آشنایی با ارزهای دیجیتال

به دنیای ارزهای دیجیتال خوش آمدید

آشنایی با ارزهای دیجیتال

اگر در حوزه ارزهای دیجیتال و بلاک چین تازه کار هستید و قصد دارید با مفاهیم و اصول اولیه آن آشنا شوید، ما این مسیر را برای شما هموار کرده‌ایم ! تنها با چند کلیک ساده به دنیای ارزهای دیجیتال وارد شوید

1

ارز دیجیتال چیست؟

رمزارز یا کریپتوکارنسی نوعی ارزِ دیجیتالی و غیرمتمرکز است. منظور از دیجیتالی این است که به‌شکل الکترونیکی ذخیره و منتقل می‌شود. معنای غیرمتمرکز هم آن است که در بستر شبکه‌ای تولید و تبادل می‌شود که دست نظارت‌های هسته‌ای و مرکزی دولت‌ها و سازمان‌ها از آن کوتاه است. در واقع، هیچ مدیر و ناظر مشخص و منفردی در شبکه‌های غیرمتمرکز وجود ندارد.

از رمزارزها می‌توان برای خریدوفروش کالاهای مختلف استفاده کرد. این ارزهای تازه‌وارد و جدید می‌توانند ذخیره و پس‌انداز هم شوند. ارزش آن‌ها در طول زمان افزایش پیدا می‌کند و برای همین گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری به‌شمار می‌روند.

این‌روزها هزاران رمزارز مختلف در دنیا وجود دارد که حتما معروف‌ترین‌شان یعنی بیت‌کوین را می‌شناسید. حتی اگر با دنیای رمزارزها آن‌چنان هم آشنا نباشید، نام بیت‌کوینِ معروف در این روزها به گوشتان خورده‌است. این‌طور نیست؟


بیشتر بخوانید

2

آشنایی با بیت کوین

بیت‌کوین رمزارزی دیجیتالی است که در شبکه‌ای غیرمتمرکز (یعنی بدون ناظر و مدیر) فعالیت می‌کند. شما می‌توانید این رمزارز را خریدوفروش کنید و هیچ نیازی هم به بانک و واسطه‌هایی مانند مؤسسات مالی نداشته باشید.

هر فعالیتی که درباره بیت‌کوین در بستر شبکه آن انجام می‌گیرد، در این شبکه با جزئیات ثبت‌وضبط خواهد شد و تمام کاربران حاضر در آن شبکه در جریان تمام امور قرار می‌گیرند. بنابراین، امکان کلاه‌برداری و تقلب در چنین وضعیتی نزدیک به صفر خواهد بود.

پای هیچ دولت و قدرتی در کنترل و ارزش‌دادن به بیت‌کوین درمیان نیست. همه‌چیز در دست کاربرانی است که در شبکه تولید و تبادل آن (شبکه‌ای به‌نام بلاک‌چین) حضور دارند. با این اوصاف، شاید بپرسید که پس ارزش این رمزارز از کجا می‌آید و چرا ارزشمند تلقی می‌شود؟

واقعیت این است که بیت کوین تمام ارزش خود را از تصمیم کاربران حاضر در شبکه بلاک‌چین می‌گیرد. از سال ۲۰۰۹ میلادی تاکنون هم مدام ارزش این رمزارز افزایش داشته است. در واقع، ارزش بیت‌کوین و همتایان دیگرش شبیه فلز ارزشمند طلا مشخص می‌شود.

اما چرا بیت‌کوین شبیه طلاست؟ تعداد بیت‌کوین‌های موجود در دنیا محدود و به‌اندازه ۲۱ میلیون عدد تعریف شده است. یعنی شبیه منابع طلا محدودیت دارند و تا آخر دنیا نمی‌توان بیت‌کوین تولید و استخراج کرد. بنابراین، همین ویژگی محدودبودن می‌تواند دلیلی باشد که ارزش این رمزارز در طول زمان مدام افزایش پیدا می‌کند..


بیشتر بخوانید

3

آشنایی با بلاک چین

بلاک‌ چین که گاهی با عنوان فناوری دفترکل توزیع‌شده (DLT: Distributed Ledger Technology) از آن یاد می‌شود، از الگوریتم‌های رمزگذاری شبکه‌ای مانند تابع هش رمزی (Cryptographic hash function) و سیستمی غیرمتمرکز استفاده می‌کند. همین‌ها باعث می‌شود که امکان تغییر در داده‌های موجود در بلاک‌چین وجود نداشته باشد و از سوی دیگر همه‌چیز در بستر آن واضح و مشخص پیش برود.

  1. تابع هش رمزی الگوریتمی برای رمزگذاری داده‌ها در بستر یک شبکه است و غیرمتمرکزبودن هم به معنای آن است که هیچ ناظر و مدیری برای کنترل بلاک‌چین وجود ندارد و هر آنچه در آن اتفاق می‌افتد، حاصل تأیید و فعالیت‌های کاربرانی است که همگی به داده‌های شبکه بلاک‌چین به‌طور یکسان دسترسی دارند.

    اگر بخواهیم با مثالی ملموس بهتر بفهمیم که سازوکار بلاک چین چیست و چطور کار می‌کند، خوب است که از گوگل‌داک به‌عنوان مثال کمک بگیریم. البته منظورمان این نیست که گوگل داک بر بستر بلاک‌چین فعالیت می‌کند اما برای درک بهتر ساختار آن، می‌خواهیم از مثال گوگل‌داک استفاده کنیم.

    در گوگل داک، زمانی که یک سند تنظیم می‌کنیم و آن را با گروهی از افراد به اشتراک می‌گذاریم، سند مذکور به‌جای انتقال به سیستمی دیگر یا کپی‌شدن در شبکه توزیع می‌شود. چنین چیزی زنجیره‌ای توزیع‌شده و نامتمرکز می‌سازد که به همه کاربران اجازه دسترسی هم‌زمان به داده‌ها را می‌دهد. همه کاربران از تغییرات سند باخبر می‌شوند و روندی شفاف در ارائه داده‌ها در جریان است.


بیشتر بخوانید

4  

آشنایی با آلتکوین ها

به هر رمزارزی به جز بیت‌کوین، آلتکوین گفته می‌شود. حضور و اهمیت بیت‌کوین به‌عنوان اولین رمزارز دنیا آن‌قدر پرسروصدا و جنجالی بوده است که باعث شده، جایگاه خاصی پیدا کند و بعد از آن، به هر رمزارزی که در دنیا تولید شد، آلتکوین می‌گویند.

پس ساده‌شده ماجرا این است: هر رمزارزی که بیت‌کوین نیست، آلت کوین است. آلتکوین مخفف آلترناتیو کوین ( alternative coin) و معنایش رمزارز جانشین است. آلت‌کوین‌ها هم مانند بیت‌کوین پول‌های مجازی هستند.

تعریف صرافی معروف آمریکایی رمزارزها، کوین‌بیس (Coinbase) از آلتکوین‌ها چیست:

آلتکوین‌ها همان پول هستند اما پولی که با دنیای اینترنت آشناست و ظرفیت این را دارد که به ساده‌ترین، سریع‌ترین، ارزان‌ترین و امن‌ترین شکل ممکن در ابعاد جهانی امکان تبادل پیدا کند.

بسیاری از آلتکوین‌ها ویژگی‌هایی مشابه بیت‌کوین دارند ولی تفاوت‌هایی هم میانشان دیده می‌شود. برای نمونه، اتریوم که بعد از بیت‌کوین مشهورترین و مهم‌ترین رمزارز دنیا به‌حساب می‌آید، کارکردی مشابه بیت‌کوین دارد اما تفاوت‌هایی هم در عملکردش دیده می‌شود.

این رمزارز در ابتدا قرار بود که پلت‌فرمی غیرمتمرکز برای تبادلات ارتباطی و مالی باشد اما کم‌کم نقش رمزارزی‌اش پررنگ شد. رمزارزهای دیگری هم وجود دارند که در دسته آلتکوین‌ها قرار می‌گیرند. سرنوشت بیشتر آن‌ها هم بنا به تصادف به سمت شهرت و رونق‌گرفتن رفته است.

برای نمونه، دوج‌کوین (Dogecoin) رمزارز دیگری است که این‌روزها شهرت زیادی پیدا کرده و در دسته آلتکوین‌ها قرار می‌گیرد. این رمزارز در ابتدا فقط یک شوخی بود اما کم‌کم شهرت پیدا کرد و از گزینه‌های مهم بازار شد.

بستر فعالیت آلتکوین چیست و چطور کار می‌کند؟ آلتکوین‌ها هم شبیه بیت‌کوین در شبکه نامتمرکز بلاک‌چینی ساخته و تبادل می‌شوند. در نتیجه، در بستری کاملا ایمن فعالیت می‌کنند و امکان معاملات فردبه‌فرد با آن‌ها وجود دارد.


بیشتر بخوانید

5

آشنایی با استخراج و قوانین استخراج در ایران

استخراج رمزارزها به فرایندی گفته می‌شود که طی آن، با حل معادلات و مسائل ریاضی و محاسباتی رمزارزها خلق می‌شوند. حل این مسائل نیازمند رایانه‌ها و سیستم‌های پردازش قوی است. ضمن اینکه برق زیادی هم مصرف می‌کند.

با حل مسائل طرح‌شده در بستر بلاک‌چین یعنی جایی که رمزارزها تولید و تبادل می‌شوند، بلاک‌های جدیدی از اطلاعات در شبکه تأیید می‌شوند و اطلاعاتشان در شبکه به ثبت می‌رسد. هیچ شبکه هسته‌ای از کنترل و مدیریت در بلاک‌ چین وجود ندارد. یعنی این شبکه کاملا غیرمتمرکز است و دست دولت‌ها و نهادهای مختلف از مدیریت و نظارت بر آن‌ها کوتاه است.

ماینرها یا استخراج‌کنندگانی که بتوانند مسائل محاسباتی موجود در شبکه را حل کنند، به تأیید تراکنش‌های صورت‌گرفته در بستر بلاک‌چین کمک می‌کنند و پاداش‌شان هم رمزارز خواهد بود. به این صورت است که رمزارزهای تازه تولید می‌شوند.

در واقع، برای دریافت کوین‌های جدید، نیاز به حل معادلات پیچیده ریاضی است. اضافه‌شدن اطلاعات تراکنش‌های جدید به شبکه بلاک‌چین پس از حل مسائل صورت می‌گیرد.


بیشتر بخوانید

6

آموزش کیف پول و آشنایی با معتبر ترین کیف پول ها

زمانی که قصد خرج‌کردن سکه‌ها و اسکناس‌هایتان را ندارید (البته خرج‌کردن سکه دیگر معنایی ندارد. قبول دارید؟)، پول‌هایتان در کیف پول به‌سر می‌برند. برای رمزارزها هم روند به همین صورت است؛ یعنی وقتی قصد دارید که آن‌ها را ذخیره و حفظ کنید، باید از کیف پول مخصوص استفاده کنید.

اما ساختار کیف پول رمزارزی چطور است؟ همه‌چیز بسیار ساده پیش می‌رود. برای ذخیره و خرج‌کردن رمزارزهایتان نیاز به کیف پولی مناسب دارید. این کیف پول شامل یک نشانی است و با آن  کلیدی عمومی (public key) و  کلید خصوصی ( private key) برایتان تعریف می‌شود.

اما اجازه بدهید که درباره این دو کلید برایتان بیشتر بگوییم.

کلید عمومی (public key)

کلید عمومی مانند شماره حساب بانکی‌تان است. شما می‌توانید این عدد را با موسسات و آدم‌های مختلف به‌اشتراک بگذارید. در نتیجه، آن‌ها می‌‌توانند در صورت نیاز به حسابتان پول واریز کنند یا از آن با اجازه‌تان برداشتی به سمت حساب‌هایشان صورت بگیرد. افراد مختلف معمولا کلیدهای عمومی‌تان را به‌عنوان نشانی کیف پول ارزهای دیجیتال شما تلقی می‌کنند.

کلید خصوصی (private key)

کلید خصوصی مانند رمز عبور حساب بانکی اینترنتی یا پین‌کدِ (PIN) حساب دبیت‌کارت‌هاست. هیچ‌کس نباید از این عدد باخبر باشد؛‌ چون با دانستن آن، امکان سؤاستفاده وجود خواهد داشت. باید بدانید که رمزارزها به‌ شکلی فیزیکی وجود ندارند و به شکلی واقعی و فیزیکی هم در کیف پول‌ها جای نمی‌گیرند.

در واقع، کیف‌های مذکور اطلاعاتی را درباره کلیدهای عمومی و خصوصی‌تان ذخیره می‌کنند. این اطلاعات درباره وضعیت دارایی‌تان از رمزارزهاست. به‌کمک این کلیدهاست که امکان دریافت رمزارز و خرج‌کردن آن را پیدا می‌کنید.


بیشتر بخوانید

7

آشنایی با بهترین صرافی ها و خرید و فروش در آن ها

  • صرافی‌ها به شما اجازه می‌دهند که در بستر فراهم‌شده از سوی آن‌ها،  رمزارزهای مختلف را بخرید، رمزارزها را به یکدیگر تبدیل کنید و البته آن‌ها را به شکل پول‌های رایجی مانند دلار، یورو و… درآورید. اگر صرافی درستی انتخاب نکنید، مبادلات رمزارزی‌تان با مشکلاتی مواجه می‌شود و سود زیادی هم نخواهید کرد.پس برای انتخاب صرافی مناسب باید به نکاتی دقت داشته باشید. صرافی خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟ در ادامه به شما می‌گوییم که چه مشخصاتی را درباره صرافی ارز دیجیتال بررسی کنید و بعد دست به فعالیت در آن‌ها بزنید:
    • کارمزد معقول؛
    • امنیت زیاد صرافی؛
    • حجم معاملات زیاد؛
    • ارائه خدمات مطلوب به کاربران؛
    • داشتن رابطه کاربری خوب و ساده؛
    • پشتیبانی‌کردن از رمزارزهای مختلف و متنوع


بیشتر بخوانید

8

امنیت و وضعیت قانونی بیت کوین

فعالیت در حوزه رمزارزها در ایران با منع قانونی روبه‌رو نیست؛ این خبر خوبی است. در ایران می‌توان اقدام به استخراج و معامله بیت‌کوین کرد. اگر قرار به استخراج این رمزارز باشد، نیاز به دریافت مجوزهایی است. چه مجوزهایی؟

وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) مجوزهایی برای استخراج رمزارزها اعطا می‌کند. اگر قصد دارید که این رمزارز یا هم‌تایانش را استخراج کنید باید به وزارت‌خانه مراجعه داشته باشید و مجوزهای قانونی را دریافت کنید.

واردکردن دستگاه‌های استخراج بیت‌‌کوین

برای استخراج بیت‌کوین باید از دستگاه‌هایی مخصوص استفاده شود. این دستگاه‌ها ای‌سیک (ASIC) نام دارند. دقت کنید که تا پیش از تیرماه سال ۱۳۹۸، واردات این دستگاه‌ها به ایران ممنوع بود و اداره گمرک ایران اجازه‌ای برای ورود این دستگاه‌ها به ایران نداده بود.

تا قبل از این تاریخ، دستگاه‌های استخراج بیت‌ کوین در ایران به‌طور قاچاق وارد می‌شدند. در نتیجه، اگر کسی برای واردکردن غیرقانونی ای‌سیک اقدام می‌کرد با مشکلاتی جدی روبه‌رو می‌شد و قانون می‌توانست دستگاهش را ضبط و توقیف کند.

اما در اواخر تیرماه ۱۳۹۸ (۲۲تیرماه) گمرک ایران اعلام کرد که ردیف گمرکی برای دستگاه‌های استخراج بیت‌کوین در نظر گرفته شده است. این ردیف گمرکی ۸۴۷۱۹۰۹۰ اعلام شد. بنا به این اطلاعیه، ستادهای نظارت و گمرکات اجرایی منعی برای واردات ای‌سیک‌ها در نظر نمی‌گرفتند.ظ

درست است که گمرک ردیفی برای واردات دستگاه‌های استخراج بیت‌کوین در نظر گرفته است اما این برای فعالیت در حوزه ماینینگ (استخراج رمزارزها) کافی نیست. در واقع، برای ترخیص این دستگاه‌ها، نیاز به دریافت مجوزی مشخص از وزارت صمت است.

اگر مجوزهای لازم را نداشته باشید، به‌دردسر خواهید افتاد. برای نمونه، سازمان برق می‌تواند مقابل فعالیت‌هایتان بایستد. چرا؟ چون استخراج رمزارزهایی مانند بیت‌کوین با مصرف انرژی زیادی همراه است. اگر مجوزهای لازم را نداشته باشید و مصرف برقتان زیاد باشد، با شما برخورد قانونی خواهد شد.


بیشتر بخوانید

9

آموزش خرید و فروش بیت کوین و سایر ارزها

بیتکوین را می‌توان از صرافی‌ها یا مستقیماً از اشخاص فعال در بازارها خرید. شما می‌توانید بسته به محل زندگیتان و شخص فروشنده، بیت کوین را به روش‌های مختلفی خریداری کنید. از پول نقد گرفته تا کارت‌های اعتباری و از عابر بانک گرفته تا پرداخت الکترونیکی یا حتی خرید با رمز ارزها.

اولین قدم، برای ذخیره بیتکوین درست کردن کیف پول است. چه بیتکوین را به صورت آنلاین بخرید چه با پول نقد، شما به یک کیف پول آنلاین یا دسکتاپ و یا آفلاین (مانند یک دستگاه سخت افزاری یا یک کیف پول کاغذی) نیازدارید. مهمترین قسمت کیف پول، نگهداری از کلیدها یا گذرواژه‌ها است. اگر آنها را گم کنید، بیتکوین موجود در کیفتان را از دست می‌دهید. علاوه بر این، به اندازه‌ای که تحمل از دست دادن دارید سرمایه گذاری کنید .

اگر می‌خواهید آنلاین بیت کوین بخرید، می‌توانید یک حساب کاربری در یک صرافی ارز دیجیتال باز کنید. و بیت کوین بخرید. در حال حاضر صدها نفر با سرمایه‌ها و امنیت متفاوت، مشغول ترید هستند.


بیشتر بخوانید

10

آشنایی با تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال برای معامله ارزها

استفاده از تحلیل فاندامنتال و تکنیکال می‌تواند راهی برای رسیدن به سود و سرمایه بیشتر در دنیای رمزارزها باشد. اما اجازه بدهید که در این بخش از هدف استفاده از تحلیل فاندامنتال یا بنیادی برایتان بگوییم.

تریدرها (trader) یا همان معامله‌گران به‌کمک تحلیل فاندامنتال سعی دارند به این درک برسند که آیا ارزش رمزارز موردنظرشان بیشتر از ارزش واقعی‌اش عنوان شده یا کمتر. اگر آن‌ها به چنین تحلیلی برسند، تصمیم‌گیری درباره ورود/خروج به موقعیت‌های خرید/فروش برایشان ساده و معنادار می‌شود.

تحلیل تکنیکال یا فنی هم نوع دیگری از بررسی برای سرمایه‌گذاری در دنیای رمزارزهاست. این تحلیل کمی تجربی‌تر از تحلیل بنیادی است و یادگیری ابعاد و مسیرش سخت نیست. اما برای تصمیم‌گیری‌های درست با آن، نیاز به دیدی دقیق و تجربه وجود دارد.

در این تحلیل مانند تحلیل بنیادی کاری به عوامل خارجی مختلفی نداریم که روی قیمت رمزارز اثر می‌گذارند. در تحلیل تکنیکال روی نمودار قیمتی به بررسی وضعیت ارز می‌پردازیم.


بیشتر بخوانید