شبکه منتل (Mantle Network) چیست؟ آشنایی با توکن MNT

خانهمعرفی پروژهشبکه منتل (Mantle...

آنچه می‌خوانید...

spot_img
spot_img

جای تعجب نیست که شبکه اتریوم به دلیل فناوری پیشرفته و امنیت قوی خود یکی از محبوب‌ترین بلاکچین‌ها در بین توسعه‌دهندگان به شمار می‌رود. اما متأسفانه، مقیاس‌پذیری همچنان یکی از مشکلات اتریوم است و در نتیجه، بسیاری از پروژه‌ها درصدد رفع این مسئله به کمک زنجیره‌های لایه 2 هستند. یکی از آخرین پروژه‌هایی که به این حوزه پیوسته، شبکه منتل (Mantle Network) است. چیزی که آن را از سایر شبکه‌های لایه ۲ متمایز می‌کند، معماری ماژولار آن است که نه‌تنها مقیاس‌پذیری، بلکه امنیت بسیار بالا را فراهم می‌کند. در ادامه با فکت کوینز همراه باشید تا به بررسی کامل این پروژه جذاب بپردازیم.

شبکه منتل چیست؟

شبکه منتل چیست؟

شبکه منتل یا منتل نتورک  (Mantle Network)که در ابتدا در ژوئن 2022 پیشنهاد شد، اولین زنجیره لایه ۲ ماژولار اتریومی است که در مورد اینکه چگونه جنبه‌های مختلف یک بلاکچین (در دسترس بودن داده‌ها، عملکرد بالا، امنیت و موارد دیگر) می‌توانند بهتر با هم کار کنند بازنگری می‌کند.

- Advertisement -

شبکه منتل یک شبکه L2 است که با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است، به این معنی که توسعه‌دهندگان می‌توانند از قراردادهای هوشمند و ابزارهایی که روی اتریوم کار می‌کنند با حداقل اختلال استفاده کنند.

Mantle Network دارای یک معماری ماژولار است که در آن از رول آپ‌های آپتیمیستیک optimistic) rollups )  استفاده می‌شود. با رول آپ‌های آپتیمیستیک، محاسبات و ذخیره‌سازی اطلاعات هر دو در خارج  زنجیره انجام  می‌شوند. تراکنش‌ها نیز به صورت دسته‌ای پردازش می‌شوند. این در نهایت باعث می‌شود تا بار محاسباتی کمتری در شبکه اصلی اتریوم ارسال و پردازش شود، که به نوبه خود توان عملیاتی شبکه منتل را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: رول آپ ها؛ برترین راه‌حل لایه ۲ جهت رفع مشکل مقیاس‌پذیری اتریوم

تغییر برند  BIT به MNT

در ماه مه 2023، اعلام شد که Mantle برنامه‌هایی برای تغییر برند دارد و یک طرح پیشنهادی برای رأی‌گیری توسط BitDAO ارائه کرد. این پیشنهاد با 235 میلیون رأی  موافق و 988 رأی مخالف (توکن (BIT تصویب شد، و  جامعه با پیشنهاد منتل مبنی بر ادغام BitDAO و Mantle تحت یک نام تجاری، یعنی توکن منتل (MNT) موافقت کرد. رول آپ این اکوسیستم تحت عنوان Mantle Network شناخته می‌شود. BitDAO نیز به Mantle Governance تغییر نام خواهد داد.

تغییر برند  BIT به MNT

از طریق این تغییر نام تجاری، Mantle قادر خواهد بود برای کسانی که توکن دارند توسعه پایدار ایجاد کند و توافق جامعه را تقویت کند. این تحول همچنین فضایی را برای رشد برای پیشنهادات کلیدی مانند Mantle Network ایجاد می‌کند و در عین حال حفظ حاکمیت و امتیازات اقتصادی را برای دارندگان توکن تضمین می‌کند.

هدف شبکه منتل چیست؟

بسیاری از راه‌حل‌های مقیاس‌پذیری که امروزه وجود دارند دارای محدودیت‌هایی هستند. درحالی‌که آنها مقیاس‌پذیری شبکه اتریوم را افزایش ‌می‌دهند، اغلب امنیت شبکه را به خطر می‌اندازند. در نتیجه، پروتکل‌های غیرمتمرکز که با حجم زیادی نقدینگی سروکار دارند، از ترس به خطر افتادن امنیت خود، قادر به استقرار در این زنجیره‌ها نیستند.

اینجا جایی است که Mantle Network می‌درخشد. منتل نتوورک برای افزایش مقیاس‌پذیری شبکه اتریوم، از فناوری رول آپ و یک لایه غیرمتمرکز دسترس‌پذیری داده برای افزایش کارایی و عملکرد استفاده می‌کند؛ همه این‌ها در عین کاهش هزینه‌ها و تأخیر تراکنش‌ها امکان‌پذیر می‌شود.

شبکه منتل در مقابل سایر راه‌حل‌های لایه ۲ اتریوم

منتل نه‌تنها با نوآوری فنی، بلکه با یک اکوسیستم قوی و گسترده از شرکا خود را از سایر راه‌حل‌های L2 متمایز می‌کند.

از آنجایی که Mantle Network با شرکای بزرگ فناوری برای ارائه بهترین نوآوری‌ها به کاربران کار می‌کند، می‌تواند بر تقویت اکوسیستم شرکای خود تمرکز کند. همه این‌ها برای تسریع فرآیند توسعه و برنامه‌های غیرمتمرکز جدید از مراحل اولیه ساخت به علاوه چندین تحلیل داده آنچین، ابزارهای پیشرفته و موارد دیگر، تا راهبرد ورود به بازار، از جمله آن‌رمپ‌های (on-ramps) صرافی‌های ارز دیجیتال ارائه شده است.

این اکوسیستم همچنین توسط یک پایگاه کاربری و جامعه بزرگ وب 3، تقویت می‌شود و به سازندگان این امکان را می‌دهد تا کاربران قدرتمند خود را به شیوه‌ای هدفمندتر پیدا کنند.

در نهایت، شبکه منتل توسط یک DAO اداره می‌شود و هر تصمیم کلیدی باید تحت فرآیند رأی‌گیری توسط دارندگان توکن MNT باشد تا اجرایی شود.

شبکه منتل چگونه کار می‌کند؟

Mantle Network به عنوان یک فناوری برای مقیاس‌پذیری اتریوم، از رول‌آپ‌های  ماژولار بلاکچین، دسترس‌پذیری داده‌ها و پل زدن (Bridging) استفاده می‌کند.

 بیشتر بخوانید: مفهوم ZKevm اتریوم چیست و چه تاثیری بر شبکه دارد؟

رول‌آپ‌های  ماژولار بلاک چین

اجرا، اجماع، تسویه و دسترس‌پذیری داده‌ها در  Mantle Network بر روی لایه‌های تخصصی انجام می‌شود که می‌تواند توسط بازیگران شبکه در سطوح مختلف اجرا شود. در نتیجه، Mantle Network قادر است به کاهش قابل توجه کارمزد گس (Gas) و افزایش کلی عملکرد شبکه دست یابد.

Mantle Network از یک مدل Modular Rollup برای بهینه‌سازی عملکردهای اصلی عملیات بلاک چین استفاده می‌کند.

جداسازی منابع کارایی شبکه را افزایش می‌دهد زیرا هر لایه در یک کار خاص تخصص دارد. هر کاربر در سطح یکسانی از امنیت عمل می‌کند، برخلاف فقط اعتبارسنج‌های فول نود (Full node) در لایه 1.

با کار بر روی لایه‌های جداگانه، بار اجرایی و اعتبارسنجی کلی فناوری‌هایی مانند گواهی‌های تقلب و گواهی‌های زی کی (ZK proofs) بر روی گره‌ها کاهش می‌یابد، زیرا آنها نیازی به اجرای تمام تراکنش‌ها برای بررسی اعتبار تراکنش‌ها ندارند.

دسترس‌پذیری داده‌ها

Mantle Network به حل مشکل امنیتی که بلاک‌چین‌های بر پایه رول آپ با آن مواجه می‌شوند، می‌پردازد. EigenLayer، یک پروتکل ری استیکینگ (re-staking)، از شبکه موجود اتریوم استفاده می‌کند تا به راه‌حل‌های لایه ۲ اجازه دهد دسترس بودن داده‌ها را تضمین کنند. در عین حال، امنیت در همان سطح شبکه اصلی اتریوم حفظ می‌شود.

بنابراین، شبکه منتل  از راه‌حل دسترس‌پذیری داده EigenLayer، معروف به EigenDA، استفاده می‌کند و به گره‌ها اجازه می‌دهد تا خدمات دسترس‌پذیری داده را در Mantle Network ارائه دهند. اعتبارسنج‌‌ها می‌توانند خدمات خود را ارائه دهند و در مدل اقتصادی Mantle Network از طریق استیک کردن MNT شرکت کنند و فرصت‌های کسب سود بیشتری را ایجاد کنند.

با EigenDA، لایه دسترس‌پذیری داده (data availability) از لایه اجماع جدا می‌شود. علاوه بر این، یک کانال unicast را برای تبادل داده بین فعالان شبکه پیاده‌سازی می‌کند تا کارایی ذخیره‌سازی و انتقال داده‌ها را افزایش دهد.

چنین راه‌حلی علاوه بر قابلیت‌های حاکمیتی، سودمندی توکن MNT را نیز افزایش می‌دهد و توان عملیاتی بالای لازم را برای اپلیکیشن‌های وب ۳ نسل بعدی فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید: هزینه تراکنش انتقال از لایه1 به لایه2 اتریوم چقدر است؟ چطور این کارمزد را کاهش دهیم؟

گواهی‌های تقلب

در مدل آپتیمستیک، رول‌اپ‌ها فرض را بر این می‌گیرند که فعالان شبکه صادقانه و درست عمل می‌کنند. بنابراین، اجرای صحیح گواهی‌های تقلب (fraud proofs) برای تقویت یکپارچگی شبکه مورد نیاز است. با این حال، این فرآیند بدون چالش نیست.

در وضعیت فعلی، تأیید کننده آنچین (on-chain verifier) فقط می‌تواند دستورالعمل‌ها را در یک ماشین مجازی سطح پایین انجام دهد. این امر مستلزم آن است که کلاینت EVM گواهی تقلب خود را به زبان سطح پایین‌تر تغییر دهد تا تأیید کننده آنچین بتواند آن را تفسیر کند. به عبارت دیگر، محتویات گواهی تقلب اغلب مستقیماً از یک کلاینت EVM سازگار به دست نمی‌آید. حتی اگر اینطور باشد، هیچ راهی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. به این ترتیب، این منجر به تداخل با به حداقل رساندن اعتماد در شبکه می‌شود.

برای حل این مشکل، شبکه منتل  رویکردی را در پیش گرفته است که جمع‌آوری و تأیید گواهی‌های تقلب را مستقیماً با استفاده از دستورالعمل‌های EVM پیاده‌سازی می‌کند و به همه کلاینت‌های اتریوم امکان می‌دهد تا آشکارا با یک سیستم گواهی مشترک تعامل داشته باشند.

چرخه حیات تراکنش

یک تراکنش ابتدا زمانی وارد Mantle Network می‌شود که یک کاربر، دی اپ (dApp) یا اسکریپت (script) انتقال وجه را آغاز کند یا کاری را انجام دهد. ادغام Mantle SDK و سایر ابزارهای موجود امکان ایجاد درخواست، امضای کلیدهای خصوصی و ارسال به Mantle Network برای پردازش Sequencer را می‌دهد. سپس تراکنش تأیید شده قبل از ارسال نهایی به اتریوم به یک بلوک در حال انتظار اضافه می‌شود. از آنجایی که چندین تراکنش در دسته‌ای از بلوک‌های معلق وجود دارد، Mantle Network می‌تواند هزینه‌های ثابت را بین آنها تقسیم کند تا به کارمزد تراکنش‌های پایین دست یابد.

به دنبال این فرآیند، گره‌های طرح امضای آستانه (Threshold Signature Scheme nodes )، داده‌های بلوک را قبل از ارسال به شبکه اتریوم از طریق Sequencer بررسی می‌کنند. تأییدکننده‌های رول آپ Rollup) verifiers) در شبکه منتل داده‌ها را همگام‌سازی می‌کنند تا برای سایر کاربران و برنامه‌های کاربردی قابل دسترسی باشند، درحالی‌که در اتریوم، داده‌های ارسال‌شده پس از عبور از مکانیسم اجماع اتریوم در زنجیره ثبت می‌شوند.

علاوه بر این، گره‌های Data Availability در شبکه منتل داده‌ها را همگام‌سازی می‌کنند و دسترسی به آنها را تضمین می‌کنند. با انجام این کار، این گره‌ها توکن‌های MNT را به عنوان پاداش دریافت خواهند کرد.

پل زدن (Bridging)

از آنجایی که Mantle Network 2 و  Ethereum دو بلاکچین مجزا هستند، برای جابجایی ETH و سایر توکن ها بین این زنجیره‌ها، نیاز به پل (Bride) داریم.

تبدیل توکن BIT به توکن MNT

تبدیل توکن BIT به توکن MNT

به عنوان بخشی از تغییر نام تجاری، اکوسیستم Mantle دیگر توکن BIT را کنار گذاشته و از توکن‌های جدید MNT استفاده می‌کند.

توکنومیکس MNT

منتل احتمالاً یک مدل حاکمیتی عمدتاً خارج از زنجیره را اتخاذ می‌کند. بحث‌ها توسط تیم اصلی یا توسط اعضای جامعه آغاز می‌شود و سپس از طریق کامیونیتی با جامعه گسترده‌تر کاربران منتل به اشتراک گذاشته می‌شود. اگر بحث‌ها علاقه کافی و بازخورد مثبت پیدا کنند، ممکن است به پیشنهادهای رسمی (MIP) تبدیل شوند که توسط دارندگان توکن MNT رأی دریافت می‌کنند.

دارندگان توکن باید قبل از اینکه بتوانند رأی یا پیشنهاد دهند، حق رأی خود را به یک آدرس واگذار کنند. این می‌تواند آدرس خودشان یا دیگران باشد. واگذاری حق رأی، نیازی به قفل کردن توکن‌ها یا انتقال آنها ندارد و در صورت به خطر افتادن کیف پول واگذار شده، از دارندگان آن محافظت می‌شود. این همچنین باعث می‌شود تا وزن رأی مستقل از ذخایر توکن تنظیم شود و تمرکززدایی و رأی‌گیری مبتنی بر تخصص را ترویج کند.

توکن‌های جدید MNT هم به عنوان توکن‌های حاکمیتی و هم به عنوان توکن‌های کاربردی در Mantle Ecosystem عمل می‌کنند. هر توکن MNT دارای وزن برابری است که دارندگان توکن را قادر می‌سازد در رأی‌گیری DAO شرکت کنند. ارز دیجیتال MNT به عنوان یک توکن کاربردی، برای پرداخت کارمزدهای گس در Mantle Network استفاده می‌شود و می‌تواند برای گره‌های شبکه منتل وثیقه گذاشته شود. این یک توکن ERC-20 با عملکردی مشابه سایر توکن‌های بلاکچین L2 است. DAO ها قابل انطباق هستند، بنابراین حاکمیت و کاربرد توکن MNT ممکن است با تکامل شبکه منتل تغییر کند.

توزیع توکن‌های MNT توسط فرآیند Mantle Governance کنترل می‌شود. هیچ هدف یا محدودیت مشخصی برای توزیع توکن وجود ندارد، اما حوزه‌های کلیدی شامل مشوق‌های کاربران، مشوق‌های شرکای فناوری، تیم مشارکت‌کننده اصلی و مشاوران و سایر فرصت‌ها، مانند خریدها و مبادله توکن‌ (Token swap) هستند. هر فرصت به صورت جداگانه با در نظر گرفتن مزایای بالقوه آن برای منتل ارزیابی می‌شود.

توکن‌های MNT قرار است به صورت زیر توزیع شوند:

  • خزانه داری: 65.6%
  • عرضه در گردش: 34.4٪

با این حال، کامیونیتی منتل در حال بررسی پیشنهادی برای بهینه‌سازی عرضه کاملاً رقیق شده توکن MNT در آماده‌سازی برای راه‌اندازی آن است. هدف اصلی این طرح پیشنهادی، تبدیل نکردن 3 میلیارد دلار توکن BIT به MNT است که در حال حاضر در خزانه منتل نتوورک نگهداری می‌شود. این به طور مؤثری عرضه کاملاً رقیق شده MNT را در زمان راه‌اندازی به میزان 3 میلیارد توکن در مقایسه با BIT دلار کاهش می‌دهد.

این تغییر پیشنهادی دارایی‌های MNT خزانه را از حدود 6.05 میلیارد به حدود 3.05 میلیارد کاهش می‌دهد. عرضه در گردش MNT در حدود 3.17 میلیارد دلار باقی خواهد ماند. در نتیجه، عرضه کاملاً رقیق شده از حدود 9.22 میلیارد به 6.22 میلیارد کاهش می‌یابد. آنگاه توزیع توکن به صورت زیر خواهد بود:

  • خزانه منتل: 49%
  • عرضه در گردش: 51%

هدف این طرح حفظ تعادل بین به حداقل رساندن عرضه کاملاً رقیق‌شده MNT (برای افزایش قابلیت پیش‌بینی دارندگان توکن) و اطمینان از منابع کافی برای تسهیل فعالیت‌های توسعه و پذیرش محصول در حال و آینده است.

تغییرات پیشنهادی هنوز در مرحله رأی‌گیری توسط جامعه Mantle قرار دارند و تاثیرات واقعی به نتیجه این رأی‌گیری بستگی دارد.

نقشه راه شبکه منتل

BitDAO برای اولین بار راه‌اندازی رسمی نرم افزار Mantle Network را در 30 نوامبر 2022 اعلام کرد. در 10 ژانویه 2023، شبکه آزمایشی عمومی Mantle Network فعال شد. در 5 می 2023، یک پیشنهاد در مورد تغییر نام تجاری Mantle مطرح شد و پس از هفت روز بحث در انجمن و هفت روز رأی‌گیری، این پیشنهاد تصویب شد.

در آماده‌سازی برای راه‌اندازی شبکه اصلی یا مین‌نت Mantle Network، توکن MNT ابتدا در ژوئیه 2023 منتشر می‌شود. دارندگان توکن BIT به زودی می‌توانند BIT موجود خود را از طریق کانال های تبدیل رسمی به توکن‌های MNT تبدیل کنند. همچنین آن کاربران می‌توانند در رویداد آتی Mantle ByStarter توکن‌های MNT را به صورت رایگان برنده شوند. پس از پایان ByStarter، صرافی‌ها شروع به حذف BIT و لیست کردن توکن MNT خواهد کرد.

جمع بندی

درحالی‌که امروزه راه‌حل‌های لایه ۲ زیادی وجود دارد، شبکه منتل به دلیل تلاش خود برای بهبود بخش‌هایی که پروژه‌های دیگر در ارائه آن موفق نبوده‌اند، متمایز است. لایه دسترس‌پذیری داده (Data Availability)، محاسبات چند جانبه (Multi-Party Computation) و ترتیب‌دهنده غیرمتمرکز (Decentralized Sequencer) آن در یک پلتفرم حرفه‌ای با هم ترکیب می‌شوند تا اکوسیستم وب ۳ را متحول کرده و راه‌حلی مقیاس‌پذیرتر و امن‌تر ارائه دهند.

سوالات متداول

شبکه Mantle چیست؟

شبکه منتل یک شبکه L2 است که با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است، به این معنی که توسعه‌دهندگان می‌توانند از قراردادهای هوشمند و ابزارهایی که روی اتریوم کار می‌کنند با حداقل اختلال استفاده کنند.

توکن MNT چیست؟

به عنوان بخشی از تغییر نام تجاری، اکوسیستم Mantle دیگر توکن BIT را کنار گذاشته و از توکن‌های جدید MNT استفاده می‌کند.

3 نظرات

  1. سلام کسی نمیدونه چجوری بفروشیمش ؟؟ کسی بتونه کمکم کنه درصد خوبی بهش میدم . بالای بیست هزار دلار ازش دارم . اما صرافیای معروف میرم زده فعلا امکان خریدو فروشش نیست اما کوین مارکت کپ داره معامله میشه

پاسخ دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

spot_imgspot_imgspot_img

هیچ خبری رو از دست نده!

محاسبه‌گر ارزهای دیجیتال
ارز معادل
تومان

محاسبه با مبلغ تتر : تومان