متاورس چیست ؟ چرا اینقدر جنجال به پا کرده است؟

متاورس چیست ؟ چیزی دربارهاش شنیدهاید؟ اگر اهل دنبالکردن خبرهای دنیای فناوری باشید، حتما این عنوان به گوشتان خورده است و میدانید که مارک زاکربرگ (خالق فیسبوک) بار دیگر با طرحی تازه بر سر زبانها افتاده و جنجال به پا کرده است. اجازه بدهید که در این مقاله از فکت کوینز از متاورس و هیاهوی کنونی پیرامونش برایتان بگوییم.
متاورس چیست و در پروژه تازه زاکربرگ چه میگذرد؟
فیسبوک نام خود را به متا (Meta) تغییر داده است. خبرها حاکی از آن است که اعضای تیم این شرکت بزرگ میخواهند زمان و انرژیشان را معطوف به پروژه متاورس کنند و همین اخبار است که باعث شده، توکنهای مربوط به پروژه متاورس افزایش قیمت قابلتوجهی را تجربه کنند.
متاورس چیست و چه میگوید؟ درست مانند ایده خودروهای الکتریکی که چیز جدیدی نبود، متاورس هم ایدهای نو نیست. در دهههای گذشته هم دنیاهای مجازی بسیاری عرضه شدهاند. اما چرا حساب متاورس به عنوان بستری مجازی و دنیایی غیرواقعی اینقدر سروصدا به پا کرده است؟ اصلا متاورس دقیقا به چه معناست؟
لینک مفید: متاورس (Metaverse) یا جهان دیجیتال چیست؟ مقدمه ای بر توکن ETP
شرحی بر متاورس
متاورس (metaverse) جهانی سهبُعدی و مجازی است که کاربران اینترنتی حاضر در فضایی مشترک را به یکدیگر متصل میکند. قواعد و قوانین این دنیای شبیهسازیشده را صاحبش معلوم میکند. هر دنیای مجازی در فضای متاورس میتواند زمینه و مفاهیم مختص به خود را داشته باشد. فیلمی به نام بازیکن شماره یک، آماده! (Ready Player One) هم وجود دارد که میتوانید با دیدنش درباره متاورس اطلاعات بهتری کسب کنید.
در دنیای مجازی متاورس با کمک ابزارهایی مانند انواع هدستها، دنیای واقعی در بستری مجازی شبیهسازی میشود. متاورس به معنای فراجهان است و میتواند نسل تازهای از تکنولوژی را به دنیا عرضه کند. شرکتها، ارتباطات، معاملات و زندگی در ابعاد مختلف میتواند در بستر دنیاهای مجازی جریان پیدا کند. چنین چیزی جذاب و جالب است، نیست؟
مارک زاکربرگ نشان داده که راه و رسم تغییر در دنیای فناوری را بهخوبی میداند. پس ورودش به دنیای متاورس هم بیگدار به آبزدن نخواهد بود و قطعا همراه با نوآوریهایی پیش خواهد رفت که دنیا را تحتتاثیر قرار میدهد. اینطور نیست؟
دلیل اهمیت متاورس چیست؟
تا اینجا متوجه شدید که متاورس ایده تازهای نیست و از دنیایی مجازی در سطح اینترنت و فضاهای مجازی صحبت میکند که کاربران را با قواعد تعیینشده از سوی صاحب آن دنیا به هم متصل میکند. اگر متاورس چیز تازهای نیست پس چرا اینقدر سروصدا به پا کرده است؟
یکی از مهمترین دلایل رشد و اهمیت آن به ورود وبتری (WEB 3.0) به میدان بازمیگردد. وبتری با فناوری بلاک چین در ارتباط است و میتواند تغییراتی زیادی بهوجود بیاورد.
وب تری چیست؟
- وب وان (Web 1.0) با بارگذاری محتوا از سوی کاربران در اینترنت معنا پیدا میکند. آنها میتوانند دادههایی را از سطح اینترنت دریافت کنند یا از مرورگرها برای جستوجو بهره ببرند اما امکان تعامل وجود ندارد. در واقع، در وب وان با نوعی ارتباط یکسویه روبهرو هستیم.
- وب تو(Web 2.0) همین اینترنت امروزی است. امکان بارگذاری و دریافت اطلاعات در سطح شبکه برای کاربران وجود دارد. ضمن اینکه همه آنها میتوانند با هم در تعامل و ارتباط هم قرار بگیرند. اما صاحب تمام محتواها همین بستر اینترنت است.
برای روشنترشدن این بخش از موضوع به این پرسش فکر کنید: اگر یوتیوب تمام ویدئوهایتان را پاک کند، چه میتوانید انجام بدهید؟ پس اختیار دادهها در اینترنت فعلی به دست پلتفرمهایی است که در آن اجرا و تبادل میشوند.
در وبتو نمیتوانید صاحب تمامعیار دادهها و محتواهایی باشید که در سطح اینترنت به اشتراک میگذارید. حال داستان واردکردن متاورس به وبتو هم با همین مشکل روبهروست. هرچقدر هم که تلاش کنید، متاورس یا پلتفرم زندگی مجازی را در اینترنت وب تو جا بیاندازید، باز هم مالکیت محتوای تولیدشدهتان در آن به دست صاحب پلتفرم خواهد بود.
بازیهایی که میسازید، زمینهایی که مجازی معامله میکنید یا شخصیتهای مجازی تولیدیتان در متاورس در واقع بهطور کامل متعلق به خودتان نخواهند بود. پس وبتری و بلاکچین پا به میدان گذاشتهاند تا همه این مشکلات رفع شود و معنای واقعی مالکیت داده و محتوا به تعبیری درست برسد.
لینک مفید: تغییر نام فیسبوک به متا (Meta) به نفع توکن های متاورس تمام شد
وب تری در دنیای متاورس چیست؟
در وبتری از مفهوم شبکههای غیرمتمرکز استفاده میشود. در واقع، چارچوبی بهواسطه آن بهوجود میآید که شفافیت و وضوح عملیاتی بالایی دارد. این شفافیت و ساختار، مالکیت محتوا را برای کاربران فراهم میکند.
در شبکههای بلاکچینی همهچیز غیرمتمرکز است. متاورس هم میخواهد در بستر چنین پلتفرمهایی اقدام به فعالیت کند. منظور چیست؟ یعنی ناظر و مدیری در این شبکهها وجود ندارد. هر عضو از شبکه ناظر بر تمام اقداماتی است که در آن صورت میگیرد و این عموم کاربران هستند که با آرای خود به مدیریت عملیات مختلف در بلاک چین کمک میکنند.
با تلفیق متاورس و بلاک چین دیگر مالکیت محتوای کاربران به خطر نمیافتد و میتوانند مدیر تماموکمال دادههای خود باشند. انتقال داراییهای غیرمتمرکز هم به کاربران کمک میکند که بدون اصطکاک و مشکلات رایج با هم تبادل اطلاعات و داده داشته باشند.
چشمانداز متاورس چیست؟
رواج متاورس در بستر بلاک چین میتواند راهی برای توسعه و حمایت از شبکههای بلاکچینی هم باشد. با وجود متاورس که دنیایی مجازی برای زندگی است، پای کاربران مختلفی برای سروساماندادن به فعالیتهای خود به دنیای بلاکچین باز میشود.
این یعنی مفهوم شبکههای غیرمتمرکز بیش از گذشته رواج و کاربرد پیدا خواهد کرد. استقبال از بلاکچین آن را بدل به اکوسیستمی عالی برای سرمایهگذاری هم خواهد کرد. شبکههای بلاکچینی و غیرمتمرکز و متعلقاتشان در آینده با رشد متاورس بیشتر رونق خواهند گرفت.
یکی از متعلقات شبکههای بلاکچینی رمزارزها هستند. ارزهای دیجیتال در بستر این شبکهها تولید و تبادل میشوند و رشد بلاکچین و متاورس میتواند روی ارزشمندترشدن و رواج آنها هم اثرات بسیار مثبتی بگذارد. بیت کوین را که همه میشناسند اما توسعه رمزارزهای دیگری مانند آن هم در پلتفرم متاورس شدت خواهد گرفت.
بدیهی است که مشکلاتی هم در پی توسعهیافتن متاورس بهوجود خواهد آمد. برای مثال، انزوای ناشی از بریدهشدن از دنیای واقعی و پناهبردن به فضاهای شبیهسازیشده در حالت افراطی میتواند کمی وحشتناک و مشکلآفرین باشد.
باید منتظر ماند و دید که دنیا با وجود شبکههای غیرمتمرکز، دنیاهای مجازی و امکانات عجیبوغریبشان به کجا میرسد. شما چه فکر میکنید؟ در آینده دنیایمان از نقطهنظر فناوری به کجا خواهد رفت؟ همهچیز بهتر خواهد شد یا بدتر؟
فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز
برای دیدن آموزش های رایگان بیشتر،عضو شوید