پروتکل میکر چیست؟ با این پروتکل و توکن بومی آن بیشتر آشنا شوید

پروتکل میکر (Maker Protocol)، یکی از بزرگ ترین برنامه های غیرمتمرکز بر بستر بلاک چین اتریوم است. این پروتکل توسط گروهی از توسعه دهنندگان مختلف طراحی شده و تحت حاکمیت میکر دائو قرار دارد. میکر دائو یک سازمان مستقل غیرمتمرکز و خود گردان است که از هولدرهای توکن بومی این پروتکل یعنی MKR تشکیل شده است. در این مقاله از مقالات فکت کوینز قصد داریم به معرفی کامل این پروتکل و توکن بومی آن بپردازیم.
هولدرهای این ارز قادر هستند توکن های MKR خود را در شبکه استیک کنند و بدین صورت حق رای دهی برای ایجاد تغییرات در پروتکل میکر را بدست میآورند. شایان ذکر است که علاوه بر حق رای، هولدرها با استیک کردن توکن های خود از عملکرد شبکه، شفافیت و ثبات استیبل کوین Dai نیز اطمینان حاصل میکنند.
هولد کردن توکن MKR تا حدی شبیه داشتن سهام در شرکت های سنتی است. بدین صورت که سهام داران راجع به اتفاقات و نحوه عملکرد شرکت حق صحبت و رای دارند. گفتنی است که اکوسیستم میکر یکی از اولین پروژه های دیفای است که در زمینه حاکمیت غیرمتمرکز و کارآمد به موفقیت رسیده است.
Dai چیست؟
Dai، یک استیبل کوین غیرمتمرکز، بی طرف و تضمینی است که با پشتوانه دلار آمریکا ایجاد شده است. با اینکه به نظر کمی پیچیده میآید اما Dai به زبان ساده ارز دیجیتالی است که قیمت آن بدون نیاز به یک نهاد (دولت) متمرکز همواره دنباله رو دلار آمریکا و با ارزش آن برابر است.
در حالی که تکنولوژی بلاک چین فرصت های جدید و هیجان انگیز بسیاری برای صنعت مالی ایجاد میکند، بسیاری نسبت به استفاده از بیت کوین به عنوان ارز معاملاتی بی رقبت هستند و دلیل آن را نوسانات شدید قیمتی آن میدانند. به همین دلیل Dai ساخته شد تا با وجود ارزی پایدارتر شاهد پتانسیل بالای تکنولوژی بلاک چین باشیم.
Dai یک ارز بی طرف است چرا که برخلاف استیبل کوین هایی مانند تتر، توسط یک شرکت خصوصی مدیریت و کنترل نمیشود. همچنین توکن های جدید Dai تنها توسط کاربرانی ساخته میشود که به منظور انجام این کار میزان قابل توجهی رمز ارز را به قرارداد هوشمند مربوطه واریز میکنند. هولدرهای این استیبل کوین میتوانند از پروتکل میکر استفاده کنند تا با نگه داری و استیک Dai سود کسب کنند.
میکر چگونه کار میکند؟
پروتکل میکر از طریق قراردادهای هوشمندی که با نام Maker Vaults (خزانه های میکر) شناخته میشوند، توکن های جدید Dai تولید میکند. این قراردادها را میتوان از طریق برنامه ها و رابط های کاربری وب ایجاد کرد که به عنوان درگاه هایی برای اتصال به شبکه ایفای نقش میکنند. زمانی که کاربر بخواهد رمز ارز وثیقه گذاشته خود را نیز دریافت کند، باید ابتدا Dai های تولید شده و کارمزد را پرداخت کنند.
از توکن MKR برای امور حاکمیتی پروتکل میکر نیز میتوان استفاده کرد. طرح های پیشنهادی در این پروتکل به شکل قراردادهای هوشمند در میآیند و توسط هر آدرس اتریومی فعال در این شبکه قابل اجرا هستند. بدین صورت جامعه هولدرهای این توکن میتوانند به طرح های مدنظر خود رای دهند و هر آدرس اتریومی که بیشترین رای را دریافت کند (رای ها به شکل توکن MKR هستند) توانایی ایجاد تغییرات در پروتکل را دارد.
مطلب مفید: بهترین پروژه های استیک ارزهای دیجیتال
قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند اولین بار توسط نیک زابو، یک مهندس کامپیوتر و در سال 1990 میلادی ایجاد شدند. این قراردادها کدهای کامپیوتری هستند که به بسته شدن آسان معاملات تجاری یا دیگر قراردادهای دیجیتالی کمک میکنند. بدین صورت که معامله یا قرارداد را به صورت خودکار و دیجیتالی میان طرفین و با شرایط از پیش تعیین شده به حالت اجرا در میآورد.
این کدها در بلاک چین ذخیره شده و تغییرناپذیر هستند که یعنی قابلیت مداخله در آنها وجود ندارد و اعتبارشان نیز توسط تمام افراد حاضر در شبکه تایید میشود.
بنیانگذاران پروتکل میکر
تاریخچه اکوسیستم میکر به مراحل مختلفی تقسیم میشود و اولین مرحله آن میکر دائو است. این سارمان مستقل در سال 2014 و توسط رون کریستنسن، یک کارآفرین دانمارکی و فارق التحصیل دانشگاه کپنهاگن تاسیس شد. شایان ذکر است که وی قبل از ورود به حوزه بلاک چین، با مطالعه در تجارت های بین المللی و بیوشیمی همبنیانگذار شرکت Try China شد.
استیبل کوین Dai به صورت رسمی در سال 2017 بر بستر بلاک چین اتریوم راه اندازی شد. یک سال پس از راه اندازی این کوین شاهد شکل گرفتن بنیاد میکر بودیم. سازمانی که هدفش رشد اکوسیستم و تلاش برای توسعه مندی غیرمتمرکز شبکه است. مدیرعامل این بنیاد کریستنسن است و افراد دیگری مانند استیون بکر نیز از دیگر اعضای هیئت مدیره بنیاد میکر هستند.
در ابتدا تنها از توکن اتریوم برای وثیقه گذاری در پروتکل میکر استفاده میشد. اما از سال 2019 و اجرایی شدن سیستم MCD، هرگونه دارایی مبتنی بر بلاک چین اتریوم که مورد تایید جامعه هولدرهای MKR باشد را میتوان داخل پروتکل واریز کرد.
چه چیزی میکر را منحصر به فرد میکند؟
پروتکل میکر به هولدرهای توکن بومی خود این فرصت فوق العاده را میدهد تا به طور مستقیم در حاکمیت Dai، یکی از محبوب ترین استیبل کوین های بازار مشارکت داشته باشند. کاربران این شبکه با استفاده از توکن های MKR خود میتوانند در موارد زیر حق رای داشته باشند:
- چه رمز ارز جدیدی به عنوان وثیقه برای ضرب Dai های جدید به شبکه اضافه شود.
- اصلاح پارامترهای ریسک رمز ارزهای معرفی شده به عنوان وثیقه.
- ایجاد تغییرات در نرخ ذخیره Dai
- انتخاب اوراکل ها
- به روزرسانی سیستم
لازم به ذکر است که میزان تاثیر رای هر کاربر به میزان دارایی MKR وی بستگی دارد.
پارامترهای ریسک
زمانی که یک رمز ارز مبتنی بر اتریوم به عنوان وثیقه خزانه میکر تایید میشود، جامعه باید درباره پارامترهای ریسکی آن تصمیم بگیرد. در ادامه این پارامترها را با هم مرور خواهیم کرد:
- سقف وام: بیشترین حد وامی که توسط یک رمز ارز مشخص میتواند ایجاد شود. زمانی که رمز ارز به سقف تعیین شده خود برسد، تا زمان بازگشت وام دیگر هیچ Dai جدیدی تولید نخواهد شد.
- کارمزد ثابت: کارمزدی که باید با استیبل کوین Dai پرداخت شود تا بتوان وثیقه خود را از قرارداد هوشمند دریافت کرد. این کارمزد در حقیقت درصد سود محاسبه شده در هر دوره از میزان تولید Dai های جدید است.
- نرخ نقدینگی: این شاخص بیانگر میزان نوسانات قیمتی است که میکر دائو برای یک دارایی رمز ارزی در نظر گرفته است.
- مجازات لیکوئید شدن: کارمزدی که در صورت لیکوئید شدن به ارزش وام خزانه اضافه خواهد شد.
گفتنی است که اگر خزانه ای بر اساس پارامترهای ذکر شده بسیار ریسکی به نظر برسد، از طریق مزایده های خودکار لیکوئید خواهد شد.
دلیل ارزشمندی این پروتکل چیست؟
ارزش میکر از کاربرد آن به عنوان یک توکن حاکمیتی گرفته شده است. قدرت رای دهی به منظور مدیریت Dai باعث ایجاد تقاضا برای توکن MKR شده و در نتیجه باعث تغییر قیمت این ارز در بازار خواهد شد. از آنجایی که توکن MKR به خودی خود تاثیری در افزایش قیمت ندارد، در نتیجه ارزش این رمز ارز وابستگی کاملی به موفقیت استیبل کوین Dai دارد.
تعداد MKR های در گردش
میکر دائو ابتدا با موجودی 1 میلیون توکن MKR راه اندازی شد. در حال حاضر اما موجودی در گردش به 902 هزار توکن و ارزش بازار آن نیز به بیش از 2.1 میلیارد دلار رسیده است. با این وجود لازم به ذکر است که موجودی کل توکن های MKR و ارزش آنها به قیمت و شرایط بازار بستگی دارد.
اگر ارزهایی که به عنوان وثیقه در خزانه های میکر قرار گرفتهاند با کاهش ارزش و قیمت رو به رو شوند، دیگر شایستگی لازم برای وثیقه شدن به منظور تولید استیبل کوین را ندارند و در نتیجه شاهد لیکوئید شدن خزانه خواهیم بود.
همچنین در صورتی که تعداد Dai های قرار گرفته در یک مزایده برای پوشش تعهدات خزانه کافی نباشد، شاهد ضرب شدن توکن های MKR خواهیم بود. اما اگر شرایط برعکس باشد و Dai های تولید شده بیش از حد نیاز باشند، آنگاه از آنها برای باز خرید MKR و سوزاندن آنها استفاده خواهد شد. به همین ترتیب موجودی کل MKR به صورت مرتب در حال تغییر است و بر روی قیمت آن نیز تاثیر میگذارد.
گفتنی است که قیمت MKR با 0.1 % رشد نسبت به شبانه روز گذشته در محدوده 2265 دلاری قرار گرفته است و ارزش بازار آن به بیش از 2.2 میلیارد دلار میرسد. همچنین در رتبه بندی برترین ارزهای بازار، MKR رتبه 52 را به خود اختصاص داده است.
همچنین در تصویر زیر میتوانید صرافی هایی که از این ارز دجیتال پشتیبانی میکنند را مشاهده کنید.
چگونه از میکر استفاده کنیم
کاربرد اصلی توکن های میکر برای رای دادن در امور مدیریتی پروتکل و Dai است. هر توکن MKR برابر با یک رای است. کاربران با قرار دادن توکن های خود در قراردادهای رای دهی به طرح مدنظر خود رای میدهند و طرح ها بر اساس تعداد توکن ها و نه تعداد هولدرها انتخاب میشوند.
مطلب مفید: میکر دائو (MakerDAO) چیست؟
از توکن های میکر به عنوان منبع بازگردانی موجودی کل نیز میتوان استفاده کرد، چرا که موجودی MKR میتواند در صورت عبور بدهی از حد مشخص خود افزایش یابد. چنین اتفاقی باعث میشود که هولدرهای MKR از ریسک های خطرناک اجتناب کنند و با مسئولیت پذیری اکوسیستم میکر را هدایت کنند.
شایان ذکر است که قیمت میکر نوسانی است و به همین دلیل بسیاری از آن به عنوان ارز مبادلاتی استفاده نمیکنند. با این حال بسیاری آن را برای سرمایه گذاری در نظر گرفته و آن را به این هدف هولد میکنند.
انتخاب کیف پول
نوع کیف پول میکری که انتخاب میکنید رابطه مستقیمی با استفاده شما و مدت زمان نگه داری توکن دارد. کیف پول های سخت افزاری یا کیف پول های سرد بیشترین امنیت را با ذخیره و پشتیبانی آفلاین برای شما فراهم میکنند. هر دو کیف پول Ledger و Trezor راهکارهای ذخیره MKR را ارائه میکنند. کیف پول های سخت افزاری مقداری گران تر هستند و نیازمند یاد گرفتن کار با آنها نیز هستند، با این وجود برای ذخیره مقادیر زیادی MKR گزینه بهتری نسبت به سایرین نظر میرسند.
کیف پول های نرم افزاری نیز یکی دیگر از گزینه های ذخیره MKR هستند که رایگان هستند و کار با آنها آسان است. این کیف پول ها را میتوان برای تلفن های هوشمند یا کامپیوترها دانلود کرد. لازم به ذکر است که این کیف پول های میتوانند حضانتی یا غیر حضانتی نیز باشند. کیف پول های حضانتی، کلید خصوصی شما را به نیابت از شما ایمن نگه میدارند. کیف پول های غیر حضانتی با فراهم کردن موارد امنیتی مورد نیاز اجازه میدهند تا کلید خصوصی را در دستگاه خود ذخیره کنید.
گزینه دیکر کیف پول های آنلاین هستند که آنها نیز رایگان هستند و رابط کاربری آسانی دارند. این کیف پول ها به عنوان کیف پول های داغ نیز شناخته میشوند و امنیت بسیار کمتری نسبت به کیف پول های سخت افزاری و نرم افزاری دارند. با این حال از آنجایی که به پلتفرم برای نگه داشتن MKR های خود اعتماد میکنید، باید کیف پولی را انتخاب کنید که سرویس ردگیری و حضانتی داشته باشد. از این نظر کیف پول های آنلاین بهترین گزینه برای نگه داری مقادیر کوچک MKR هستند. گفتنی است که کیف پول های سیف پال، متامسک، تراست والت، کیف پول های زنجیره هوشمند بایننس و کوین بیس نیز از دیگر کیف پول هایی هستند که از این ارز پشتیبانی میکنند و به شما اجازه ذخیره توکن های MKR را میدهند.
در این میان کریپتومات (Kriptomat) نیز راهکاری ایمن برای ذخیره MKR ارائه میدهد. با استفاده از راهکار این پلتفرم میتوانید علاوه بر ذخیره MKR به معامله آن نیز بپردازید. با استفاده از این سرویس، در لحظه قادر خواهید بود توکن های MKR خود را به هر رمز ارزی تبدیل کنید یا آنها را خریداری و به فروش برسانید.
چرا میکر را انتخاب کنیم؟
میکر یکی از اولین پروژه هایی بود که در دیفای موفق شد و توسط جامعه ای از هولدرها به خوبی در حال پیشروی است. این پروتکل به کاربران شانسی برای داشتن حق رای در تصمیم گیری درباره یکی از بزرگ ترین استیبل کوین های بازار را اعطا میکند. این اقدام باعث میشود تا آنها در رای دهی خود مسئولیت پذیر باشند و باعث پیشرفت اکوسیستم میکر شوند. چرا که هر چه این اکوسیستم بهتر هدایت شود باعث سوخته شدن MKR های بیشتر و در نتیجه افزایش قیمت این رمز ارز میشود.
شایان ذکر است که میکر به دنبال پذیرش و غیرمتمرکز سازی بیشتر در آینده است. بدین منظور که قصد دارد حوزه استفاده از Dai را به اکوسیستم ها، تجارت ها و صنعت های دیگر نیز گستردش دهد و از حوزه دیفای فراتر رود. از حوزه های دیگری که پروتکل میکر توانایی بهره بردن از آنها را دارد میتوان به گیمینگ، خیریه ها، تراکنش های برون مرزی، پیش بینی بازار و … اشاره کرد. میکر پروژه ای نادر است که هم در دنیای واقعی کاربردی است و هم در دنیای مجازی به دنبال رشد و ابتکار عمل است.
برای اطلاع از آخرین اخبار ارزهای دیجیتال با فکت کوینز همراه باشید.
فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز
برای دیدن آموزش های رایگان بیشتر،عضو شوید