top banner adv

kyc چیست و چرا اهمیت آن در دنیای رمزارزها زیاد شده است؟

kyc چیست و چرا اهمیت آن در دنیای رمزارزها زیاد شده است؟
0
بازدید : 11538

kyc چیست و چه می‌کند؟ درباره‌اش شنیده‌اید؟ این عبارت اختصاری به معنای مشتری را بشناس (Know Your Customer) است. اما اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم، کِی‌وای‌سی یعنی جمع‌آوری اطلاعات از مشتریان برای احراز هویتشان. اگر پلت‌فرم یا بستری مانند صرافی‌ها به kyc عمل کنند، امکان کنترل عملکرد مشتریان را خواهند داشت. برای مثال، ممکن است بتوانند دسترسی یا برخی از اقدامات مشتریان را از نظر قانونی و قضایی محدود کنند. مطرح‌شدن چنین چیزی در دنیای رمزارزها بسیار چالش‌برانگیز و بحث‌آفرین بوده است. برای همین، در این مقاله از فکت کوینز برایتان از kyc بیشتر خواهیم گفت.

kyc چیست ؟

KYC چیست

مانند موسسات مالی مختلف، صرافی‌های بزرگ در نقاط مختلف دنیا kyc را دنبال می‌کنند. در واقع، بسترهای مالی متمرکز و غیرمتمرکز با التزام به kyc دست به احراز هویت کاربران می‌زنند. برای تأیید هویت افراد نیاز به دسترسی به اطلاعاتی مانند شماره ملی و هویتی، نشانی منزل، اطلاعات گذرنامه و چیزهایی از این دست است.

مشتریان باید در هنگام افتتاح حساب برای خود، مدارک و اطلاعات هویتی‌شان را هم اعلام کنند و در صورت هرگونه تغییر، این موضوع را مجددا اطلاع بدهند. برای مثال، اگر نام خانوادگی‌تان را پس از چند ماه ثبت‌نام در یک صرافی عوض کرده‌اید، لازم است که تغییرات را به صرافی گزارش و اطلاعات حساب کاربری‌تان را به‌روزرسانی کنید.

در صورتی که اطلاعات هویتی در بسترهای مختلف فعالیت رمزارزها تکمیل نشود، امکان دارد که به عنوان کاربر توانایی دسترسی به تمام امکانات را نداشته باشید. برای مثال، بایننس به کاربران اجازه می‌دهد که حساب‌هایی افتتاح کنند اما اگر احراز هویت نشده باشند، دسترسی‌شان به امکانات مختلف محدود خواهد شد. ضمن اینکه تراکنش‌هایشان هم دچار محدودیت می‌شود.

لینک مفید: صرافی بایننس قصد دارد تا فعالیت خود در انگلستان را گسترده تر کند

دلیل اصرار بر kyc چیست ؟

یکی از دلایلی که شناخت مشتریان و کاربران در دنیای رمزارزها اهمیت زیادی پیدا کرده، افزایش تمایل دولت‌ها و صرافی‌ها برای قانونمندترکردن این حوزه است. وجود نگاه مراقبتی برای هر بازار و عرصه‌ای لازم است اما اجرای کی‌وای‌سی با طبیعت غیرمتمرکز و آزاد رمزارزها در تضاد است. نیست؟

صرافی بزرگ و مهم بایننس در سال ۲۰۱۹ اعلام کرد که فعالیت در بستر خود را برای برخی از کاربران از کشورهایی نظیر آمریکا محدود خواهد کرد. چنین اقداماتی در راستای اجرای kyc است.

لینک مفید: آیا احراز هویت بایننس با مدارک جعلی امن است؟

فرایند kyc چیست ؟

KYC چیست

بنا به طبیعت هر کسب‌وکار، فرایند kyc می‌تواند شکل و شمایل متفاوتی داشته باشد اما به‌طور کلی، هدف در تمام موارد یکسان است. در واقع، فرایند kyc ایجاد راه و مسیری برای توسعه نظارت بر فعالیت کاربران است.

بیشتر بخوانید : ShibBurn چیست؟ چطور BurntShib دریافت کنیم؟

فرایند kyc هم معمولا به شکل زیر پیگیری می‌شود:

۱-برنامه شناسایی مشتری (Customer Identification Program (CIP))

این مرحله سرراست‌ترین و نخستین اقدام در فرایند احراز هویت است و در آن جمع‌آوری و تایید داده مشتریان صورت می‌گیرد. برای صرافی‌های ارز دیجیتال، این مرحله از کار احراز، معمولا پس از ثبت‌نام کاربران انجام می‌شود.

۲-ارزیابی بایسته مشتری (Customer Due Diligence (DD))

پس از شناسایی مشتری و تایید هویت، برخی از شرکت‌ها و صرافی‌ها خواهان بررسی دقیق‌تر سوابق مشتری خود هستند. هدف از بررسی زمینه و سابقه کاربران ارزیابی خطرات فعالیت مشتری است. در این مرحله از فرایند مشخص می‌شود که کاربر سوءسابقه دارد، تحت پیگیری قانونی است یا خیر.

۳-نظارت مداوم(Ongoing Monitoring )

نظارت مداوم باعث می‌شود که اطلاعات kyc به‌روز باقی بماند و امکان بررسی موشکافانه تراکنش‌های مشکوک هم وجود داشته باشد. برای هر صرافی رمزارزی، روزانه تراکنش‌های متعددی انجام می‌شود که نیاز به بازرسی مداوم دارند.با این نظارت، امکان دارد که حساب برخی از کاربران تعلیق شود و شاید نیاز به پیگیری مشکل از سوی مراجع قانونی هم پیش آید.

لینک مفید: صرافی بایننس در اطلاعیه جدید خود خبر از احراز هویت اجباری داد

چرا اجرای kyc برای برخی از صرافی‌ها اجباری است؟

KYC چیست

برخی از صرافی‌های معروف رمزارزی در دنیا به اجرای kyc الزام دارند. دلیل هم آن است که می‌خواهند در راستای قوانین و مقررات به فعالیت خود ادامه بدهند. هدف kyc چیست ؟ این فرایند می‌خواهد رفتارهای مشکوک کاربران و خرابکاری‌های احتمالی را در نطفه خفه کند و اجازه بروز مشکلات کلان بعدی را ندهد. چنین سطحی از نظارت می‌تواند منجر به ایجاد فضایی بی‌خطر و عاری از تقلب، کلاه‌برداری و پولشویی شود.

با این حال برخی از صرافی‌ها اقدامات ضدپولشویی (anti-money laundering (AML)) را به KYC ترجیح می‌دهند. باید دقت کنید که این دو علیرغم طبیعت یکسانی که دارند، با یکدیگر متفاوت‌اند.

بیشتر بخوانید : ربات معاملاتی (Trading Bot) چیست ؟

لینک مفید: بهترین جایگزین صرافی بایننس (Binance)

تفاوت AML و KYC چیست؟

بیشتر بخوانید : آربیتراژ (Arbitrage) در ارزهای دیجیتال

KYC چیست

اقدامات AML یا ضدپولشویی شامل طیف وسیعی از اقدامات قانونی برای مقابله با پولشویی هستند. اما KYC محدودتر از AML است و در واقع، می‌توان گفت که یکی از اجزای فرایندهای وسیعِ مقابله با پولشویی است.

وجود این دو باعث می‌شود که فعالیت‌های خرابکارانه در بستر پلت‌فرم‌هایی غیرمتمرکز هم به حداقل برسند. هرچند که ماهیت آزاد و غیرمتمرکزبودن صرافی‌های ارز دیجیتال را تاحدی تحت‌الشعاع قرا می‌دهند. بنابراین با شناخت اینکه KYC چیست ، می‌توان به این نتیجه رسید که تاحد زیادی روی نامحدودبودن دنیای رمزارزها اثر می‌گذارد.

لینک مفید: بهترین صرافی ارز دیجیتال جهان کدام است؟ بررسی فهرستی از بهترین ها

اثرات KYC بر ماهیت غیرمتمرکز و آزاد دنیای رمزارز چیست؟

KYC چیست

یکی از جذاب‌ترین ویژگی‌های دنیای رمزارزها غیرمتمرکزبودن آنهاست. این یعنی هیچ مرجع مشخصی ناظر صددرصد این فضاها نیست. به‌جای پایگاه داده‌ای منفرد، تراکنش‌ها در شبکه‌های بلاک‌چینی روی رایانه‌های متعدد ثبت می‌شوند و فعالیت‌های ارتباطی در بسترشان هم به شکل فرد به فرد است.

اما وجود KYC باعث می‌شود که شبکه‌های غیرمتمرکز دارای ناظری مشخص باشند که اقدام به بررسی و کنترل فرایندها و فعالیت‌ها می‌کند. بسیاری از کاربران تمایلی به اشتراک‌گذاری اطلاعات هویتی‌شان ندارند. این را هم بدانید که هنوز سیستم‌های KYC در بسیاری از صرافی‌ها چندان قوی و قدرتمند نیستند.

خلأها و اشکالات سیستم‌های KYC می‌توانند منجر به هک‌ و فاش‌شدن داده‌ها و اطلاعاتی خصوصی کاربران شوند. چنین چیزی بسیار دردسرساز است و امنیت صرافی‌ها و بسترهای مشابهشان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

لینک مفید: صرافی بایننس قصد دارد تا فعالیت خود در انگلستان را گسترده تر کند

در آخر

بیشتر بخوانید : رول آپ ها؛ برترین راه‌حل لایه ۲ جهت رفع مشکل مقیاس‌پذیری اتریوم

بیشتر بخوانید : آینده ییلد فارمینگ (Yield Farming)؛ خطرات ییلد فارمینگ (کشت سود)

در این مقاله دریافتید که KYC چیست و حالا می‌دانید که فرایندی برای جلوگیری از اقدامات خرابکارانه در بستر بسیاری از صرافی‌هاست. احراز هویت کاربران باعث می‌شود که امکان محدودکردن اقدامات خلافی مانند پولشویی پیش بیاید.

هرچند که احراز هویت می‌تواند هویت نامتمرکز و آزاد رمزارزها را تغییر بدهد اما در ایجاد فضایی ناب‌تر و بی‌خطرتر هم نقش‌های مثبتی خواهد داشت.

باید صبر کنیم و ببینیم که پلت‌فرم‌های معروفی مانند بایننس چطور می‌توانند از پس این موضوع برآیند و با ایجاد تعادلی دقیق، مانع از آن شوند که فضای تراکنش‌هایشان ناامن شود و هم‌زمان، دلخوری برای کاربران بابت احراز هویت پیش نیاید.

برگرفته از: binance.com

1
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x