کیف پول سبک (Light) است که شرکت ایمرگو (Emurgo) آن را در ماه اکتبر سال ۲۰۱۸ انتشار داد. علاوه بر اینکه می‌توان آن را در موبایل استفاده کرد، افزونه کروم این کیف پول، روشی آسان برای مدیریت ADA شماست. با کیف پول یورویی شما به آسانی می‌توانید تراکنش‌های ADA را دریافت و ارسال کنید. کیف پول یورویی رایگان است و دارای امنیت بالایی است.

همانطور که می‌دانید کیف پول یورویی مختص کاردانو است. برای استیکینگ ADA نیز راه های بسیاری وجود دارد که یکی از آنها استفاده از کیف پول یورویی Yoroi است. استیکینگ ADA در Yoroi گزینه مناسبی است. البته یورویی فقط قابلیت نگهداری دو توکن ADA و ارگو (Argo) را دارد.

جمع بندی

کاردانو یک پروژه جاه طلبانه است که هدف آن ایجاد زیرساخت‌های بلاکچین در اکوسیستم رمزنگاری است. در حالی که این پروژه کندتر از حد انتظار پیش می‌رود، اما اهداف والایی دارد.

آیا در نهایت این پروژه بلاکچین نسل سوم به یک پلتفرم قرارداد هوشمند غالب تبدیل خواهد شد؟ یا اینکه خیلی دیر به بازار عرضه می شود؟ آیا بلاکچین های نسل چهارمی ظهور خواهند کرد که بتوانند کاری را که Cardano انجام می‌دهد را بهتر انجام دهند؟ با پیشرفت بیشتر Cardano در این راه، باید برای این سوالات پاسخ مطلوبی پیدا شود.

در سه ماهه دوم سال 2021، برنامه قرارداد هوشمند قرار است به سیستم عامل این ارز دیجیتال برسد. توسعه دهندگان نیز اعلام کرده‌اند که بلاکچین در اواخر سال با قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم سازگار خواهد شد. این قراردادها امکان می دهد طیف گسترده ای از برنامه های موجود را اجرا کند. به توسعه دهندگان اجازه می دهد. با استفاده از زبان برنامه نویسی آشنای سالیدیتی(Solidity) در پروژه هایش کار کنند.

کاردانو از طریق اجرای حاکمیت جامعه محور و سیستم خزانه داری خودکار اداره می شود. در نتیجه برای تأمین بودجه آینده شبکه، به طور کامل غیرمتمرکز خواهد شد.

کاردانو چیست؟

کاردانو یک بلاک چین با قابلیت قراردادهای هوشمند است که با هدف مقیاس پذیر بودن و کم مصرف بودن پا به عرصه گذاشت.

کاربرد توکن ADA چیست؟

توکن‌ ADA پلتفرم کاردانو را به کار می اندازد. ADA برای پرداخت کارمزدهای تراکنش مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین توسط اعتبارسنج‌ها سپرده گذاری می‌شود تا امنیت شبکه تامین شود. ADA به عنوان توکن حاکمیتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و به هولدرهای خود حق رأی به به‌روزرسانی‌های پلتفرم کاردانو را می‌دهد.

0
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x