
اندیکاتور تحلیل فاندامنتال ؛ مهمترین اندیکاتورهای فاندامنتال چیست؟
در دنیای رمزارزها، بحث و گفتوگوهای زیادی در خصوص استفاده از تحلیل فاندامنتال وجود دارد. در این مقاله از فکت کوینز میخواهیم درباره اندیکاتور تحلیل فاندامنتال و مهمترین مواردش برایتان بگوییم.
اندیکاتور تحلیل فاندامنتال ؛ تحلیل بنیادی داراییهای رمزارزی
بیشتر تحلیلهایی از این دست حول فعالیت شبکه میچرخند. اکثر داراییهای رمزارزی شبکههایی منطقی یا فیزیکی هستند و تعدادی از بلاکچینها هم مجموعهای از گرههای غیرمتمرکزند که با کد منبعباز یکسانی کار میکنند. این گرهها برای حفظ اطلاعات شبکه و بهروزرسانی آن با هم در ارتباطاند.
چنین شبکههایی حالت فیزیکی دارند. داراییهای رمزارزی دیگر توکنهایی هستند که پروتکلهایی ایجاد میکنند. کاربران آنها در شبکه با هم در ارتباط قرار میگیرند تا پروتکل یا خدمتی را فراهم نمایند. آنها در بستری مانند اتریوم فعالیت میکنند.
اما توکنها بهخودیِ خود بلاکچین محسوب نمیشوند. چنین داراییهای رمزارزی هم شبکههایی از نوع منطقی یا لاجیکال(logical) هستند.
فارغ از اینکه یک دارایی رمزارزی حالت شبکهای فیزیکی دارد یا منطقی، ارزش آن در گروی شبکهبودن است. داراییهایی که حالت شبکه دارند از اثر شبکه(network effect) بهره میبرند. منظور از اثر شبکه، اثر مثبتی است که یک کاربر یا مصرفکننده دیگر محصولات و خدمات روی ارزش آنها برای دیگران دارد.
اگر اثر شبکه برای داراییهای رمزارزی هم وجود داشته باشد، سپس قانون متکالف(Metcalfe’s Law) نقشی مهم و اساسی در قیمتگذاری و تعیین ارزش این داراییها بازی خواهد کرد.
قانون متکالف(Metcalfe’s Law)
اگر بپذیریم که فعالیت شبکه نقش مهمی در تعیین ارزش داراییهای دیجیتالی و رمزارزی دارد، باید به سراغ شناخت قانون متکالف هم برویم. این قانون میگوید، ارزش شبکه متناسب است با مجذور تعداد کاربران متصل به آن. بهعبارت سادهتر، هرچقدر که تعداد افراد بیشتری از یک دارایی رمزارزی استفاده کنند، ارزش آن بهخاطر اثر شبکه بیشتر میشود.
با افزایش خطی تعداد کاربران، ارزش شبکه بهطور هندسی بالا میرود. برای مثال، اگر شمار کاربران متصل به یک شبکه دوبرابر شود، ارزش آن تا چهار برابر افزایش پیدا میکند. ظرفیت رشد غیرخطی کلید اصلی در درک ارزش داراییهای رمزارزی است.
لینک مفید: تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال چیست؟
اندیکاتور تحلیل فاندامنتال و نسبتهای مختلف آن
از اندیکاتورهای مهم در تحلیل فاندامنتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نشانیهای منحصربهفرد (Unique Addresses)؛ بررسی بهطور روزانه توصیه میشود.
- ارزش معامله (Transaction Value)؛ بررسی بهشکل روزانه توصیه میشود.
- هزینه استخراج (Mining Cost)؛ بررسی روزانه توصیه میشود.
هر اندیکاتور نشان میدهد که روند افزایش، کاهش یا ثبات ارزش داراییهای دیجیتالی چگونه است. اگر ارزش و قیمتها صعودی است، یعنی بازار حالت گاوی دارد. اگر ارزشها رو به نزول هستند، یعنی بازار حالت خرسی دارد. اگر هم ثبات و به نوعی بیتغییری به میان باشد، بازار در حالتی خنثی به سر میبرد.
لینک مفید: آموزش تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال
نسبتهای مورد استفاده برای تحلیل بنیادی
- نسبت ان.وی.تی (NVT Ratio)؛ اگر این نسبت کمتر از ۱۵ باشد، بازار گاوی و اگر بالای ۲۵ باشد، بازار خرسی است.
- نسبت ام.وی.ار.وی (MVRV)؛ اگر این نسبت کمتر از ۱.۵ باشد، ارزش دارایی زیر قیمت است و اگر این نسبت بیشتر از ۳.۵ باشد هم یعنی ارزش آن دارایی بیشتر از قیمت واقعی آن است.
- نسبت مایرمالتیپل(Mayer Multiple)؛ اگر این نسبت کمتر از ۱ باشد، بازار گاوی است و اگر این نسبت بیشتر از ۲.۴ باشد هم بازار حالت خرسی دارد.
- نسبت استخراج P/BE یا (Mining P/BE Ratio)؛ اگر این نسبت زیر ۱.۲ باشد، بازار گاوی است و اگر این نسبت بیشتر از ۳.۲ باشد هم بازار حالت خرسی دارد.
هریک از این نسبتها دو آستانه دارند؛ حد و آستانه بالا یا پایین. نسبتهای دیگر از حدود و آستانههای دیگر استفاده میکنند. اما اینها عواملی هستند که برای تصمیمگیری بسیار کاربرد دارند. اجازه بدهید که درباره هریک بیشتر شرح بدهیم. در ادامه درباره اندیکاتور تحلیل فاندامنتال برایتان بیشتر میگوییم.
لینک مفید: بازار خرسی و گاوی به چه معناست؟
نسبت ارزش شبکه به معاملات(NVT)- نسبت (P/E) رمزارز
یکی از اصلیترین نسبتها برای ارزشگذاری بنیادی داراییهای دیجیتال همین نسبت ارزش شبکه به معاملات است. این نرخ ارزش شبکه را تقسیم میکند؛ در واقع، این نسبت حاصل ارزش شبکه(ارزش بازار) تقسیم بر تراکنش های شبکه است.
با این نسبت خواستار مشاهده رابطه میان ارزش کلی شبکه با فعالیت شکلگرفته در شبکه هستیم. این نسبت (P/E) نامیده میشود و یکی از مهمترینها در میان انواع اندیکاتور تحلیل فاندامنتال به حساب میآید.
اگر یک دارایی دیجیتال ارزش شبکه بالایی داشته باشد و فعالیت شبکهاش پایین باشد، نرخ ارزش شبکه به معاملهاش (NVT) بالا میرود. در صورتی که اگر یک دارایی دیجیتال ارزش شبکه متوسطی داشته و فعالیت شبکه آن بالا باشد، نرخ ارزش شبکه به معاملاتش(NVT) کمتر میشود.
اندیکاتور تحلیل فاندامنتال نشانیهای منحصربهفرد
آدرس های منحصربهفرد(Unique addresses) اندیکاتور پایهای و مهمی هستند چون نشان میدهند که چند نفر در یک روز مشغول استفاده از شبکهاند. برای بررسی روند بازار میتوان این اندیکاتور را زیر نظر گرفت.
اگر روند استفاده از شبکه بالا باشد، میتوان انتظار داشت که ارزش شبکه هم بالا برود. بهطور برعکس، اگر شاهد پایینبودن نشانیهای منحصربهفرد باشیم هم کارکرد و استفاده از شبکه پایین است و انتظار میرود که ارزشش هم پایین بیاید.
چنانچه دوباره نگاهی به تعریف قانون متکالف داشته باشیم، متوجه خواهیم شد که تعداد کاربران نقش مهمی در تعیین ارزش شبکه دارد. بهجای تلاش برای نسبتدادن ارزش شبکهای دقیق به هریک از کاربران از روند بازار استفاده میکنیم و میبینیم که آیا در آن روز، افراد بیشتری از شبکه استفاده میکنند یا کمتر.
لینک مفید: آموزش کار با اندیکاتور میانگین متحرک +ویدئو
اندیکاتور ارزش تراکنش شبکه (Transaction Value)
تجزیهوتحلیل نشانیهای منحصربهفردی که بهطور روزانه استفاده میشوند، فقط نیمی از تصویر کلان فعالیت شبکه را در اختیارتان قرار میدهد. اگر خواهان ارزیابی قیمت هستید، باید به مقدار سرمایه جابهجاشده در طول یک بازه زمانی مشخص هم دقت داشته باشید.
اندیکاتور ارزش تراکنش شبکه نشان میدهد که ارزش یا سرمایه جابهجاشده در شبکه روبه افزایش است، حالت نزولی دارد یا به ثبات رسیده است. اگر ارزش روزانه صعودی باشد، در نتیجه ارزش کلی شبکه هم باید همین روند را طی کند و روبه افزایش باشد.
بهطور برعکس، اگر ارزش حالت نزولی داشته باشد، ارزش شبکه هم نزول پیدا خواهد کرد. هرچقدر ارزش بیشتری در یک شبکه جابهجا شود، آن شبکه ارزشمندتر خواهد بود.
لینک مفید: قراردادن تصویر NFT ها در پروفایل به توییتر اضافه شد
اندیکاتور ارزش بازار به ارزش واقعی(MVRV)
این نسبت نسخه تخصصیتری از نسبت NVT است. نسبت مذکور نسبت بین ارزش بازار شبکه به ارزش واقعی آن را نشان میدهد. ارزش واقعی یا تحققیافته محاسبه ارزش بازار در نقطهای است که وضعیت کوینها و قیمت، مبتنی بر ارزش بازار بیت کوین تعیین میشوند؛ زمانی که هر کوین آخرین تراکنش بلاکچین بوده است.
این نسبت کوینهای گمشده را از میان برمیدارد و قیمتی را بر اساس هزینه کلی تعیین میکند. بنابراین، به سرمایهگذاران در جهت آگاهی از قیمتها براساس روندهای گذشته بازار دیدی مناسب ارائه میدهد. کوینهای گمشده باعث اشتباه در محاسبات میشوند و نسبت MVRV در تلاش است تا این اشتباهات را کم کند.
لینک مفید:تحلیل فاندامنتال و تکنیکال ؛ آشنایی با انواع تحلیل برای معامله رمزارزها
اندیکاتور نسبت چندگانه مایر(Mayer Multiple)
نسبت چندگانه مایر بعد از نسبت NVT از اندیکاتورهای پایهای و مهم است. نامگذاری این نسبت به خاطر فردی به نام تریس مایر(Trace Mayer) انجام شده که از نخستین سرمایهگذاران بیتکوین و تحلیلگران آن بوده است.
این نسبت یک تخمین زننده آماری است که نسبت قیمت و الگوی معاملاتی در میانگین متحرک 20 روزه را نشان میدهد.یعنی قیمت تقسیم بر میانگین متحرک 20 روزه.
بهعبارت سادهتر:
(متوسط تغییرات ۲۰۰روزه)۲۰۰/قیمت=نسبت مایر
اگر این نسبت از یک کمتر باشد، بازار گاوی است و اگر بیشتر از ۲.۴ باشد هم بازار حالت خرسی دارد. در ادامه از چند اندیکاتور تحلیل فاندامنتال دیگر میخوانید.
لینک مفید: فعالیت گسترده گوگل در کریپتو | انتصاب کارشناس سابق پی پال به عنوان مدیر Google Pay
نسبت قیمت به هزینه تمام شده استخراج -نسبت (P/BE)
این اندیکاتور نسبت قیمت ارز دیجیتال به هزینه تمام شده ماینینگ را نشان میدهد. این نسبت فقط برای رمزارزهای استخراجشده کاربرد دارد و برای مواردی که در حالت پیشاستخراج هستند، کاربردی ندارد.
در بیشتر زمانها، این نسبت برای داراییهای معروفی مانند بیتکوین یا اتر استفاده میشود. برای مثال، اگر بیتکوین به ارزش ۶هزار و ۴۰۰ دلار معامله میشود و هزینه تمام شده استخراج آن ۷هزار دلار است، نسبت مذکور معادل ۰.۹۱ یعنی ۶۴۰۰/۷۰۰۰ خواهد بود.
اگر نسبت کمتر از ۱.۲ باشد، وضعیت گاوی است و اگر بیشتر از ۳.۲ باشد، آنگاه وضعیت خرسی تلقی میشود. دلیل ارزشمندی نسبت قیمت به هزینه سربهسر استخراج در دو مورد خلاصه میشود.
نخست اینکه سیستم استخراج بسته شده است و سیستمهای پویا همیشه در تلاش برای رسیدن به تعادل هستند. اگر هزینه استخراج بیشتر از قیمت باشد، برخی از ماینرها یا همان استخراجکنندگان بهخاطر سودآورنبودن فرایند، آن را رها میکنند.
آنها منتظر میمانند تا استخراج برایشان سودآور شود. اگر قیمت بسیار بیشتر از هزینههای استخراج باشد، سپس ماینرهای تازهای که ظرفیتهای سودآوری را میبینند وارد بازار میشوند.
این ماینرهای تازهوارد الگوریتمهای بازار را پیچیدهتر میکنند و در نتیجه ماینینگ سختتر و گرانتر پیش خواهد رفت. چنین چیزی مشکل سازوکار اثبات کار(proof of work) است.
دوم اینکه نسبت مذکور به این دلیل استفاده میشود که در فرایند بکتستینگ(back-testing) جوابگوست و میشود روی آن حساب کرد. بکتستینگ هم امتحانکردن چگونگی عملکردن یک استراتژی تریدینگ براساس آمار و ارقام تاریخی است.
اندیکاتور تحلیل فاندامنتال هزینه استخراج
هزینه استخراج هم اندیکاتور مهمی است که تصویر کلانی از وضعیت ماینینگ در مقاطع زمانی مختلف در اختیارتان قرار میدهد. ارائه نمایی از فعالیتهای شبکه و کارمزد معاملات میتواند راهی برای بررسی قیمتها باشد.
لینک مفید: تحلیل فاندامنتال و تکنیکال ؛ آشنایی با انواع تحلیل برای معامله رمزارزها
در آخر
انواع اندیکاتور تحلیل فاندامنتال به سرمایهگذاران و کاربران مختلف کمک میکند که راه تصمیمگیریهای درست در دنیای رمزارزها را برای خود باز کنند. اندیکاتورها و سنجههای مختلف قطعی نیستند و میتوانند در طول زمان دچار تغییراتی در کارکرد و اثرگذاری شوند اما همیشه نگاهی به آنهاست که معاملات را معنادار میکند و از ریسک تریدینگ میکاهد.