میکر دائو (MakerDAO) چیست؟

آنچه می‌خوانید...

میکر دائو سازمانی است که فناوری‌ های لازم جهت قرض گرفتن، پس انداز و ایجاد یک استیبل کوین را بر بستر بلاک ‌چین اتریوم طراحی و تولید می‌ کند.

میکر دائو سازمانی غیر متمرکز است که بر بستر بلاک چین اتریوم طراحی شده و قابلیت هایی مثل قرض گرفتن و قرض دادن رمز ارزها بدون نیاز به وجود هرگونه واسطه را در اختیار کاربران خود قرار می دهد. در حقیقت میکر دائو از یک سرویس قرارداد های هوشمند تشکیل شده است که خدماتی مثل سرویس‌ های قرض گرفتن و وام دادن را مدیریت کرده و پلتفرم آن نیز شامل 2 توکن بومی دای (DAI) و میکر (MKR) است. از طرفی، میکر دائو بخشی از جنبش امور مالی غیر متمرکز یا دیفای (DeFi) بحساب می آید. همانطور که می دانید، دیفای اصطلاحی کلی است که به ابزارها و خدمات مالی اطلاق می گردد که جهت کنترل دسترسی و هماهنگی آنها، هیچگونه نیازی به نظارتی متمرکز (نظارت توسط مرجعی بخصوص) نیست.

- Advertisement -

تا قبل از پیدایش میکر دائو، استفاده از رمز ارزها جهت قرض گرفتن یا وام دادن ارزهای دیجیتال، فرایندی به مراتب دشوار بود. در واقع از آنجا که اغلب ارزهای دیجیتال، با نوسانات شدید قیمتی روبرو می شوند، این امکان وجود داشت تا در یک بازه زمانی بسیار کوتاه نیز، اختلاف قیمتی بین مبلغ قرض گرفته شده و مبلغی که بایستی پرداخت شود، بوجود بیاید. خب! اینجا بود که میکر دائو وارد صحنه شد و این مشکل را برطرف کرد. در حقیقت میکر تلاش دارد تا از طریق ترکیب وام‌ ها با یک رمز ارز با ثبات یا استییل کوین (Stable Coin)، این قابلیت را در اختیار تمامی افراد قرار دهد که مبلغ مد نظر خود را گرفته و با اطمینان خاطر نیز پیش بینی کنند که چه مبلغی را بایستی بابت وام دریافتی خود بازگردانند.

اما این موارد تنها مقدمه ای بود بر معرفی پروژه میکر دائو. از این رو پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب از فکت کوینز همراه ما باشید تا با هم تمامی زوایای این پروژه ارز دیجیتال را مورد بررسی قرار دهیم. در واقع در این مطلب بررسی خواهیم کرد که چگونه پروتکل میکر دائو موفق شد تا با فراهم سازی قابلیت وام دادن، بوسیله کاربران خود، بیش از 2 درصد از تمامی موجودی اتریوم (ETH) را جذب اکوسیستم خود کند.

میکر دائو (MakerDAO) چیست؟

میکر دائو سازمانی است که فناوری‌ های لازم جهت قرض گرفتن، پس انداز و ایجاد یک رمز ارز با ثبات (استیبل کوین) را بر بستر بلاک ‌چین اتریوم طراحی و تولید می‌ کند. در حقیقت میکر دائو پروتکلی ایجاد کرده تا بواسطه آن اشخاصی که مالک رمز ارز اتریوم هستند، بتوانند با ایجاد یک کیف پول ارز دیجیتال متامسک (MetaMask)، مبالغی را در قالب استیبل کوین دای (DAI) به دیگر افراد قرض دهند.

از طرفی بوسیله پروتکل میکر دائو، افراد می‌ توانند با قفل کردن میزانی از اتر (ETH) در قرارداد های هوشمند (Smart Contracts) میکر دائو، مقداری توکن دای تولید کنند. در واقع افراد هرچه مالک اتر بیشتری باشند و ETH بیشتری را در این پروتکل قفل کنند، قادر خواهند بود تا استیبل کوین DAI بیشتری تولید کنند. همچنین زمانی که کاربران بخواهند اتر خود قفل شده خود را آزاد کنند، می توانند براحتی وام دریافتی را بعلاوه کارمزد آن پس بدهند. نکته مهم در مورد چنین فرایندی این است که در پروتکل میکر دائو، اتر نقش وثیقه را در مورد وام های دای ایفا می کند.

MakerDAO
میکر دائو جزء برترین پروژه ‌های حوزه امور مالی غیر متمرکز یا دیفای بحساب می آید و علت این موضوع نیز همکاری‌ های برجسته این پروژه با شرکت ‌ها و اشخاص شناخته شده ای است که به پذیرش و گسترش بیشتر کاربردهای این اکوسیستم، کمک شایانی کرده اند؛ منبع: decrypt

علاوه بر این، میکر دائو لایه ای مهم از اکوسیستم اقتصادی غیر متمرکز را بر بستر بلاک چین اتریوم ایجاد کرده است که امروزه آن را با نام امور مالی غیر متمرکز یا دیفای (DeFi یا Decentralized Finance) می شناسیم.

بیشتر بخوانید: چرا با وجود کاهش جرم و جنایت در حوزه رمزارز،کلاهبرداری در فضای Defi افزایش پیدا کرده است؟

خالق میکر دائو

آقای رون کریستنسن (Rune Christensen) بنیانگذار و مدیرعامل حال حاضر میکر دائو است. بد نیست بدانید که در سپتامبر 2018 میلادی (شهریور ماه 1397)، کمپانی سرمایه گذاری اندرسن هوروویتز (Andreessen Horowitz ) مبلغی بالغ بر 15 میلیون دلار بر روی پروژه میکر دائو سرمایه گذاری کرد و بدین ترتیب توانست تا 6 درصد از تمامی موجودی توکن میکر(MKR) را خریداری کند. در حقیقت این نخستین سرمایه گذاری کمپانی سرمایه گذاری اندرسن هوروویتز بحساب می آمد.

بنیان گذار میکر دائو
رون کریستنسن (Rune Christensen) بنیانگذار و مدیرعامل کنونی میکر دائو

لازم به ذکر است که این کمپانی که با نام صندوق سرمایه گذاری مخاطره آمیز ارز دیجیتال a16z نیز شناخته می شود، سرمایه ای بالغ بر 300 میلیون دلار را در اختیار دارد.

همچنین بخوانید: نیر پروتکل (Near Protocol) و جذب سرمایه ۱۵۰ میلیون دلاری برای ترویج و توسعه web 3

خصوصیات منحصر به فرد میکر دائو

سوال اساسی که در اینجا مطرح است این است که چگونه می توان بدون اعتبار سنجی و بدون وجود اعتماد میان اشخاص و کاربران، سیستمی را جهت قرض گرفتن یا وام دادن بر بستر بلاک ‌چین اجرا کرد؟ خب! پاسخ این پرسش فقط در یک کلمه نهفته است: لیکوئید شدن!!! اساساً لیکوئید شدن (liquidation) یعنی لحظه‌ای که یک دارایی به سرمایه ای نقدی تبدیل می‌ شود تا بتوان بوسیله آن، مبلغ وام را پرداخت کرد.

همچنین بخوانید: DAO چیست؟ “ترند بزرگ بعدی” در بازار کریپتو

بصورت کلی، زمانی که مبلغ وثیقه یک وام به کمتر از حد مشخص شده ای برسد (یعنی زمانی که قیمت ETH افت پیدا کرده و ارزش آن به مقداری پایین تر از ارزش توکن دای قرض گرفته شده برسد)، وام بصورت خودکار تسویه خواهد شد. این یعنی اتری که توسط فرد وام گیرنده و به عنوان مبلغ وثیقه وام پرداخت شده است، بصورت خودکار توسط پروتکل مربوطه میکر دائو فروخته شده تا استیبل کوین دای قرض گرفته شده (به همراه جریمه دیرکرد و سایر کارمزدهای مربوطه) پرداخت شود.

در واقع در اینجا این لیکوئید شدن و خطر لیکوئید شدن است که باعث می شود تا از قرض گرفتن مبالغ هنگفت توسط کاربران جلوگیری شده و بدین ترتیب سیستم پروتکل میکر دائو، ثبات خود را حفظ کند.

میکر دائو جزء پرکاربردترین و پرسابقه ترین پروژه‌ های اکوسیستم اقتصادی-مالی غیر متمرکز یا همان دیفای بحساب می آید که تا امروز بیش از 2.3 میلیون اتر را به پروتکل خود اختصاص داده است؛ یعنی بیش از 2 درصد از موجودی تمامی کوین های اتریوم.

دیگر خصوصیات منحصر میکر دائو

اساساً اگر خطر لیکوئید شدن باعث حفظ امنیت پروتکل میکر دائو شود، در این صورت، دارندگان توکن میکر (MKR)  تنها کاربرانی خواهند بود که قادر به اعطای وام در این سیستم هستند. در حقیقت زمانی که اتر بیش از حد با افت قیمتی مواجه شده و از طرفی نیز همزمان وام ‌های زیادی لیکوئید شوند، در اینجا توکن های MKR  ایجاد و فروخته شده تا بدین ترتیب فرایند بازپرداخت این وام ‌ها انجام شود.

از سوی دیگر، از یک طرف بایستی کارمزدها در قالب توکن های MKR پرداخت شده و از طرفی دیگر نیز از جریمه‌ های لیکوئید شدن جهت بازپرداخت آن دسته از توکن های MKR که سوزانده می‌ شوند استفاده کرد. با این تفاسیر، انتظار می‌ رود که از نظر تئوری نیز، همواره به میزان کافی توکن MKR جهت بازپرداخت وام های لیکوئید شده در پروتکل میکر دائو وجود داشته باشد.

همچنین بخوانید: استیک بهتر است یا کشت سود؟ تفاوت این دو در چیست؟

جدا از این موارد، رمز ارزهای دای، اتر و میکر، همچون یک سیستم خودکار کار می کنند که هر بخش، جدا از ظایف خود، وظیفه اصلاح یا حذف عملکردهای دیگر بخش ها را نیز بر عهده دارد. این یعنی هر یک از این رمز ارزها مکمل دیگری بوده و به حفظ ثبات و تمرکززدایی سیستم کمک شایانی می‌ کند.

عملکرد پلتفرم میکر دائو را می توان به شکل زیر خلاصه کرد:

  • دای (DAI) یک استیبل کوین با استاندارد ERC20 (توکن هایی که بر بستر بلاک چین اتریوم ایجاد شده اند) بحساب می آید که ارزش آن همواره 1 دلار است. از طرفی این توکن کلید اصلی پروتکل وام دهی میکر دائو نیز بحساب می آید. این یعنی زمانی که کاربری اقدام به دریافت وام از میکر دائو کند، توکن DAI ایجاد می‌ شود. ضمناً دای ارز دیجیتالی است که کاربران آن را قرض گرفته و مجدداً آنرا به سیستم پس می‌ دهند.
  • توکن میکر (MKR) نیز بوسیله پروتکل میکر دائو ایجاد می‌ شود و کارکرد اصلی آن حفظ ثبات قیمتی برای توکن دای و البته فراهم ساختن امکان حاکمیت بر سیستم اعتباری دای (Dai Credit System) است. از این رو، کاربرانی که مالک توکن MKR باشند، می‌ توانند درمورد طرز کار و آینده این اکوسیستم تصمیم گیری کنند.

مطلب مفید: توکن حاکمیتی (Governance Token) چیست؟

میکر دائو
توکن های DAI، MKR و ETH مثل سیستمی خودکار هستند که هر یک از این رمز ارزها مکمل دیگری بوده و به حفظ ثبات و تمرکززدایی سیستم کمک شایانی می‌ کنند.

شیوه تولید توکن MKR

میکر یک توکن با استاندارد ERC20 است که بسته به نزدیک بودن ارزش استیبل کوین DAI به دلار آمریکا، تولید یا سوزانده می‌ شود. در حقیقت تولید توکن میکر به میزان ثبات توکن دای وابسته است و اگر DAI با ثبات بوده و ارزش آن پایدار بماند، شاهد این خواهیم بود که میکر بیشتری سوزانده خواهد شد تا موجودی آن در پروتکل میکر دائو کاهش یابد. از طرفی اگر DAI دچار نوسانات قیمتی شدید باشد، شاهد تولید توکن میکر خواهیم بود تا موجودی آن افزایش یابد.

نحوه خرید توکن‌ MKR

اساساً اگر تمایل دارید تا صاحب توکن میکر (MKR) شوید، می توانید این رمز ارز را صرافی های ارز دیجیتال معتبری مثل OKEx و همچنین صرافی های ارز دیجیتال غیر متمرکزی همچون شبکه کایبر (Kyber network)  خریداری کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین جایگزین صرافی بایننس (Binance)

کاربردهای توکن MKR

از آنجا که دارندگان توکن میکر از ثبات قیمتی اکوسیستم پروتکل میکر سود می‌ برند، همواره این انگیزه را خواهند داشت تا در راستای منافع این پروتکل ارز دیجیتال عمل کنند. نتیجتاً اینکه دارندگان این توکن قادر خواهند بود تا در مورد تصمیمات حاکمیتی این سیستم مثل افزایش کارمزدها، نوع وثایق مورد پذیرش و … رای داده و با یکدیگر به توافق برسند. در واقع، در پروتکل میکر دائو، هر توکن میکر معادل یک رای بحساب می آید و هر کاربری که MKR بیشتری در اختیار داشته باشد، قطعاً تاثیر بیشتری بر تصمیم گیری و نتایج رأی گیری های این پروتکل خواهند گذاشت.

سخن پایانی

میکر دائو جزء برترین پروژه ‌های حوزه امور مالی غیر متمرکز یا دیفای بحساب می آید و علت این موضوع نیز همکاری‌ های برجسته این پروژه با شرکت ‌ها و اشخاص شناخته شده ای است که به پذیرش و گسترش بیشتر کاربردهای این اکوسیستم، کمک شایانی کرده اند.

از طرفی درست مثل سایر پروژه های فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، میکر دائو نیز با نواقصی روبرو است. در حقیقت همچون اغلب پروژه ‌های این حوزه که در 2 سال اخیر شدیداً تحت تاثیر همه گیری ویروس کرونا قرار گرفتند، میکر دائو نیز نشان داد که در برخی مواقع دچار بی ثباتی می شود.

با این وجود، میکر دائو نیز همچون دیگر اعضای اکوسیستم دیفای، در سال های اولیه موجودیت خود بسر می برد و موفق شود تا به چالش ‌های اولیه پیش روی خود غلبه کند، قطعاً در آینده عملکردی موفق تر و قدرتمند تر را از خود به نمایش خواهد گذاشت.

پاسخ دیدگاه

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

spot_img

هیچ خبری رو از دست نده!

محاسبه‌گر ارزهای دیجیتال
ارز معادل
تومان

محاسبه با مبلغ تتر : تومان