بازار NFT حرفهای میشود؛ تحلیل آنچین هفته نهم سال 2023

علیرغم جو نزولی حاکم بر بازار و سختگیریهای مقرراتی ایالاتمتحده، بلاک چین اتریوم به شکوفایی خود ادامه میدهد و علت اصلی آن ظهور بازار NFT جدید بلر (Blur) است که سهم بازار اپن سی (OpenSea) را هم تصاحب کرده و یک رقابت جدی را در این بازار کلید زده است. در این تحلیل آنچین از فکت کوینز همراه ما باشید تا به بررسی تاثیرات معاملات NFT بر بازار ارز دیجیتال بپردازیم.
بازار NFT حرفهای میشود
در حالی که رگلاتورهای ایالاتمتحده صرافیهای متمرکز را هدف قرار میدهند، به نظر میرسد که بازارهای ارز دیجیتال نگرانی بابت این موضوع ندارند و مصمم به ادامه روند صعودی خود هستند. پس از اندکی کاهش در این هفته، قیمت ETH در آخر هفته در حوالی 1650 دلار تثبیت شد و بالاتر از سطوح قبل از سقوط FTX قرار گرفت.
در تحلیل آنچین این هفته، نگاهی داریم به علاقه مجدد بازار به فضای NFT، که ناشی از آخرین تحولات پیرامون بازار NFT بلر (Blur) و چالش مستقیم آن با پیشتاز این صنعت یعنی بازار اپن سی (OpenSea) است.
در این مقاله، ما تأثیرات ایردراپ Blur را بر سلطه بازار OpenSea تجزیهوتحلیل کرده و پایداری روند جذب کاربر این پلتفرم را ارزیابی میکنیم. همچنین درمییابیم که آیا استراتژی Blur یعنی تمرکز بر تریدرهای حرفهای، پتانسیل ایجاد تغییر پارادایم در صنعت NFT را دارد یا خیر. علاوه بر این، ارزیابی میکنیم که علاقه مجدد به بازار NFT تا چه حد باعث افزایش فعالیت شبکه اتریوم میشود و اینکه آیا آنقدر قوی است که بتواند دوباره روند پذیرش را آغاز کند یا خیر.
عدم تأثیرپذیری بازار از رگلاتورها
پس از سقوط FTX، رگولاتورهای امریکا نظارت دقیق خود بر صرافیهای ارز دیجیتال را افزایش دادهاند. برای مثال، در تاریخ 8 فوریه، کراکن صرافی مستقر در امریکا با SEC بر سر خدمات استیکینگ خود (staking-as-a-service) به توافق رسید. نتیجا، این صرافی بلافاصله خدمات استیکینگ (سپردهگذاری) خود را برای شهروندان آمریکایی به حالت تعلیق درآورد.
اندکی پس از آن، در تاریخ 13 فوریه، پلتفرم استیبلکوین پکسوس (Paxos) اعلام کرد که در 21 فوریه، در بحبوحه فشارهای مقرراتی از سوی وزارت خدمات مالی ایالت نیویورک، ضرب استیبلکوین BUSD را متوقف خواهد کرد. پس از آن، هولدرهای BUSD به سرعت با مهاجرت به سایر استیبلکوین ها، خصوصاً با خرید USDT واکنش نشان دادن. بدین ترتیب، تا تاریخ 8 فوریه، قیمت BUSD بیش از 31.2 درصد کاهش یافته و بیش از 5.052 میلیارد دلار آن بازخرید (فروخته) شده است.
بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام ساخت NFT در کاردانو
قبل از اعلامیه پکسوس (Paxos)، BUSD به سلطه 11 درصدی در بازار 136 میلیارد دلاری استیبلکوینها دست یافته بود. از آن زمان، تتر یک سلطه نسبی را به دست آورده و اکنون 54 درصد از سهم بازار را در اختیار دارد. علیرغم اتفاقات اخیر، استیبلکوین DAI هنوز سهم قابل توجهی از بازار را به دست نیاورده و نتوانسته خود را بهعنوان یک جایگزین ترجیحی غیرمتمرکز و مقاوم در برابر سانسور معرفی کند.
گس دوباره در حال افزایش است
میانگین قیمت گس (Gas) تراکنشهای اتریوم بهطور مداوم در 9 ماه گذشته پایین بوده و بین 10 تا 20 Gwei متغیر بوده است. این به معنی متوسط کارمزد 0.50 دلار برای یک تراکنش استاندارد و حدود 2.00 دلار برای یک تراکنش قرارداد هوشمند است، کسری از اعداد سهرقمی که در سیکل صعودی قبلی دیدیم. این قیمتهای پایین گس حاکی از تقاضای پایین برای فضای بلاک و درنتیجه استفاده اندک از شبکه اتریوم است که در بازارهای نزولی امری معمول است.
با این حال، از ابتدای سال جاری، میتوانیم شاهد افزایش تدریجی اما پایدار کارمزدهای گس باشیم. قیمت گس در حال حاضر روی 38 Gwei قرار دارد، که از قیمتهایی که در این سیکل نزولی پس از حوادثی چون سقوط FTX شاهد بودیم، بالاتر است. افزایش تقاضای گس نشان میدهد که احیای فعالیت در شبکه اتریوم احتمالاً در شرف وقوع است.
بیشتر بخوانید: گس (Gas) در اتریوم چیست؟
احیای علاقه به بازار NFT
با بررسی دقیقتر مصرف گس به کمک نمودار تراکنش، میتوان گفت که منشا اصلی فعالیت روزافزون شبکه، بازار NFT است که بار دیگر نشانههایی از رشد را نشان میدهد.
پس از کاهش شدید فعالیت کاربران در پایان سال 2022، کل مصرف گسِ تراکنشهای NFT برای دو ماه متوالی 97 درصد افزایش یافته است. این نشان میدهد که فعالیت در بازار NFT ها در حال نزدیک شدن به سطوحی است که قبلا در طول رونق NFT مشاهده شده بود.
برای توضیح عمیق در مورد اینکه چرا مصرف گس را بهعنوان یک معیار برای سنجش میزان فعالیت شبکه ترجیح میدهیم به مقاله A Short History of the Etherverse گلسنود مراجعه کنید.
در درجه اول این افزایش علاقه به NFT ها به راهاندازی کلکسیونهای جدید NFT توسط برخی از بزرگترین بازیگران صنعت مانند Yuga Labs، Doodles و Moonbirds نسبت داده میشود، اما بررسی عمیقتر ما نشان میدهد که تقاضای گس در طول دو هفته گذشته عمدتاً ناشی از ایردراپBlur و تحولات پیرامون این بازار NFT بوده است.
بیشتر بخوانید: NFT بیت کوین چیست؟ مفهوم اوردینال (Ordinal) و نحوه خرید و فروش آن
Blur به دنبال تصاحب بازار OpenSea
Blur، یک بازار NFT و یک گردآورنده Aggregator)) است که در اکتبر 2022 راهاندازی شد. این بازار پس از راهاندازی خود به سرعت مورد توجه قرار گرفت و از آن زمان بهدنبال سبقت از بازار پیشروی اوپن سی (OpenSea) بوده است.
تا به امروز، بلر Blur)) 87 درصد از سهم بازار نقل و انتقالات NFT را تصاحب کرده و پس از ایردراپ خود در 14 فوریه از OpenSea پیشی گرفته است. هدف Blur ارائه یک پلتفرم معاملاتی حرفهای برای NFT هاست که دارای مدل کارمزد معاملاتی صفر و پرداخت حق امتیاز اختیاری است.
در حالی که این توکن در هفته گذشته تقریباً 13 درصد از ارزش خود را از دست داده است، ایردراپ آن توجه کاربران را به این رقیب تازهوارد جلب کرده است. درنتیجه این اتفاق، سهم بازارBlur 34% افزایش و سهم OpenSea از 36 درصد به 15 درصد کاهش یافت. اپن سی در تلاش برای مقابله با رقیب تازهکار خود، حرکت جسورانهای در تغییر مدل کارمزد و سیاستهای خود انجام داد، با این حال، این پلتفرم هنوز نتوانسته سهم بازار خود را حفظ کند:
بی اثر بودن اقدام متقابل بازار OpenSea را میتوان به تفاوت در پایگاههای کاربری این پلتفرم نسبت داد. OpenSea از ابتدا سازندگان NFT و کلکسیونرها را جذب خود کرده بود، در حالی که Blur معامله گران حرفهای را هدف قرار میدهد. Blur با جوایز توکن خود با هدف نهایی افزایش فروش NFT و بهبود تجربه معاملاتی و نقدینگی NFT، عمق بازار را با موفقیت در پلتفرم خود افزایش داده است.
با توجه به منحصربفرد بودن NFTها، کمّیسازی نقدینگی آنها صرفا بر اساس حجم معاملات در رابطه با تعداد کل داراییها شاید گمراهکننده باشد. بنابراین، بررسی نرخ فروش روزانه به ازای هر کاربر یکتا میتواند معیار دقیقتری از نرخ گردش مالی NFTها ارائه دهد.
از این نظر، Blur با 4 یا 5 معامله به ازای هر کاربر در روز به وضوح پیشتاز است، در حالی که OpenSea بهطور متوسط دو معامله روزانه را برای هر کاربر مشاهده میکند.
بیشتر بخوانید: چطور ارزش واقعی NFT ها را بسنجیم؟
اگرچه تصمیم OpenSea برای کاهش کارمزدها و حق امتیازها پاسخی به فشار رقبای خود بود، اما میتواند منجر به تغییر پارادایم در بازار NFT شود. از آنجایی که دو بازار اصلی تمرکز خود را از سازندگان محتوا و گردآورندهها به سمت معاملهگران تغییر میدهند، فرآیند خلق ارزش برای NFTها نیز ممکن است تغییر کند.
از آنجایی که NFT ها از لحاظ تاریخی ارزش خود را از معیارهای ذهنی چون کمیاب بودن و کامیونیتی به دست آوردهاند، کشف قیمت آنها دشوار بوده و اغلب اوقات تحت تأثیر دستکاری بازار قرار گرفتهاند. بازار سازی و افزایش شمار معاملات NFT میتواند کارایی این بازار را افزایش دهد و اجازه دهد NFT ها نزدیک به ارزش درک شده خود معامله شوند.
نگاهی به اندازه فروش هر دو بازار نشان میدهد که رویکرد Blur بازار فروش سودآورتری را ایجاد کرده که درآن اندازههای فروش بین 0.3 تا 1.3 اتر (ETH) است. در مقابل، میزان فروش در OpenSea ثابت بوده و میانگین آن حدود 0.2 ETH است. توجه داشته باشید که در توکنهای ان اف تی، اندازه فروش صرفاً بیانگر سودآوری بیشتر فروشندگان NFT نیست، بلکه میتواند از سفارشات فروش با قیمتهای بالاتر در بازار Blur نیز نشات بگیرد. امری که باز هم حاکی از موفقیت استراتژی پلتفرم بلر است.
تاثیر کم بلر بر شبکه اتریوم
هجمه پیرامون بازار NFT بلر منجر به افزایش تقاضا برای فضای بلاک شده است که منجر به افزایش کارمزد برای اعتبارسنجها و سوزاندن اتر بیشتر از طریق EIP1559 شده است. با این حال، این امر هنوز تاثیر قابل توجهی بر پذیرش شبکه نداشته است. در حالی که در کل فعالیت آنچین افزایش یافته است، تعداد آدرسهای جدید همچنان 40 درصد کمتر از این زمان در سال گذشته است و میانگین ماهانه آدرسهای جدید 🔴 پایینتر از میانگین سالانه آن 🔵 باقی مانده، که نشاندهنده شتاب منفی است.
به نظر میرسد که توجه اخیر به NFT ها در درجه اول برای کاربران فعلی جذاب است و هنوز نمیتوانند کاربران جدیدی را به شبکه اتریوم جذب کنند. این همچنین نشان میدهد که هر دو بازار NFT که در بالا مورد بحث قرار گرفت، و در واقع اکثر پروتکلها، بر سر همان کاربران قبلی یکدیگر با هم مبارزه میکنند.
بیشتر بخوانید: NFT تراشه آبی (BlueChip NFT) چیست؟
خلاصه و نتیجه گیری
Blur با استراتژی جذب کاربر و تمرکز بر تشویق نقدینگی، به درجهای از موفقیت در جذب معاملهگران دست یافته است. این بازار بهطور بالقوه در مسیر تبدیل شدن به یک بازیگر مهم در صنعت NFT است. با توجه به اینکه این پلتفرم اخیراً دومین ایردراپ خود را اعلام کرده و این بار به کاربران برای وفاداریشان پاداش میدهد، باید دید که آیا بلر میتواند این کاربران جدید را حفظ کند یا خیر.
افزایش رقابت و تغییر تمرکز در بازار NFT به وضوح به نفع معاملهگرانی است که از کارمزدهای کمتر، افزایش نقدینگی و کشف قیمت بهتر سود میبرند. در همین حال، سازندگان NFT ممکن است به دلیل کاهش حق امتیاز در این صنعت احساس ضعف کنند.
در هر حال، علاقه مجدد به NFTها هنوز باعث جذب کاربران جدید یا ورود سرمایه جدید قابل توجه به اکوسیستم اتریوم نشده است. با این وجود، بسته به سطح فعالیتهای معاملاتی آتی NFTها، این امر همچنان میتواند منجر به ایجاد ارزش خالص برای شبکه اتریوم، فرصتهای آربیتراژ و ایجاد زیرساختهای جدید برای آینده شود.
فکت کوینز مرجع خبر،تحلیل،آموزش رمز ارز
برای دیدن آموزش های رایگان بیشتر،عضو شوید