top banner adv

ارز دیجیتال بانک مرکزی یا CBDC چیست؟ مزایا و معایب CBDC چیست؟

ارز دیجیتال بانک مرکزی یا CBDC چیست؟ مزایا و معایب CBDC چیست؟
0
بازدید : 12100

مقدمه

تولد، و به دنبال آن رشد ارزش گذاری بیت کوین باعث شده است که دنیا به جای نادیده گرفتن کریپتو به سمت آن جذب شود. وضعیتی که منجر به تولد دهها هزار رمزارز شده است. به یاد داشته باشید که بیت کوین به دنبال جایگزینی کامل پول فیات، یا همان پول سازمانی بانک ها است. صندوق بین المللی پول و بانک های مرکزی از کمبود پول خود آگاه هستند. اما می خواهند قدرت خود را بر اساس آنچه واقعا قدرت می دهد ادامه دهند، یعنی پول.

این جستجو برای از دست ندادن انحصار این برده داری مدرن، منجر به تولد CBDC یا ارز دیجیتال بانک مرکزی شده است. با این کار، این پویش می خواهد به سمت آینده پول دیجیتال حرکت کند که در آن برخی از محدودیت های مالی و اقتصادی پول فیات فعلی از بین برود. اما همه اینها در حالیست که کنترل اقتصادی را در جهانی حفظ می کنند که به طور فزاینده ای به بانک ها و موسساتی که مقصر این همه رنج ، جنگ ، تورم و … در سراسر جهان هستند و سال به سال غیر قابل اعتمادتر می ‌شوند، وابسته است.

بانک های مرکزی با در اختیار داشتن رسانه ها و دولت ها می خواهند با بیت کوین که انحصار آنها را به خطر می اندازد نبرد کنند.

CBDC چیست؟

CBDC یا ارز دیجیتال بانک مرکزی (Central Bank Digital Currency) ، نوعی پول فیات دیجیتال است که توسط بانک مرکزی یک کشور صادر می شود و بنابراین ارزش پول قانونی آن کشور را دارد.

CBDC ها به دنبال دادن چهره ای جدید به پول فیات هستند. این امر همراه با عملکردهای مشابه ارزهای رمزپایه، پاسخگوی نیازهای دنیای امروز است. اما همه اینها بدون متوقف شدن یک مکانیزم کنترلی، مکانیزمی که در اختیار تعداد کمی است امکان پذیر است.

CBDC ها ارز رمزپایه مانند بیت کوین نیستند. آنها ترکیبی‌اند. واکنشی از کشورهایی‌اند که نگران ظهور رمزارزهای رایگان در جهان، و نگران از دست دادن قدرت اقتصادی و مالی خود در مقایاس جهانی هستند. آنها آخرین تلاش نهادها برای زنده ماندن در مواقعی هستند که جامعه قبلاً آنها را به شکلی گسترده رد کرده است.

CBDC نوعی پول است که می تواند به آنها در دستیابی به اهداف مختلف سیاسی، اقتصادی، ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک در سراسر جهان کمک کند. مفهوم CBDC همانند مفهوم ارزهای رمزپایه چیز جدیدی نیست. اولین اشاره به CBDC در مقاله شما «نوآوری مالی و مقررات زدایی» در سال 1985، نوشته‌ی جیمز توبین بود. از آن زمان، ایده ایجاد CBDC همیشه بی‌اساس تلقی شد. و دلیل جدی نگرفتن آن حس كنترلی بود كه هنوز بانك ها و پول سنتی به آن داشتند.

CBDC
CBDC

با این حال، با تولد اینترنت، ورود سیستم های پرداخت دیجیتال و به ویژه با ورود ارزهای رمزپایه ، این نهادها را به فکر دوباره در مورد چگونگی ادامه کنترل پول هدایت کرد. این امر منجر به مطالعه و صدور اولین CBDC ها در جهان شد.

اهداف CBDC

با این حال اهداف CBDC چیست؟ در اصل می توان موارد زیر را شناسایی کرد:

بیشتر بخوانید : فالینگ نایف (Falling Knife) یا چاقوی در حال سقوط در معاملات چیست؟

  • شکل جدیدی از پول را ایجاد کند که بتواند از فناوری جدیدی که تاکنون ایجاد کرده ایم بهره ببرد.
  • ابزارهای تعامل اقتصادی و مالی را در سطح ملی و بین المللی تسهیل کنید.
  • ایجاد ساختارهای جدید مالی و اقتصادی با قابلیت گشودن درهای مهم سرمایه گذاری برای ملتها و جهان.
  • با ارزانتر کردن و گسترده‌تر کردن سیستم های پرداخت، محرک رقابت بین آنها باشد.
  • بیشتر بخوانید : پوزیشن تریدینگ (Position Trading) چیست؟

  • سطح دخالت دولت در بانک ها را کاهش دهد. می دانیم که شکست یک بانک یا شرکت بزرگ باعث سقوط اقتصاد میشود. اما یک سیستم دیجیتال مانند CBDC کمتر در معرض این مشکل قرار میگیرد.

البته اینها اهداف اقتصادی و مالی هستند. اما علاوه بر این می توانیم موارد زیر را نیز ذکر کنیم:

  • ساختاری ایجاد کنید که به شما اجازه دهد در هر زمان مسیر پول را از مبدا آن تا آخرین بازیگر آن دنبال کنید.
  • ناشناس بودن پول را با ناشناسی کنترل شده توسط نهادهای کنترل کننده CBDC جایگزین کنید.
  • فراتر از آزادی های فردی سازوکارهای سیاسی، اقتصادی و مالی را ادامه دهید.

جمع بندی اهداف CBDC

اگرچه اهداف CBDC بسته به منافع دولت و بانک مرکزی ایست که آنها را صادر می کند ،اما ممکن است از اهداف توصیف شده در بالا متفاوت باشد. در هر صورت ، اهداف فوق الذکر مبنای صدور اکثر CBDC هاییست که امروزه وجود دارند.

بیشتر بخوانید : تفاوت کوین و توکن در چیست؟

سرانجام ملتها ، نهادها ، امپراتوری ها از بین می روند. پول مرکزی هم همینطور. اما بیت کوین پول آزاد بشریت است و مبتنی بر ریاضیاتیست که تا پایان بشریت دوام خواهد داشت. در پول متمرکز، تمام اطلاعات مالی جمع آوری شده ذخیره می شود و دیر یا زود در دستان اشتباه قرار می گیرد. می دانیم که هک ها گهگاه اتفاق می افتند. اما حتی اطلاعات می توانند در دست سیاستمداران بد قرار گیرند.

ارز دیجیتال بانک مرکزی
ارز دیجیتال بانک مرکزی

در قرن دهم، پس از جنگ جهانی اول، یک سیاستمدار با نیت خیر، می خواست از همه بازماندگان آمار بگیرد. زیرا بسیاری از بستگان خود را از دست داده بودد و بسیاری از آنها مهاجرت کرده بودند. او طبق آماری که به دست آورد در مستنداتش نوشت که چه کسانی مسیحی، یهودی، مسلمان، و … هستند. چند سال پس از جنگ جهانی دوم، آن کشور توسط هیتلر مورد حمله قرار گرفت. هیتلر پس از دسترسی به آن مستندات و با شناختن تمام یهودیانی که هنوز زنده بودند، عده‌ی زیادی از یهودیان را به قتل رساند. فقط تعداد اندکی از یهودیان لهستان جان سالم به در بردند.

خصوصیات ارزهای دیجیتال بانک مرکزی

اکنون ، CBDC ها مانند پول نقدی که امروز می شناسیم ادعا می کنند دارای ویژگی های خاصی هستند، تا به عنوان پول شناخته شوند. در این حالت، از جمله ویژگیهای ذاتی CBDC که معمولاً پیدا می کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

CBDC

    بیشتر بخوانید : وین ریت (WinRate) چیست؟آموزش کامل سایت Winrate.io

  • امکان تبادل آن بین جفتها (بدون اطلاع از صادرکننده) وجود دارد.
  • پذیرش آن جهانی است. واقعیتی که توسط چارچوب قانونی آن که از طرف دولت و نهاد صادر کننده آن تأیید شده و پشتیبانی می شود. به این معنا که تصرف و استفاده از آن توسط هر شهروند قانونی است.
  • ناشناس و خصوصی است.
  • تصدی آن منفعت ندارد.

با این حال، گول نخورید! بیشتر CBDC ها هنگام مطرح شدن کاملاً با این ویژگی ها مطابقت ندارند که در ادامه دلیل آن را توضیح می دهیم:

بله، امکان تبادل آن بین جفتها وجود دارد. اما این حرکت در زمان واقعی از بانک شناخته می شود. ساختاری که ارز را کنترل می کند تحت مدیریت بانک ها است و بنابراین آنها همیشه می دانند که شما معامله خود را انجام داده اید. و حتی متوجه می شوند مبلغ آن را به چه کسی و حتی کجا پرداخت کرده‌اید. دسترسی به آن آزاد نیست. بانک ها تصمیم می گیرند به چه کسی اجازه دسترسی داده  شود و چه کسی دسترسی نداشته باشد.

همانطور که می بینید ما با یک فناوری و نوعی پول روبرو هستیم که باید برای فعالیت با آن  مراقب باشیم. زیرا ،اگرچه CBDC ها می توانند کمک کنند ، اما از نظر آزادی و حفظ حریم خصوصی می توانند یک شمشیر دو لبه بسیار خطرناک باشند.

CBDC ها چگونه کار می کنند؟

عملکرد CBDC به فناوری و نیازهایی پاسخ می دهد که گفته می شود عامل ایجاد CBDC بوده‌اند. به طور خلاصه، هر CBDC به روشی منحصر به فرد کار می کند. و ممکن است فناوری مورد استفاده با توجه به نحوه اجرای آن توسط بانک مرکزیِ علاقمند به آن متفاوت باشد.

با این حال ، امروزه بسیاری از بانک های مرکزی به فناوری بلاک چین و DLT (دفتر کل توزیع شده) برای انجام این نوع ساخت و ساز علاقمند شده اند. دلیل این امر این است که این فناوری امکان ایجاد خطر ذاتی ایجاد سیستم های پولی را که منحصراً توسط یک رسانه دیجیتال پشتیبانی می شوند، فراهم می کند. به این ترتیب، امروزه رمزارزها نشان داده اند، DLT و فناوری بلاکچین ساخت سیستم های قابل همکاری با ارزهای دیگر را تسهیل می کنند. علاوه بر این، آنها امکان اجرای فناوری هایی را فراهم می کنند که در صورت نبودشان  پیچیده تر یا انعطاف پذیرتر هستند. مانند موارد قراردادهای هوشمند.

ارز دیجیتال بانک مرکزی
ارز دیجیتال بانک مرکزی

نمونه آن می تواند پروژه HyperLedger از بنیاد لینوکس باشد. این پروژه توسط برخی از بزرگترین شرکتهای فن آوری در جهان مانند Intel ، IBM یا Oracle ، تبلیغ می شود. در هر صورت، سه پروژه HyperLedger (Fabric ، Sawtooth و Burrow) برای استفاده از فناوری بلاکچین برای موارد مختلف تجاری طراحی شده اند و یکی از آنها بانکداری است.

در حقیقت ، تعدادی از سیستم های اثبات مفهوم ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) بر روی پس زمینه‌ی HyperLedger ساخته شده اند. مثال‌های مهم می تواند پول سنگاپور، Ubin و همینطور ارز ژاپنی-اروپایی ، Stella و پترو، ارز دیجیتال ونزوئلا باشد.

البته ، موارد بیشتری در پشت کار CBDC وجود دارد و در اینجا ما در مورد سایر نکات مهم در این زمینه اظهار نظر خواهیم کرد.

مدل های عملیاتی CBDC

عملکرد CBDC به اهداف دنبال شده توسط ارز مذکور بستگی دارد. در این حالت ، میتوان به چهار مدل عملیاتی اشاره کرد که عبارتند از:

مزایا و معایب ارز دیجیتال بانک مرکزی

مزایای CBDC

از جمله مزایایی که می توانیم در CBDC بیابیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در وهله اول ، CBDC امکان ایجاد سیستم های پرداخت، صدور پول و کنترل آن را به روشی بسیار کارآمدتر، حتی در زمان کمتر فراهم می کند. انجام این کار با فناوری فعلی امری غیرممکن است.
  • از طرف دیگر، CBDC ها می توانند دریچه هایی برای ورود سرمایه بیشتر شهروندان یک دولت، باز کنند. دلیل این امر این است که ایجاد کیف پول CBDC به روش بسیار ساده تری امکان پذیر است.

این امر می تواند رقابت بیشتری را در شرکت های سیستم پرداخت با کاهش نرخ آنها ایجاد کند. و ابزارهای بهتری را برای تولید یک سیاست پولی سالم فراهم می کند.

معایب CBDC

اما از طرف دیگر ، از جمله موارد منفی می توانیم موارد زیر را ذکر کنیم:

  • هنوز هیچ قانون مشخصی در مورد نحوه صدور و کنترل CBDC وجود ندارد.
  • بین حقوق و آزادی های فردی ،یبن استفاده از CBDC ها و توانایی آنها در جاسوسی از شهروندان تعارض وجود دارد.
  • این واقعیت که آنها کاملاً دیجیتالی هستند، این امکان را فراهم می کند که توسط هکرها قابل دستکاری باشند.
  • شمول مالی به معنای دستکاری و کنترل است. از آنجایی که با بیت کوین هرکسی می تواند بدون درخواست اجازه از کسی آن را صاحب شود. CBDC یک ارز رمزنگاری شده نیست؛ یعنی مثل بیت کوین نیست!

مراقب باشید! به راحتی می توان CBDC را با ارز رمزنگاری شده اشتباه گرفت. در حقیقت، ما گمان می کنیم که نهادها از این طریق دنبال آن هستند. اگر مردم فکر می کنند CBDC یک ارز رمزنگاری شده است، می خواهند از بیت کوین برای چه استفاده کنند؟

ارز دیجیتال بانک مرکزی
ارز دیجیتال بانک مرکزی

درک این نکته مهم است که CBDC بسیار متفاوت از ارز رمزنگاری شده بیت کوین است. در حالی که بیت کوین دسترسی آزاد دارد، CBDC این امکان را ندارد. نه در مشارکت در تأییدها و نه داشتن نشانی برای تعادل. معاملات با دانستن الگوی مصرف هر شهروند کاملا کنترل می‌شوند: قدرت خرید شهروندان، مکانهایی که آنها پول خود را مصرف می‌نند، همه و همه قابل کنترل و جاسوس است.

صدور پول بصورت متمرکز کنترل می شود و تحت کنترل م موسسه ای تحت کنترل اشخاصی قرار می گیرد که طرفدار کسانی هستند که مد نظرشان است. قدرت ها کسانی را که دوست ندارند سرکوب می کنند. به ایالات متحده و بسیاری دیگر از کشورها فکر کنید ، و اینکه چگونه فشار آنها کشورها را به سمت بدبختی مطلق سوق داده است. یا به این فکر کنید که ویکی لیکس چگونه از هر طریق ساکت شده است. با بیت کوین آنها نمی توانند کسی را سرکوب کنند.

پاسخ به یک سوال

آیا CBDC ها واقعاً ارزهای دیجیتالی هستند که به حریم خصوصی ما احترام می گذارند؟
خیر!
یکی از ویژگی هایی که سازندگان CBDC (یعنی بانک های مرکزی) غالباً با شور و نشاط زیادی از آن ترویج می کنند این است که آنها به حریم خصوصی شما احترام می گذارند. و شما عملکردی کاملاً ناشناس دارید. اما هیچ چیز دروغ تر از این نیست. ارز CBDC که توسط بانک کنترل می شود یعنی آنها داده های شما را دارند و به تاریخ تراکنش های شما نیز دسترسی دارند. به بیان ساده اطلاعات شما مانند یک کتاب باز است. که آنها بدون هیچ گونه تردید و شرمندگی از زندگی اقتصادی و مالی شما به اطلاعات داخل کتاب دسترسی دارند.

0
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x