رسمیت رمزارزها: نظام حاكمیت ایران رمزارزها را به رسمیت نمی‌شناسد

خانهاخباررسمیت رمزارزها: نظام...

آنچه می‌خوانید...

spot_img
spot_img

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، برنامه “آوای قانون” در رادیو گفتگو در روز ۱۴ تیر ماه با بررسی موضوع رسمیت رمزارزها در ایران و پاسخ‌گویی به سوالات این حوزه به روی آنتن رفت.  دكتر امین تویسركانی، بازپرس دادسرای جرائم رایانه‌ای تهران و پژوهشگر حوزه حقوق سایبری، در این برنامه حضور داشت و مهندس مهدی امیری، معاون اداره كل نظارت بر فضای مجازی دادستان كل كشورنیز به صورت تلفنی به گفتگو پرداخت.

- Advertisement -
spot_img

بررسی رمزارزها در ایران

دکتر تویسرکانی در پاسخ به سؤال مجری درباره‌ی ماهیت رمزارز، بیان کرد که رمز ارزها به عنوان یکی از انواع دارایی‌های دیجیتال شناخته می‌شوند و انواع مختلفی دارند. در واقع، رمز ارز نوعی دارایی مجازی است که توسط نرم افزاری با سیستم رمزگذاری خاص تولید شده و تحت یک سیستم متمرکز عمل می‌کند.»

- Advertisement -

وی درباره‌ی قانونی یا غیرقانونی بودن رمز ارزها اظهار داشت حاکمیت‌ها در کشورهای مختلف به شیوه‌های متفاوتی عمل می‌کنند. در حال حاضر، در ایران قانونی وجود ندارد که تولید و عرضه رمز ارزها را صراحتاً غیرقانونی اعلام کند. با این حال، مراجع دولتی تصریح کرده‌اند که نظام حاکمیت ما فعلاً رمز ارزها را به رسمیت نمی‌شناسد و بطور قطع از نظر حقوقی، رمزها پول و ارز محسوب نمی‌شوند.

او درباره‌ی اقداماتی که برای مقابله با تهدیدات و  بهره‌برداری از فرصت‌های مرتبط با رمزارزها در ایران، چه اقداماتی صورت گرفته است، بیاتن داشت: «درباره‌ی این موضوع، علاوه بر تهدیدات بسیار، قطعاً فرصت‌هایی هم وجود دارد كه حاكمیت استفاده از این فرصت‌ها را پذیرفته است. یکی از ویژگی‌های رمزارزها این است که می‌توان آنها را از هیچ خلق کرد؛ در واقع اعتبار هستند، نه یک مال ملموس فیزیکی با پشتوانه؛ این ارز‌ها صرفاً در یک مکانیسم رایانه‌ای خلق می‌شوند. حتی مردم کشور نیز قادرند این رمزارزها را خلق کنند و آن‌ها را هیچ بیافرینند.

تویسركانی درباره‌ی میزان خطر مالباختگی مردم از طریق رمز ارزها اظهار داشت: «متآسفانه در طی دو سال گذشته پرونده‌های مرتبط با رمز ارز به صورت نگران کننده‌ای در نظام قضایی ما افزایش پیدا كرده و این روند در حال افزایش است.

بسیاری از پرونده‌های قدیمی كه به شیوه‌های سنتی انجام می‌گرفت، وارد حوزه رمز ارز شده که انواع مختلفی هم دارند. با توجه به ویژگی‌های رمز ارز و اینكه هیچ نظارتی در هیچ جای دنیا در این خصوص وجود ندارد، در بسیاری از پرونده‌های مرتبط با رمزارز،  عملاً امکان شناسایی متهمین، افراد مقصر و تعویض خسارت و ضرر وجود ندارد.

در ادامه، دکتر امیری درباره‌ی راهكارهای فنی بازدارنده‌ای برای این موضوع گفت در این موضوع بحث آموزش خیلی مهم است و سطح سواد رسانه‌ای و اطلاعات مردم ما در حوزه فضای سایبر نسبت به سطح جهانی خیلی پایین‌تر است، مردم به شدت روی معاملات پر ریسك سریع اقدام می‌كنند و عواقب آن را در نظر نمی‌گیرند.

ممکن است بسیاری  از مردم اطلاع نداشته باشند كه معامله‌ی هرگونه رمز ارز در مصوبه هیئت وزیران به صراحت  اعلام شده و هرگونه معامله رمز ارز در داخل كشور ممنوع است و ریسك و عواقب آن بر عهده كسانی است كه این تخلف را انجام می‌دهند. معمولاً افراد آن را با بورس مقایسه می‌كنند در حالی كه به شدت با آن متفاوت است. ضعف اطلاعاتی مردم باعث شده به راحتی اطلاعات و دارایی‌هایشان متعددا در خطر قرار بگیرد.

وی درباره‌ی قانونی بودن رمزارزها در ایران اظهار داشت که به دلیل برخی محدودیت‌های بین‌المللی كه بر علیه كشور اعمال شد و تحریم‌هایی که بر علیه كشور ما وضع كردند، دولت موافقت كرد به صورت كنترل شده افراد استخراج رمز ارز را انجام دهند، مشروط بر اینكه در داخل كشور توزیع و معامله نكنند، بلكه در خارج از كشور برای دور زدن تحریم‌های ظالمانه و بهره بردن از منافع آن و در تجارت‌های بین المللی از آن استفاده كنند. البته این امر، با مجوزها و شرایط خاصی امکان پذیر است.

دکتر امیری در پاسخ به این سوال که آیا استخراج رمز ارز صرفه اقتصادی دارد یا خیر، پاسخ داد در مصوبه دولت آمده استخراج كننده‌ها باید برق را به صورت برق صادراتی محاسبه كنند و حتی اگر برق به این طریق محاسبه شود، باز هم سود قابل توجهی برای آنها دارد.

تویسركانی درباره‌ی رصد میزان وجوه ریالی و خروج سرمایه از كشور بیان داشت:

«تشخیص اینكه این رمز ارزها برای داخل یا خارج است اساساً امكان‌پذیر نیست. فرایند تولید رمز ارز، فرایندی كاملاً ساده و در حد یك اپراتور استفاده كننده از رایانه است. تبدیل وجوه ریالی به رمز ارز در كشور خیلی زیاد است و جنبه غیر متمركز آن اجازه نمی‌دهد كه رصد كنیم چه میزان از وجوه ریالی تبدیل به دارایی‌های رمز ارز شده است.»

دکتر امیری درباره‌ی این موضوع بیان داشت:«به دلیل غیر‌متمرکز بودن این روند، قطعاً آمار دقیقی وجود نداردو آمار تقریبی موجود واقعاً فاجعه است و مسئولین و مردم باید هشدار جدی دریافت کنند.»

در ادامه، دکتر تویسركانی درباره‌ی نحوه پیگیری مالباختگان حوزه رمز ارز اظهار داشت چگونگی برخورد با جرایم رمز ارز به نوع اتفاقی كه می‌افتد و رفتار قربانی بستگی دارد. افراد باید به مواردی مانند عرضه رمزارزهای جدید با اسامی جدید و ناشناخته كه دارای سوددهی بالا هستند و سرمایه‌گذاری به صورت شركت‌های هرمی در رمزارز‌ها دقت و از آن اجتناب كنند.

امیری درباره‌ی آموزش‌های لازم در این زمینه گفت: «طعمه‌ها و قربانی‌ها معمولاً از كشورهای در حال توسعه‌ای هستند كه اطلاعات فنی كمتری دارند و و با مشكلات اقتصادی همراه هستند و می‌خواهند راه ۱۰۰ ساله را یك شبه طی كنند.

اگر عواقب فعالیت‌های شبیه به معاملات رمز ارز عواقبش را در نظر گرفته نشود، هیچ عاقبتی ندارد و طمع پول‌های لحظه‌ای نه تنها خودشان را بیشتر در این باتلاق فرو می‌برد بلكه اقوام و دوستانشان را نیز ترغیب كرده و آن‌ها را به سمت شبكه‌های آلوده می‌كشاند. بهترین راه برای پیشگیری از این موضوع آموزش، افزایش سواد و اطلاع رسانی‌های لازم است.

در پایان، دکتر تویسركانی درباره‌ی فرصت‌های رمز ارزها بیان کرد:

«با توجه به وجود محدودیت‌های ظالمانه در نظام مالی بین‌المللی، به نظر می‌رسد امکان استفاده از رمزارزها در این زمینه وجود دارد. با استخراج و انتقال رمزارزها، می‌توان فرصت‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها فراهم کرد؛ اما این فرصت‌ها بیشتر برای افرادی است که در این حوزه تخصص دارند.»

براي اطلاع از آخرين اخبار ارز ديجيتال با فكت كوينز همراه باشید.

spot_img

پاسخ دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

spot_imgspot_imgspot_img

هیچ خبری رو از دست نده!

محاسبه‌گر ارزهای دیجیتال
ارز معادل
تومان

محاسبه با مبلغ تتر : تومان