top banner adv

اثبات اعتبار (PoA) چیست؟

اثبات اعتبار (PoA) چیست؟
0
بازدید : 12520

فضای ارزهای دیجیتال از زمان اولین تراکنش بیت‌کوین بسیار تغییر کرده است. در کنار الگوریتم‌های مشهور Proof of Work و Proof of Stake، مکانیزم‌های اجماع دیگری با روش‌های جایگزین برای رسیدن به اجماع در یک سیستم بلاک چین پیشنهاد ابداع است. در این مقاله به بررسی الگوریتم اثبات اعتبار می‌پردازیم.

مروری بر الگوریتم‌های اجماع

در حال حاضر الگوریتم اجماع PoW که توسط بیت‌کوین استفاده شده است. قابل‌اعتمادترین و ایمن‌ترین الگوریتم اجماع به شمار می‌رود. با این حال یک شبکه اثبات کار مقیاس‌پذیر نیست و بلاکچین‌های مبتنی بر PoW عملکرد محدودی از نظر تعداد تراکنش در ثانیه (TPS) دارند.

چنین محدودیتی به این دلیل است که بیت‌ کوین به شبکه توزیع‌شده‌ای از گره‌ها متکی است که باید به یک اجماع برسند و بر سر وضعیت فعلی بلاک چین توافق کنند. یعنی قبل از تأیید بلاک جدیدی از تراکنش‌ها، وضعیت زنجیره باید توسط اکثر گره‌های شبکه تأیید شود. 

در رابطه با میزان تعداد تراکنش در ثانیه، بلاکچین‌های PoS معمولاً عملکرد بهتری نسبت به بیت‌کوین دارند. با این حال، شبکه‌های PoS هم موفق به حل مسئله مقیاس‌پذیری نشده‌اند.

اثبات اعتبار (PoA) در حال حاضر به‌عنوان یک گزینه کارآمدتر، قادر به انجام تراکنش‌های بسیار بیشتری در ثانیه است. اثبات اعتبار (PoA) یک راه‌حل متمرکز، اما کارآمد و  با مصرف انرژی کمتر است.

معرفی الگوریتم اثبات اعتبار

Proof of Authority (PoA) یک الگوریتم اجماع مبتنی بر اعتبار است که یک راه‌حل عملی و کارآمد برای شبکه‌های بلاکچین (به‌ویژه شبکه‌های خصوصی) معرفی می‌کند. این اصطلاح در سال 2017 توسط بنیان‌گذار Ethereum و مدیر سابق CTO گوین وود(Gavin Wood) مطرح شد.

الگوریتم اجماع PoA از اعتبار نودها استفاده می‌کند ، به این معنی که اعتبارسنج‌های بلاک(validators ) از دارایی خود استفاده نمی‌کنند بلکه اعتبار و سابقه آنها اهمیت دارد.

مدل اثبات اعتبار به تعداد محدود اعتبارسنج بلاک(validators)  متکی است و همین امر آن را به یک سیستم بسیار مقیاس‌پذیر تبدیل می‌کند. بلاک‌ها و تراکنش‌ها توسط نودهایی که از قبل تأیید شده‌اند ، و به‌عنوان ناظر سیستم عمل می‌کنند، ، تأیید می‌شوند.

الگوریتم اجماع PoA ممکن است در سناریوهای مختلفی اعمال شود و برای برنامه‌های لجستیکی گزینه‌ای با ارزش بالا تلقی شود. به‌عنوان مثال ، وقتی صحبت از زنجیره‌های تأمین می‌شود، PoA یک راه‌حل موثر و معقول در نظر گرفته می‌شود.

مدل اثبات اعتبار ، شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا ضمن استفاده از مزایای فناوری بلاکچین ، حریم خصوصی خود را حفظ کنند. Microsoft Azure مثال دیگری است که PoA در آن اجرا می‌شود.

مکانیزم ایجاد بلاک در الگوریتم اثبات اعتبار

  • یک لیدر به طور تصادفی از لیست اعتبارسنج‌ها انتخاب می‌شود.
  • لیدر، بلاک را تشکیل می‌دهد و سپس آن را به همه اعتبارسنج‌های دیگر مخابره می‌کند (پیشنهاد بلوک).
  • بیشتر بخوانید : ویتا اینو (Vita Inu) چیست؟ معرفی برادر دوقلوی شیبا اینو

  • اعتبارسنج‌ها بلاکی را که دریافت کرده‌اند به یکدیگر منتقل می‌کنند.
  • اگر همه اعتبارسنج‌ها بلاک یکسانی را دریافت کنند، بلاک تأیید می‌شود و روند با یک لیدر جدید تکرار می‌شود.
  • اگر لیدر جدید انتخاب نشود، رأی‌گیری برای تصمیم‌گیری در مورد اینکه آیا لیدر قبلی مخرب عمل کرده یا خیر، آغاز می‌شود.
  • بیشتر بخوانید : بهترین صرافی خارجی برای ایرانیان کدام است ؟

  • اگر لیدر قبلی توسط اکثریت اعتبارسنج‌ها، یک بازیگر مخرب شناسایی شود، از دور خارج‌شده و حق ایجاد بلاک را از دست می‌دهد. در غیر این صورت، فرایند از نو تکرار دوباره شروع می‌شود.
انتخاب لیدر در بین اعتبارسنج‌ها در اثبات اعتبار (POA)
انتخاب لیدر در بین اعتبارسنج‌ها در اثبات اعتبار

بیشتر بخوانید : ارز دیجیتال فایل‌کوین (FIL) چیست؟

شرایط لازم برای اعتبارسنج‌های POA چیست؟

بیشتر بخوانید : بلاک فای (BlockFi) چیست؟

بسته به مشخصات سیستم ، اعتبارسنج PoA باید شرایط مختلفی را داشته باشند:

  • سرمایه‌گذاری: اعتبارسنج‌ها باید یک مقدار حداقلی از توکن ها را به‌عنوان وثیقه کنار بگذارند که معمولاً مقدار قابل‌توجهی است.
  • در دسترس بودن: اعتبارسنج‌ها باید در زمان‌های مشخصی آنلاین باشند.
  • تأیید هویت:  هویت اعتبارسنج‌ها باید تأیید شود. این کار توسط نهادی انجام می‌شود که بلاکچین را هدایت می‌کند، مانند یک سازمان
  • بررسی سوابق اعتبارسنج: اعتبارسنج‌ها بایستی سوابق پاک و دست‌نخورده‌ای داشته باشند. هر اقدامی که برای بلاکچین یک تهدید در نظر گرفته شود، مانند سانسور تراکنش‌ها یا نداشتن قدرت پردازش کافی و..، باعث می‌شود اعتبارسنج امتیازات خود را از دست بدهد.

اثبات اعتبار در مقابل اثبات سهام

بیشتر بخوانید : ارز دیجیتال تزوس (Tezos) چیست؟ همه چیز درباره تزوس

برخی PoA را نسخه اصلاح شده  PoS می‌دانند که به‌جای سپرده (Stake) از اعتبار استفاده می‌کند. به دلیل غیرمتمرکز بودن بیشتر شبکه‌های بلاکچین، PoS همیشه برای مشاغل و شرکت‌های خاص مناسب نیست. در مقابل، سیستم‌های PoA ممکن است راه‌حل بهتری برای بلاک چین‌های خصوصی باشد، زیرا عملکرد آن به طور قابل‌توجهی بهتر است.

محدودیت‌های اثبات اعتبار

  • دیدگاه اثبات اعتبار این است که از تمرکززدایی چشم‌پوشی می‌کند. بنابراین می‌توان گفت که این مدل الگوریتم اجماع فقط تلاشی برای کارآیی بیشتر سیستم‌های متمرکز است. اگرچه این امر PoA را به یک راه‌حل جذاب برای شرکت‌های بزرگ تبدیل می‌کند، اما به خصوص در فضای کریپتو تردید ایجاد می‌کند.
  • سیستم‌های PoA توان عملیاتی بالایی دارند، اما جنبه‌هایی از تغییرناپذیری زیر سوال می‌رود. چون مواردی مانند سانسور و لیست سیاه در آن به‌راحتی انجام می‌شود.
  • انتقاد رایج دیگر این است که هویت اعتبارسنجان PoA برای همه قابل‌مشاهده است. استدلال مخالف آن این است که فقط نودهای معتبری که توانایی تصدی این سمت را دارند، به دنبال اعتبارسنجی (به‌عنوان یک شرکت کننده عمومی شناخته‌ شده) هستند. هنوز هم ، دانستن هویت اعتبارسنج‌ها می‌تواند منجر به دست‌کاری شخص ثالث شود. به‌عنوان مثال ، اگر رقیبی بخواهد یک شبکه مبتنی بر PoA را مختل کند، ممکن است سعی کند بر اعتبارسنج‌های شناخته‌شده عمومی تأثیر بگذارد تا مخرب عمل کنند و سیستم را از درون به خطر بیندازند.
  • PoW ، PoS یا PoA همه مزایا و معایب منحصربه‌فرد خود را دارند. کاملاً مشهور است که تمرکززدایی در جامعه ارزهای دیجیتال بسیار ارزشمند است و PoA، به‌عنوان یک مکانیزم اجماع، تمرکززدایی را برای رسیدن به توان عملیاتی و مقیاس‌پذیری بالا فدا می‌کند.
  • گره‌های معتبر بلاکچین PoA قدرت کامل برای تصمیم‌گیری در مورد بلاک‌های جدید را دارند. به‌عنوان مثال، آنها این امکان را دارند که تراکنش‌های خاصی را متوقف کنند، این امر می‌تواند باعث ایجاد تضاد در منافع و حتی به خطر انداختن امنیت شبکه شود.

مزایای اثبات اعتبار

  • اثبات اعتبار تقریباً نیاز به هیچگونه قدرت محاسباتی و الکتریکی برای عملکرد خود ندارد.
  • زنجیره بلوکی که روی PoA قرار دارد .می‌تواند بدون استفاده از دارایی مانند بیت‌کوین یا اتر وظایف خود را انجام دهد.
  • از آنجا که PoA فقط به تعداد محدودی از نودها احتیاج دارد ، شبکه می‌تواند با کاهش زمان بین هر بلوک (Blocktime) و پردازش تراکنش‌های بیشتر، برای پردازش هزینه‌های نزدیک به صفر (هزینه‌های معامله)، بطور مرتب زنجیره را به‌روز کند.
  • PoA، به دلیل تعداد اعتبارسنج بسیار کمتری نسبت به سایر سازوکارهای اجماع، می‌تواند به توان عملیاتی بسیار بالاتری دست یابد
الگوریتم اجماع چیست؟

الگوریتم اجماع فرایندی است که طبق آن می‌توان بر سر داده‌‌ها بین گره‌های یک شبکه توزیع شده، به توافق رسید. وقتی در شبکه‌ای کاربران یا نودهای زیادی مشغول به فعالیت هستند، این الگوریتم‌ها به اعتمادپذیری آن شبکه کمک می‌کنند

الگوریتم اثبات سهام (POS) چیست؟

در الگوریتم اثبات سهام یا گواهی سپرده (PoS) نودهای اعتبارسنج باید توکن بومی شبکه را سپرده گذاری (استیک) کنند. سپس می‌توانند تراکنش‌ها را بررسی و بلاک‌های جدید در شبکه ایجاد کنند.

الگوریتم‌های اجماع رایج بازار کدامند؟

اکثر پروژه‌های بلاکچین از یکی از سه الگوریتم اجماع رایج اثبات کار (PoW)، اثبات سهام (PoS) یا اثبات سهام واگذار شده (DPoS) استفاده می‌کنند. هدف تمامی این مکانیسم‌ها حصول اطمینان برای استفاده از  نسخه‌های یکسانی از فایل‌های پایگاه داده توزیع شده است.

4
0
برای پیشنهاد این مقاله به دیگر کاربران عزیز فکت کوینز روی دکمه زیر کلیک کنید

فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز

برای دیدن آموزش های
رایگان بیشتر،عضو شوید

    اشتراک در
    اطلاع از
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    مشاهده همه نظرات
    محل تبلیغ
    ramzarzy
    0
    نظر خود را بنویسید !x