ریپل (Ripple) چیست؟ خدمات، معایب و مزایای ریپل
بروزرسانی :آوریل 21, 2021 @ 12:47 ب.ظ
اخیراً تقاضای سرمایهگذاران برای رمزارز بومی ریپل (XRP)، بسیار افزایش پیدا کرده است. در چند روز گذشته، قیمت ریپل با افزایش 160 درصدی حجم معاملات، حدود 25 درصد افزایش یافته است و آن را در جایگاه ششم در بین تمام داراییهای دیجیتال و بالاتر از کاردانو و سولانا قرار داده است.
با این حال، بسیاری از علاقهمندان هنوز از چیستی XRP بیاطلاع هستند. ما اینجا هستیم تا همین ابهام را از بین ببریم. در این آموزش به شما نگاهی اجمالی به مفاهیم مختلف و مهم زیربنایی Ripple ، پیشبینی آینده آن و نحوه خرید آن ارائه میکنیم.
ریپل چیست؟
شبکه Ripple و ارز دیجیتال آن XRP در سال 2012 راهاندازی شد. Ripple با سایر ارزهای دیجیتال متفاوت است زیرا متعلق به یک سازمان خاص است و توسط یک جامعه غیرمتمرکز اداره نمیشود. همچنین خود را جایگزینی برای ارزهای سنتی نمیداند. در عوض، قصد دارد نوعی ارز واسطه باشد تا تجارت جهانی بین هر واحد پولی ارزشمند، مانند ارزهای دیجیتال از بیتکوین تا یورو یا سایر ارزهای فیات را امکان پذیر کند.
ریپل در حال حاضر از نزدیک با بانکها و موسسات مالی همکاری میکند. هدف اصلی این پلتفرم ایجاد شبکهای است که امکان اجرای همزمان تعداد زیادی تراکنش را با بیشترین سرعت ممکن فراهم کند. هدف Ripple جذب شرکتهایی مانند بانکهای بزرگ، خدمات حواله و ارائهدهندگان پرداختی است که به این فناوری علاقهمند هستند. با در نظر گرفتن این موضوع، به راحتی میتوان دریافت که ریپل بیشتر رقیبی برای خدمات زیرساخت مالی تاسیسشده مانند سوئیفت (SWIFT) است تا سایر ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین یا اتریوم!
بیشتر بخوانید: اتریوم چیست؟
تاریخچه ریپل
ریپل اولین بار در سال 2004 توسط ریان فاگر (Ryan Fugger) پیشرفت قابل توجهی پیدا کرد. او اولین نمونه Ripple را به عنوان یک سیستم پولی دیجیتال غیرمتمرکز (RipplePay) توسعه داد. این سیستم در سال 2005 فعال شد و هدف آن ارائه راه حلهای پرداخت ایمن در یک شبکه جهانی بود.
در سال 2012 ، فاگر این پروژه را به جد مک کالب (Jed McCaleb) و کریس لارسن(Chris Larsen) واگذار کرد. آنها نیز شرکت فناوری اوپن کوین (OpenCoin) مستقر در آمریکا را تاسیس کردند. از آن زمان به بعد، ساخت Ripple به عنوان پروتکل متمرکز بر راه حلهای پرداخت برای بانکها و سایر موسسات مالی آغاز شد. در سال 2013، OpenCoin به Ripple Labs تغییر نام داد. سپس در سال 2015 دوباره با نام Ripple شناخته شد.
ریپل چگونه کار میکند؟
حتی در بخش فناوری، این پروژه با سایر ارزهای دیجیتال تفاوت زیادی دارد. اول اینکه، شبکه Ripple روی یک بلاک چین اجرا نمیشود. دوماً، این شبکه برای صدور واحدهای جدید XRP یا اعتبارسنجی تراکنشها به استخراج تکیه نمیکند. در عوض، تراکنشها در شبکه ریپل از طریق سرورهای اعتبارسنجی انجام میشوند که دائماً اطلاعات دریافتی و پردازش را با یک دفتر کل مشترک مقایسه میکنند. به همین دلیل، Ripple انرژی و توان محاسباتی زیادی را صرف نمیکند و در عین حال سرعت تراکنشهای سریعتری را ممکن میسازد.
سرورهای اعتبارسنجی این شبکه از مکانیزم اجماع به نام هش تری (HashTree) استفاده میکنند. تفاوت اصلی بین شبکه Ripple و بلاک چین اثبات کار در این است که با مقایسه نه همه دادهها، بلکه فقط یک مقدار واحد که با خلاصه کردن دادههای دفتر کل به دست میآید، اجماع حاصل میشود. این سرورهای اعتبارسنجی مستقل یا توسط افراد و یا توسط بانکها و موسسات اداره میشوند.
بیشتر بخوانید: مکانیسم اجماع چیست؟
دفتر کل ریپل (XRP Ledger)
بر اساس کار فاگر و با الهام از خلق بیتکوین، ریپل Ripple Consensus Ledger (RCL) همراه با ارز رمزنگاری شده XRP بنیان نهاد. RCL بعداً به XRP Ledger (XRPL) تغییر نام یافت.
XRPL به عنوان یک سیستم اقتصادی توزیع شده و به صورت منبعباز (open source) کار میکند.که نه تنها تمام اطلاعات حسابداری شرکت کنندگان شبکه را ذخیره میکند، بلکه خدمات مبادلهای را از طریق چندین جفت ارز فراهم میسازد. همچنین امکان میدهد معاملات مالی در زمان واقعی انجام شوند. این معاملات توسط شرکت کنندگان شبکه از طریق مکانیزم توافق عمومی، قابل بررسی است.
برخلاف بیتکوین، XRP Ledger مبتنی بر الگوریتم اثبات کار نبوده و بنابراین برای تأیید معاملات، به روند استخراج متکی نیست. در عوض، شبکه مبتنی بر الگوریتم سفارشی خود – با نام الگوریتم توافق عمومی پروتکل ریپل(Ripple Protocol Consensus Algorithm) (RPCA) – است.
XRPL توسط شبکه ای از گره های اعتبارسنجی مستقل که دائما سوابق معاملات را مقایسه می کند ، مدیریت میشود. هر کسی قادر است نه تنها یک گره اعتبار سنج ریپل(Ripple validator node) راهاندازی و اجرا کند، بلکه انتخاب کند که به کدام گره ها به عنوان اعتبارسنج اعتماد کند. با این حال، Ripple به مشتریان خود توصیه می کند برای اعتبار سنجی معاملات خود از لیستی از شرکت کنندگان معتبر شناسایی شده استفاده کنند. این لیست با عنوان Unique Node List (UNL) شناخته می شود.
گره های UNL داده های معامله را بین یکدیگر مبادله می کنند تا زمانی که همه آنها در مورد وضعیت فعلی به توافق برسند. به عبارت دیگر، معاملات توافق شده توسط اکثریت گره های UNL معتبر شناخته شده. و توافق، زمانی حاصل می شود که همه این گره ها مجموعه معاملات یکسانی را انجام دهند.
طبق وب سایت رسمی Ripple ، ریپل یک شرکت خصوصی است که توسعه XRPL را به صورت منبعباز آغاز کرد. این بدان معنی است که هر کسی می تواند در ارائه کد مشارکت داشته باشد . و XRPL حتی اگر شرکت دیگر متوقف شود قادر به ادامه کار است.
بیشتر بخوانید: دفتر کل چیست؟
تفاوت بیت کوین و ریپل
تفاوت بین Bitcoin و Ripple در اهداف این دو رمز ارز است. بیتکوین شبکه ای غیرمتمرکز و همتا به همتا (peer-to-peer) است. که به عنوان را حل و جایگزینی نو برای سیستم پرداختی کنونی طراحی شد. ایده اصلی بیتکوین این بود که معاملات بدون نیاز به شخص ثالث انجام شود. با این حال، Ripple با این هدف منحصر به فرد طراحی شد که سیستم پرداخت بانکی حال حاضر را بهبود ببخشد نه اینکه به جای آن استفاده شود.
دومین تفاوت مهم بیتکوین و Ripple به عنوان دو رمز ارز این است که بیتکوین قابلیت استخراج دارد اما XRP خیر. استخراج بیت کوین (Bitcoin Mining) به این معناست که تراکنش های جدید توسط استخراج گران تایید و جمع آوری میشوند . داخل بلاکی قرار گرفته، سپس به ساختار بلاک چین اضافه شوند. استخراج کننده به عنوان پاداش بیتکوین هایی که تازه منتشر (استخراج) شده را به دست می آورد و هرکسی با داشتن سخت افزاری قدرتمندتر می تواند بیتکوین بیشتری استخراج کند.
در حالی که Ripple بصورت متمرکز XRP انتشار می دهد؛ به این معنی که تمامی XRP ها از قبل وجود داشته اند و قابلیت استخراج شدن مانند رمز ارز بیتکوین را ندارد. در کل 100 میلیارد توکن XRP وجود دارد که تا به حال 40 میلیارد آن انتشار داده شده و بقیه ی آن توسط Ripple در آینده منتشر خواهد شد. هرماه کمپانی Ripple یک میلیارد توکن جدید در بازار انتشار می دهد.
تفاوت ریپل با سایر ارزهای دیجیتال
کاملاً برخلاف بیتکوین و سایر ارزهای رمزنگاری شده، Ripple تحت فناوری بلاکچین کار نمی کند. در عوض ، از فناوری DLT همراه با پروتکل خاص خود استفاده می کند که به آنها کمک می کند تا معاملات انجام شده در سیستم RippleNet را تأیید کنند. نام این پروتکل الگوریتم پروتکل توافق جمعی Ripple (RPCA) است. به این ترتیب، RippleNet سرورهای ویژه ای دارد که اعتبار سنجی تراکنش ها و رمزهای XRP را بر عهده دارند.
این سرورها پاداش مانند مورد بیتکوین را ارائه نمی دهند ، بلکه شبکه ای است که توسط سرورهای مستقل مدیریت می شود. این نوع ساختار همان چیزی است که Ripple را بسیار متمرکز می کند. و این است که بیشتر گره های XRP متعلق به همان بانکی است که از سیستم استفاده می کنند. و توسط شرکت Ripple Labs است. علاوه بر این، تخمین زده می شود که بیش از 60٪ از توکن های آن در دست توسعه دهندگان خودشان باشد.
استخراج ریپل چگونه است؟
از طرف دیگر، از زمان راه اندازی آن، Ripple در مجموع 100 میلیارد توکن XRP “پیش فروش” داشته است. اگرچه حتی در صورت لزوم، می توان تعداد بیشتری توکن ایجاد یا صادر کرد. جالبترین نکته در مورد این “پیش استخراج” این است که XRP استخراج نمی شود .و انتشار آن کاملا توسط آزمایشگاه های ریپل کنترل می شود. در حال حاضر، توسعه دهندگان Ripple به لطف یک سیستم قرارداد هوشمند (CFD) می توانند هر ماه تا 1.000 میلیارد توکن XRP منتشر کنند. این سیستم همچنین اطمینان می دهد که XRP های استفاده نشده به سپرده امنیتی بازگردانده می شوند.
با تمام این سیستم، آزمایشگاههای Ripple کنترل کامل XRP ، مسئله و ارزش بازار آن را همیشه تضمین می کنند. همه اینها واقعیت هایی است که جامعه رمزنگاری آن را تحریف واضحی از اصول اساسی ارزهای رمزپایه می دانند.
بیشتر بخوانید: استخراج ارز دیجیتال چیست؟
مزایا و معایب رمز ارز ریپل
مزایای رمز ارز Ripple
امکان وام گیری و وام دهی سریع در پلتفرم این رمز ارز وجود دارد. امروزه بیشتر از 100 بانک تراکنشهای خود را به واسطه این پلتفرم انجام میدهند. تورم ندارد زیرا کل توکنها از اول استخراج شدهاند و از همان ابتدا به همین شکل وجود داشتهاند. امنیت این پلتفرم بسیار بالاست. سرعت انجام تراکنشها در این پلتفرم کم نظیر است. اتصال به شبکه های پرداخت آن آسان است. و عملکرد آن در مراحل نهایی شبیه به مترجم تمام ارزهای جهانی است.
معایب رمز ارز Ripple
با وجود مزایای کم نظیر این رمز ارز و تحولات منحصر به فرد آن، شیوه های خاص تجاری آن موجب انتقاد شدید دیگران شده است. شرکت ریپل اعلام کرد که قسمت بزرگی از رمزارز XRP را به کاربرهای خود انتقال می دهد.اما تا به حال فقط مقدار کمی از این ارز انتقال داده شده. همچنین آزمایشگاههای این پلتفرم یا رمزارز نیمی از تمام موجودی XRP را در سیستم برای خود در نظر گرفته است تا بتواند از سود آن بهره ببرد. از مهمترین معایب منبعباز بودن آن است که زمینه ساز هک سیستمهایی قوی و هوشمند آن شده است.
ریپل نت (RippleNet)
برخلاف XRPL ، ریپل نت مختص شرکت ریپل است . و فراتر از XRPL به عنوان یک شبکه پرداخت و مبادله ساخته شده است. ریپل نت در حال حاضر یک مجموعه 3 محصولی ارائه می دهد که به عنوان یک سیستم راه حل پرداخت برای بانک ها و سایر موسسات مالی طراحی شده است. در حال حاضر، ریپل نت سه محصول عمده دارد:
- ایکس رپید (xRapid)
- ایکس کارنت (xCurrent)
- ایکس ویا (xVia)
ایکس رپید (xRapid)
به طور خلاصه، ایکس رپید یک راه حل نقدینگی درخواستی است که از XRP به عنوان یک پل ارتباطی جهانی بین چند ارز فیات استفاده می کند. هر دو ایکس آر پی XRP و ایکس رپید xRapid به XRP Ledger متکی هستند. که در صورت مقایسه با روشهای معمول، زمان تأیید سریعتر و هزینه های بسیار کمتری را امکان پذیر میکند.
بیایید یک مثال ساده بزنیم. شخص به نام باب از استرالیا می خواهد 100 دلار برای آلیس که در هند ساکن است بفرستد. باب پول را از طریق یک موسسه مالی به نام FIN منتقل می کند. به منظور انجام معامله، FIN از راه حل ایکس رپید برای ایجاد ارتباط با صرافی های دارایی در هر دو کشور مبدا و مقصد استفاده می کند. به این ترتیب، این شرکت قادر است 100 دلار باب را به XRP تبدیل کند که نقدینگی لازم را برای پرداخت نهایی فراهم می کند. در عرض چند ثانیه، XRP به روپیه هند تبدیل می شود. و آلیس قادر به برداشت پول از بورس دارایی واقع در هند است.
ایکس کارنت (xCurrent)
ایکس کارنت راه حلی است که برای ارائه تسویه و ردیابی فوری پرداختهای مرزی بین اعضای RippleNet طراحی شده است. برخلاف xRapid ، راه حل xCurrent مبتنی بر XRP Ledger نیست و به طور پیش فرض از رمز ارز XRP استفاده نمیکند. ایکس کارنت بر اساس پروتکل Interledger (ILP) ساخته شده است که توسط ریپل به عنوان پروتکلی برای اتصالهای مختلف یا شبکه های پرداخت طراحی شده است.
چهار جزء اصلی ایکس کارنت(xCurrent) عبارتند از:
پیام رسان یا مسنجر: پیام رسان ایکس کارنت xCurrent ارتباط همتا به همتا را بین موسسات مالی متصل به ریپل نت RippleNet را فراهم میکند. این مولفه برای تبادل اطلاعات در مورد ریسک و انطباق ، هزینه ها ، نرخ FX ، جزئیات پرداخت و زمان پیش بینی شده برای تحویل وجوه استفاده می شود.
- اعتبار دهنده (Validator)
این مولفه برای تأیید موفقیت یا عدم موفقیت در یک معامله و همچنین برای هماهنگی انتقال وجوه در Interledger استفاده می شود. موسسات مالی می توانند اعتبار سنجی خود را اجرا کنند. یا می توانند به اعتبار سنج شخص ثالث(third-party validator) اعتماد کنند.
- ILP Ledger
پروتکل Interledger در دفترهای بانکی موجود پیاده سازی می شود که باعث ایجاد دفترچه ILP می شود. ILP Ledger به عنوان یک دفتر فرعی فعالیت می کند و برای ردیابی اعتبارات، بدهی ها و نقدینگی بین طرف های معامله گر استفاده می شود. وجوه به صورت اتمی(atomically) تسویه می شوند. به این معنی که یا بلافاصله تسویه می شوند یا هرگز تسویه نمی شوند.
- تیکر FX (FX Ticker)
تیکر FX برای تعریف نرخ ارز بین طرف های معامله گر استفاده می شود. این مولفه وضعیت فعلی هر ILP Ledger پیکربندی شده را ردیابی می کند. اگرچه ایکس کارنت xCurrent در درجه اول برای ارزهای فیات طراحی شده است، اما از معاملات ارزهای رمزپایه نیز پشتیبانی می کند.
ایکس ویا (xVia)
xVia یک رابط استاندارد مبتنی بر API است که به بانکها و سایر ارائه دهندگان خدمات مالی اجازه می دهد. تا در یک چارچوب واحد تعامل داشته باشند . بدون اینکه مجبور باشند به ادغامی از چندین شبکهی پرداخت اعتماد کنند. xVia به بانک ها امکان می دهد از طریق سایر شرکای بانکی که به RippleNet متصل هستند، پرداخت هایی را ایجاد کنند . و همچنین به آنها امکان می دهد فاکتورها یا سایر اطلاعات را به معاملات خود ضمیمه کنند.
قیمت ریپل در آینده
ریپل در بازار این روزها یکی از محبوبترین ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاران محسوب میشود. اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که قصد بسرمایهگذاری روی ارزهای دیجیتال را دارید، پیش بینی قیمت Ripple برای سالهای آینده میتواند به شما در تصمیم گیری کمک کند. کلاً یکی از مهمترین عواملی که روی قیمت آینده ارزهای دیجیتال تاثیر میگذارد تعداد عرضه آنهاست. از آنجایی که کوین ریپل جدیدی عرضه نخواهد شد از هر گونه تورم جلوگیری میشود. عرضه محدود Ripple همراه با تقاضای بالای این رمزارز احتمالا میتواند قیمت آن را در آینده افزایش دهد.
به علاوه از انجایی که این کوین با بانک ها و مؤسسات مالی همکاری میکند آینده ی درخشانی پیش رو خواهد داشت. اخیراً تعداد مشتریان سیستم پرداخت RippleNet از ۳۰۰ مورد عبور کرده است . در حال حاضر در بیش از ۴۵ کشور جهان از قابلیت RippleNet استفاده میشود. و امکان پرداخت از طریق آن در بیش از ۷۰ کشور فراهم شده است. یکی از برجسته ترین مشتریان ریپل کمپانی مانی گرام است.که این کمپانی یکی از بزرگترین کمپانی های نقل و انتقالات مالیست که از طریق Ripple خریداری شده است.
XRP ابتدای امر با قیمت ۰/۰۰۵۸ دلار وارد بازار شد و تا چند سال همین نرخ را حفظ کرد. اما در زمان انتشار این و پس از پشت سرگذاشتن اتهام وارده از سمت SEC با رشد چشمگیری روبه رو شد و اکنون در حدود 1.34 دلار معامله میشود. و اکنون جایگاه چهارم را در بازار رمزارز از آن خود کرده است.
تحلیل پایانی
با افزایش آگاهی مردم در مورد ارز دیجیتال XRP و کاربردهای آن خریداران بیشتری وارد بازار شده اند. و باعث شده اند قیمت ریپل روندی صعودی داشته باشد. در اوایل سال 2018 به دلیل افزایش تقاضا، قیمت XRP روندی صعودی داشته. با این حال در اواسط همان سال، Ripple کاهش قیمت را تجربه کرده. در اواخر سال 2018 میلادی نیز ریپل افزایش قابل توجهی در قیمت خود نسبت به اواسط سال گذشته تجربه کرد.
در سال 2019 نسبت به سال قبل XRP تاکنون نتوانسته مانند گذشته افزایش قیمت های قبل را تجربه کند. و روندی سینوسی پیش گرفته است. با توجه به داده های تحلیل شده از منبع گوگل ترندز (Google Trends) نیز می توان دریافت که میزان محبوبیت واژه “Ripple” در اواخر سال 2017 و اوایل سال 2018 به اوج خود رسیده است. و این حقیقت را که افزایش قیمت ها در نمودار قیمتی بالا در ماه های مشابه میباشد را تایید میکند.
در حالی که بیتکوین به عنوان اولین ارز رمزنگاری شده شناخته میشود. و اتریوم برای ایجاد بستری برای قراردادهای هوشمند شناخته شده است. احتمالاً ما شبکه XRP را به عنوان یک سیستم مبادله ارز در نظر بگیریم. که روی راه حلهای پرداخت جهانی برای بانک ها و سایر موسسات مالی تمرکز دارد.
ریپل نت (RippleNet) ماحتمالاً فراتر از زیرساختهای بانکی موجود عمل کند. و به عنوان راهی برای تکمیل و بهبود سیستم پرداخت سنتی اجرا شود. xCurrent امکان پرداخت به موقع مقرون به صرفه از طریق موسسات مالی را فراهم میکند. xRapid از XRP به عنوان پلی بدون مرز برای تأمین منابع نقدینگی بر اساس تقاضا استفاده میکند. و xVia ادغام و ارتباط همه شرکت کنندگان ریپل نت (RippleNet) را تسهیل میکند.
سوالات متداول
برای خرید ریپل (XRP)، باید از طریق یک صرافی ارزهای دیجیتال ایرانی یا خارجی اقدام کنید. برای خرید هم می توانید از ارزهای فیات استفاده کنید و هم از طریق خرید یک رمزارز دیگر، ریپل بخرید.
توصیه میشود ابتدا تاریخچه قیمت ریپل و نرخ ارز فعلی آن را بررسی کنید. پس از خرید، میتوانید ریپل خود را در یک کیف پول دیجیتالی که شبیه به یک اپلیکیشن بانکی عمل میکند، مشاهده کرده و به آن دسترسی داشته باشید. سپس می توانید XRP خود را نگه دارید یا دوباره آن را از طریق صرافی بفروشید.
ریپل (XRP) با استفاده از یک دفتر کل مشابه فناوری بلاک چین ایجاد شده و توسط مؤسسات مالی و شبکههای پردازشگر پرداخت فدرال میشود.
در حالی که درست است که ماینرها نمیتوانند ریپل (XRP) را استخراج کنند، اما از نظر فنی انجام آن با استفاده از سایر ارزهای دیجیتال امکان پذیر است. استخراج بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) و سپس تبادل سکههای استخراج شده با ریپل (XRP) از طریق صرافیها یکی از موثرترین روش ها برای استخراج XRP است.
ممنون بابت توضیحات کامل … فقط طبق مطالبی که توسط ریپل عنوان شده ویدیو اونم موجوده، xrp توسط تعدادی از توسعه دهنده های اولیه بیت کوین برای رفع معایب اون طراحی شده