بلاک چین اتریوم چیست و چطور کار میکند؟

بلاک چین اتریوم چیست؟ اتریوم دومین رمزارز معروف دنیا پس از بیت کوین است. اما برخلاف بیتکوین و بیشتر رمزارزها چیزی فراتر از ابزاری برای معامله و پسانداز برای ارائه دارد. اتریوم (Ethereum) خود را یک شبکه محاسباتی غیرمتمرکز معرفی میکند؛ شبکهای که مبتنی بر فناوری بلاک چین به فعالیتهایش ادامه میدهد. اجازه بدهید که در این مقاله از فکت کوینز از تمام اینها برایتان بگوییم.
بلاک چین اتریوم چیست و چطور کار میکند؟
مانند تمام رمزارزها، اتریوم هم بر بستر شبکهای غیرمتمرکز فعالیت میکند. هر بلاک چین شبکهای غیرمتمرکز است که مانند دفتر کل توزیعشده (DLT) و عمومی عمل میکند. این شبکهها به تراکنشهایی در بستر خود سروسامان میدهند؛ تراکنشها در بلاک چین تأیید و ثبت میشوند.
معنی توزیعشده در شبکه بلاک چین چیست؟ یعنی هر عضو شبکه نسخهای از دفترکل را در رایانه خود در اختیار دارد. با چنین امکانی هر عضو و کاربر شبکه میتواند تاریخچهای از تراکنشهای گذشته را ببیند. نامتمرکزبودن شبکه هم به معنای این است که کنترل آن در دست کاربران است و نه هیچ ارگان یا فرد مشخصی.
تراکنشهای بلاکچینی با رمزنگاری انجام میشوند تا ایمنی داشته باشند و در شبکه تأیید شوند. کاربران هم با رایانهها امکان استخراج یا همان حل مسائل محاسباتی پیچیده را در اختیار دارند. با حل هر مسأله، بلوکی به شبکه اضافه میشود. این عملیات قلب سیستمهای بلاکچینی را میسازد. جایزه حلکنندگان مسائل هم توکنهای رمزارزی است. برای مثال، پاداش استخراج در بستر Ethereum Blockchain چیست؟ رمزارز مخصوص به آن یعنی اتر (Ether).
سازوکار اتریوم
از اتر یعنی رمزارز تولیدی در بستر بلاک چین اتریوم میتوان مانند بیتکوین برای خریدوفروش استفاده کرد. در طول سالیان هم ارزش آن با سرعتی مطلوب افزایش داشته است. خرید و ذخیره اتر میتواند حکم ابزاری برای سرمایهگذاری هم داشته باشد.
نکته شاخص و منحصربهفرد درباره بلاک چین اتریوم این است که کاربران قادرند اپلیکیشنهایی بسازند که میتوانند مانند نرمافزارها در بستر بلاک چین اجرا شوند. چنین اپلیکیشنهایی این امکان را دارند که دادههای شخصی را در بلاک چین اتریوم ذخیره و جابهجا و تراکنشهای مالی پیچیده را مدیریت کنند.
لینک مفید: بررسی میزان کارمزد تراکنشهای اتریوم: بهترین ساعات برای انجام تراکنشهای اتریوم چه زمانی است؟
تفاوت میان اتر و اتریوم چیست؟
شما میتوانید از اتر به عنوان ارزی دیجیتالی در تراکنشهای مالی استفاده کنید. این رمزارز برای پرداخت کارمزد تراکنشها و معاملات یا در حکم رمزارزی برای ذخیره و سرمایهگذاری به کارتان میآید. اما اتریوم شبکهای بلاکچینی است که در آن، رمزارز اتر تولید و تبادل میشود. البته همانطور که میدانید، در بستر این شبکه، اقدامات دیگری هم صورت میگیرد.
از جمله اقدامات متنوعی که در شبکه بلاک چین اتریوم انجام میشود، باید به معاملات داراییها، دریافت وام برای تصاحب و خرید اثری هنری-دیجیتالی و… اشاره کرد. تمام این فرایندها در شبکه اتریوم ذخیره و ثبت میشوند.
شبکه اتریوم میتواند برای استفاده و ذخیره اپلیکیشنهای غیرمتمرکز هم به کار بیاید. بهجای اینکه نرمافزارها روی سِروری قرار بگیرند که متعلق به گوگل یا آمازون است و شرکتهای مذکور دادهها را کنترل کنند، این کاربران هستند که کنترل اپلیکیشنها را در بستر بلاک چین اتریوم در دست دارند.
یکی دیگر از جذابترین امکانات و ویژگیهای اتریوم قراردادهای خوداجرایی ( self-executing contracts) آن است. به این قراردادها، قراردادهای هوشمند( smart contracts) گفته میشود. مانند هر قرارداد دیگری، دو طرف معامله بر سر خریدوفروش کالا و خدمات با یکدیگر به توافق میرسند.
اما برخلاف قراردادهای سنتی دیگر نیازی به حضور وکلا در معامله نیست. دو طرف معاملهشان را در شبکه اتریوم کدگذاری میکنند و زمانی که شرایط و قولهای قرارداد محقق میشود، قرارداد تأیید میگردد و اتر برای طرف مناسب معامله واریز میشود.
شبکه بلاک چین اتریوم در مقایسه با شبکه بلاکچین بیتکوین
نخستین کاربرد بیتکوین این است که رمزارزی دیجیتالی باشد که با آن معامله و پسانداز صورت میگیرد. اتر هم همینطور است اما شبکه بلاک چین اتریوم فرق دارد. این شبکه بستری است برای تبادلات رمزارزی و اجرای اپلیکیشنها و قراردادهای هوشمند. بیتکوین و شبکهاش فقط برای معامله این رمزارز و تبادلات خود آن هستند.
بلاک چین اتریوم از بلاک چین بیتکوین سریعتر اقدام به پردازش تراکنشها میکند. بلوکهای جدید در شبکه بلاکچین بیتکوین هر ۱۰ دقیقه تأیید میشوند اما سرعت آنها در بلاک چین اتریوم هر ۱۲ ثانیه است. گفته میشود که سرعت تراکنشها در بستر اتریوم در آینده بیشتر هم خواهد شد.
مطلب مفید: اتریوم 2.0 چیست و چرا اهمیت دارد؟
مزایای بلاک چین اتریوم چیست؟
اتریوم مزایای زیادی دارد. در طول سالیان ظهور این بستر، شبکه بزرگی پدید آمده که بدل به اکوسیستم کلان رمزارزها و فعالیتهای وابسته به آنها شده است. از مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انجام طیف وسیعی از اقدامات و فعالیتها
همانطور که پیشتر هم گفته شد، شبکه اتریوم بستری برای معاملات رمزارزی است و در کنار این موضوع، شبکهای برای پیشبرد قراردادهای هوشمند و ذخیره دادهها برای اپلیکیشنهای طرف ثالث هم هست.
بهرهمندی از نوآوریهای مداوم
طیف وسیعی از نوآوریها در بستر این شبکه صورت میگیرند و توسعهدهندگان اپلیکیشنهای گوناگون با بهرهمندی از سرعت و امکانات بلاک چین اتریوم مدام دست به اقدامات خلاقانه و اضافهکردن امکانات بیشتر به آن میزنند.
حذف واسطهها
شبکه غیرمتمرکز اتریوم به حذف واسطهها از تراکنشها کمک کرده است. بانکها، مؤسسات مالی و بهطور کلی واسطههای دیگری مانند وکلا هم از معاملات دوطرفه حذف میشوند و در نتیجه هزینه کارمزد و حقالعمل دیگر در کار نیست.
لینک مفید: دیسکورد ممکن است به زودی پشتیبانی از اتریوم را به پلتفرم خود اضافه کند
معایب بلاک چین اتریوم چیست؟
هر شبکه در کنار مزایایی که ارائه میکند، معایبی هم دارد. از جمله معایب شبکه اتریوم هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش هزینه تراکنشها
افزایش شهرت مداوم اتریوم باعث شده که کارمزد و هزینه تراکنشها در آن هم بالاتر برود. نام کارمزد تراکنشهای اتریوم گَس(gas) است. رکورد این هزینهها در ماه فوریه ۲۰۲۱ ثبت شد که مبلغی در حدود ۲۳ دلار برای هر تراکنش بود.
ظرفیت تورمزایی
تولید ظرفیت اتر در بستر اتریوم، ۱۸میلیون کوین در هر سال است اما با این وجود از آنجایی که هیچ مرز و محدودیتی در تولید کوینها وجود ندارد، امکان بروز تورم هم هست. بیتکوین اینطور نیست و تعدادش مشخص است و به آن اضافه هم نخواهد شد.
در آخر،بلاک چین اتریوم
بلاک چین اتریوم با بلاکچین بیتکوین تفاوتهایی دارد. در این مقاله از این شبکه غیرمتمرکز برایتان گفتیم. یادتان باشد که میان اتر و اتریوم هم تفاوتهایی هست؛ در واقع، اتر رمزارزی است که در بستر اتریوم تولید وتبادل میشود.
امکانات و سرعت Ethereum Blockchain بسیار مطلوب و قابلاعتناست. این شبکه در دنیای رمزارزها به تولید اپلیکیشنها و پیشبرد تراکنشهای مختلف کمک میکند.
فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز
برای دیدن آموزش های رایگان بیشتر،عضو شوید